Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nordiska sommarläsningstips


BARN & UNGA

NY! BLODMÅNE - 97  av Isabel Cruz Liljegren

Fyra ungdomar möts i en lekpark på natten och genomför en ritual – de ska aldrig bli vuxna. Något går fel och istället börjar de, en efter en, förvandlas. Hemligheter kommer fram, skam bearbetas, begär utforskas. Vem skickade egentligen ut inbjudningarna till ritualen och varför just till dem? Vad är farligast: hotet utifrån eller det som pressar på djupt inifrån? Vad händer om du släpper kontrollen och vågar kasta dig ut?

Från 13 år.  Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Sv


NY! DEN MAGISKA KEPSEN  av Petter Lidbeck

Mostafa är ingen stjärna i skolan, men en magisk keps förändrar allt. Plötsligt kan han svaret på alla frågor. Han får vara med i tv och blir "Mostafa - underbarnet" med hela svenska folket. Till och med statsministern vill ha en bit av hans berömmelse. Men framgång kostar ...

Den magiska kepsen är en klassisk Askunge-saga för hela familjen.

Från 10 år. Roller: 3 (1k, 2m)  Språk: Sv


AISHA av Emma Broström

En natt händer det som Aisha varit så rädd för – storebror kommer inte hem och ingen vet vart han tagit vägen. Polisen kopplas in. Mamma sjunker djupare i sina tårar och pappa stirrar ut genom fönstret. För Aisha faller allt. Oron och ovissheten känner inga gränser, rädslan gör det svårt att andas. I takt med att desperationen växer fattar Aisha ett ödesdigert beslut. Om ingen annan har kraft att försöka hitta brodern och ta reda på vad som hänt får hon göra det själv…

Från 10 år. Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: Sv


SIDSTE DILLIGENCEN FRA LYKKENS BY av Jokum Rohde

Två fångar på flykt, Jonah the Kid och Adam Black, söker skydd på en ranch hos Jonahs älskade - Cheyenne Whitestar. Här tänker Jonah slå sig till ro, lägga pistolen på hyllan och ägna sig åt familjen. Men Adam dras till den närbelägna staden Lykkeby, där man slår klackarna i taket med fylleri, prostitution och allmän laglöshet. En komisk western-melodram om rasism, genus, sexualitet, demokrati och rättvisa. Spelas för vuxna och unga vuxna.

Från 16 år.  Roller: 6 (3k, 3m) Språk: Dan


VUXNA

JEANNE D'ARC  av Lucas Svensson

Historien om Jeanne D’Arc har blivit en ikonisk myt. Vid 19 års ålder brändes hon på bål för kätteri och för att ha burit mansdräkt. Den bepansrade härföraren med det korta håret passade inte in i det konservativa medeltida samhälle hon var en del av. Vi kommer helt nära en ung kvinnas kamp för erkännande i ett samhälle dominerat av män. En våldsam historia som ställer frågor om maktbalanser och om könets betydelse som gör den högaktuell idag.

Roller: 2 (1k, 1m) + kör  Språk: Sv, Dan


NÄR DUVORNA FÖRSVANN  av Sofi Oksanen

Edgar Parts är fotograf och regissör. Han arbetar för KGB. Hans kusin Roland tillhör motståndsrörelsen och slåss för Estlands självständighet. Hans äktenskap med hustrun Judith är djupt olyckligt.
Det är en stark, episk berättelse om vår europeiska nutidshistoria, med noggrannt tecknade, komplexa karaktärer. Betraktaren sugs med på en vindlande resa bland kärlek, lögner, sorg och förräderi i ett sargat Estland.

Roller: valfritt  Språk: Fin, Sv, Eng


NY! TIDEN UTEN BØKER  av Lene Therese Teigen

Hur prata om någonting som inga ord kan beskriva?

TIDEN UTEN BØKER handlar om minnen och glömska, om att väcka det glömda till liv igen. Om värdet av att hålla historierna levande. Stycket utgår från berättelser om Uruguay under diktaturen 1973-85 och åren efter. Fokus ligger på kvinnors erfarenheter. Och vad som hände utanför och inuti fängelserna. I språket och formen samsas det poetiska med det smärtsamt realistiska. Den dramatiserar inte tortyr, eller romantiserar offer.
Men den behandlar frågor om vad glömska, förtigande och tystnad innebär.

