Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Jämställts nyhetsbrev

Nu har hösten runnit förbi i rasande fart. Vi har bland annat diplomerat verksamheter i Stockholms stad i HBTQ, varit i Boxholm, Vårgårda, Uppsala, Örebro, Västerås och hos Räddningstjänsten i Halmstad. Men det som har påverkat oss mest är revolutionen med #Metoo. I detta nyhetsbrev kommer vi självklart att ta upp detta men även berätta om vår öppna föreläsning i januari och ge tips om filmer och artiklar!


Öppen föreläsning - Normkritik i praktiken den 30 januari

Efter två fullbokade förreläsningar i Stockholm, en i Malmö, Göteborg och Västerås är vi återigen tillbaka i Stockholm och ska prata nomrkritik. 

Att alla människor är lika mycket värda är de allra flesta överens om. Men hur ser det ut i praktiken? Känner sig alla lika mycket värda? På den här föreläsningen vrider vi och vänder på de normer som skapar ojämlikhet och olika villkor. Ofta skapar vi begränsande normer utan att vi tänker på det. Varmt välkomna all personal i förskolan, grundskolan och gymnasiet! Och ni andra som har barn och ungdomar i er närhet eller bara vill lära er mer om ett normkritiskt förhållningssätt! Föreläsningen passar alla!

Läs mer om föreläsningen!

Anmäl dig eller din arbetsplats här.


#Metoo

#visjungerut, #närmusikentystnar, #KillTheKing, #tystnadtagning, #medvilkenrätt , #tystiklassen, #teknisktfel, #politikeruppropet, #vikokaröver, #nustickerdettill, #metoovoo,  #tystdansa, #stopplikt, #imaktenskorridorer, #inteförhandlingsbart,  #deadline, #timeout, #orosanmälan,  #rackupphanden,  #banaväg, #taggarnautåt,  #påvåravillkor, #akademetoo, #vardeljus,  #utantystnadsplikt, #felfil, #vareljus,  #larmetgår, #intedinhora, #spikenikistan, #utanskyddsnät. 

Verksamhet efter verksamhet, yrkeskår efter yrkeskår vittnar nu om den sexism, de övergrepp och den tystnadskultur som många gånger är vardag.Vi som dagligen jobbar med jämställdhet är ändå chockade och tagna över den mängd vittnesmål som nu har kommit. Och vi känner oss stärkta över den oerhörda kraft som nu sveper över världen. #Metoo är verkligen en revolution och vi är säkra på att ingenting kommer att vara sig likt efter hösten 2017.

Vi har skrivit två debattartiklar under hösten i samband med #Metoo. Läs dem här:

Därför vänjer vi oss vid kränkningar på arbetsplatsen

Så kan våra barn slippa använda #metoo

 


Så kan villkor förbättras för transpersoner

Nu har den nya och långa (921 sidor) utredningen om bättre villkor för transpersoner kommit. Den innehåller många förslag, bland annat dessa:

- En utredning om möjligheten till ett tredje juridiskt kön.
- Bättre samordning av och struktur på arbetet för hbtqi- personers rättigheter.
- Förbättrade möjligheter att resa, bland annat undersöka möjligheten att införa alternativet X som könsmarkör i svenska passhandlingar.
- Tillgängligare toaletter och omklädningsrum där till exempel alla offentliga aktörer bör skylta enskilda toaletter könsneutralt.

Vi hoppas politikerna lyssnar!

Läs mer!Boka utbildningar nu!

Nu är våren 2018 nästan fullbokad, det finns några få datum kvar! Det är bra att vara ute i god tid, önskar ni utbildning under höstterminen 2018 så hör av er redan nu!
Läs mer om våra utbildningar!


Julklappstips!

Köp våra uppskattade affischer! Perfekta som julklappar! De blir oerhört fina inramade. Du hittar dem i 

vår butik!


Kära pappa

I samband med #metoo tycker vi att alla ska ta fem minuter att titta på  Kortfilmen ”Kära pappa”, av den norska hjälporganisationen Care från 2015. Filmen visar hur många flickor och kvinnor tvingas utstå kränkningar och våld i sitt dagliga liv. Se filmen


Australien röstade ja till könsneutrala äktenskap

Grattis Australien! Med stor majoritet röstade den australienska befolkningen i november ja till könsneutrala äktenskap!

Läs artikeln från SVT

Tips! Artikeln innehåller även fakta om vilka fler länder som har en könsneutral äktenskapslagstiftning.


Så förebygger du sexuella trakasserier

I kölvattnet av #Metoo är det hög tid att se över arbetet mot sexuella trakasserier. Jämlikhetskonsult Lukas Romson tipsar om hur du minimerar riskerna för att era medarbetare utsätts. Läs mer i artikeln från HR-bloggen. 


Följ oss på sociala medier!Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Unsubscribe: Vill du avsluta din prenumeration, skicka ett tomt mejl till: nyhetsbrev-unsubscribe@jamstallt.se så plockas den adressen bort automatiskt.