Roller: 4 (3k, 1m)  Språk: No


EGENMÄKTIGT FÖRFARANDE  av Lena Andersson, dramatisering: Karin Parrot-Jonzon

Första gången Ester Nilsson möter Hugo Rask är när hon håller ett föredrag om hans videokonst. Ester är en förnuftig människa. Arbetsmyra. Författare. Men från och med nu styrs hela hennes tillvaro av väntan. På nästa möte, nästa sms…
Svenskarna ömsom älskar, ömsom hatar den dubbelbottnade Ester, kärlekskrank men med knivskarp analyshjärna. Egenmäktigt förfarande är en brutal studie i besatthet och en berättelse fylld av ambivalens, förtvivlan, humor och djup humanism.

Roller: 4 (3k, 1m)  Språk: Sv


LA DEG VÆRE av Arne Lygre

I pjäsen berättas flera historier genom olika karaktärer som heter Människa, Vän, Bekant, Främmande och Fiende. Varje berättelse och varje möte kopplas samman och summan blir till en berättelse om ensamhet, misslyckande, tillhörighet och om vilka vi är för varandra. Men det är också en berättelse om hopp, nåd och kärlek - och om vem som står vid vår sida när marken brister.
Kommer snart i bl a Paris och Berlin.

Roller: 5 Språk: No, Eng


UPPENBARELSEN av Mattias Andersson

En medelålders man får en religiös uppenbarelse – han måste ligga med kvinnan som tigger utanför matbutiken. En ung flicka påstår sig ha hört en röst som bett henne att starta ett heligt krig. Två bröder har en våldsam uppgörelse om vem av de två som fötts med den gudomliga gåvan. Alla har samma riktning mot ett soprum. Uppenbarelsen är en hyperrealistisk pjäs om ett antal människor som får en kallelse av Gud att utföra ett heligt offer. Här ryms teman som alternativa fakta, gudsbegrepp och godhet som övergrepp.

Roller: 6 (2k, 4m)  Språk: Sv


AMERICAN HOTEL av Sara Stridsberg

Ett sönderfallande Detroit är spelplatsen för denna atmosfäriska verklighetssaga.

Carter är tragedins starka, ömtåliga och destruktiva nav. Hon sörjer sin döda mor, sin frånvarande och djupt religiöse far, den dotter hon lämnat (om än frivilligt) i barnafaderns vård och sin dödslängtande stora kärlek Vladimir. Stridsberg klipper i tidsplanen utan att någonsin tappa den sceniska framåtrörelsen. Det är vackert och djupt rörande, med en vibrerande apokalyptisk bakgrundston.

Roller: 5 (2k, 3m)  Språk: Sv


≈ [ungefär lika med]  av Jonas Hassen Khemiri

Vad är en människa värd? Hur fungerar den humanistiska idén om allas lika värde i realiteten? Dramat kretsar kring Martina som jobbar i tobaksaffär och drömmer om ekologiska odlingar, ekonomihistorikern Mani som kämpar för att vara den man Martina vill ha och att undvika sin fars fotspår, Andrej som söker jobb efter jobb efter jobb, Freja som just har fått sparken och så Peter som är uteliggare. Alla kämpar de mot tidens marknadstänkande som hotar att helt genomsyra våra liv. Det är som att få en lektion i ekonomi av skolans bästa, och roligaste, lärare.

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv, No, Eng, Ty, Fra, Is


DET SOM ÄR VÅRT  av Anders Duus

Service efter service har stängt ner i det lilla samhället. När även biblioteket slås igen samlas en grupp människor som tycker att nu får det vara nog. Dramatikern Anders Duus har hämtat stoff från skolkorridorer, kök och tidningssidor för att skapa en fantasi om en ort och dess människor. Ett ömsint och komiskt drama om stort och smått, och om att komma samman och göra skillnad.

Roller: 5 (4k, 1m)  Språk: Sv


ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSKRIG  av Ebba Witt-Brattström

Det här är hennes berättelse. Hon som valt att lämna mannen hon levt med i 30 år. I ett förhållande som hon nu ser som ett fuskbygge. Som en kuliss i en operaföreställning. En gång älskade hon honom. Såg honom som en ömsint, humoristisk och nyfiken man. När barnen var små. När diskussionerna inte var gräl som urartade i våld.

Vi har två olika dramatiseringar:

  • av Nora Nilsson - Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv
  • av CO Evers & Fredrik Evers - Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: Sv

Vi önskar er alla en underbar sommar!

Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena och Franka

PS. Kontakta oss gärna om du önskar fler läs-förslag och pjäs-idéer! DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.