Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Dags för ett riktigt gott Chianti!

Årets första Vinbrev är en hyllning till Chianti − såväl vindistriktet som vinerna! Chianti ligger i Toscana och sträcker sig från Florens i norr till Sienas omgivningar i söder. Här befinner du dig i klassisk längta till Italien-miljö med ett rasande vackert, böljande landskap smyckat av vinsluttningar, olivodlingar och små medeltida städer att pausa i − mycket och ofta. Ta inte med någon brådska på resan!

I Chianti vilar intressant vinhistoria. I mitten på förra seklet ökade efterfrågan på italienska viner i allmänhet och viner från Toscana i synnerhet. För att stilla denna törst släppte vinmakarna på kvalitetskraven; de ökade produktionsmängden och blandade in sämre druvor än de traditionella sorterna. Kvaliteten på vinerna sjönk drastiskt och till slut förknippades Chiantivinerna mer med den charmiga, bulliga bastklädda flaskan än med gott och bra vin.

Vad innebär D.O.C.G?

Det var inte bara i Toscana som italienska viner producerades med för mycket fokus på mängd och för lite omsorg om hantverket. Under 1960-talet blev det nödvändigt att bringa ordning i kaoset om Italien skulle överleva som stort vinland. Efter fransk förlaga skapades klassificeringen DOC (Denominazione di Origine Controllata, ungefär kontrollerat ursprung), med målet att höja och stabilisera kvaliteten på italienska viner. DOC-vinerna blev med tiden många och i början av 1980-talet gick man ett steg längre genom att skapa en överklass i Italiens vinvärld: DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, ungefär ”kontrollerat och garanterat ursprung”. Chianti är ett av Italiens DOCG-distrikt, vilket innebär att här produceras viner av högsta klass och kvalitet.  


Enkelt, elegant & jättegott!

Fattoria Valacchi CHIANTI DOCG
100 % sangiovesedruvaProduceras av mor och dotter Stefania och Irene på vackra Fattoria Valacchi i hjärtat av Toscana. Vinet har verkligen plockat upp sangioveses typiskt körsbäriga och kryddiga karaktär. Vi tycker vinet är smakrikt, välbalanserat och fylligt med en frisk syra och alldeles lagom strama tanniner.

Ett perfekt Chianti helt enketl!

Passar till: Det toskanska köket med fågel, vilt, italienska charkuterier och vegetariska rätter. Krydda gärna med örter som timjan, rosmarin och basilika, Ett härligt vin till smakrika pastarätter, till lasagne och varför inte till en pizza.

Köps i kolli om 6 flaskor. Region: Skåne 134 kr


Läs mer om Chianti och Fattoria Valacchi

En lisa för själen

En av våra producenter, Fattoria Valacchi i Toscana, har den goda smaken att befinna sig i paradiset.
LÄS MER

DOC & DOCG

Klassificeringen lyckades med att båda höja och stabilisera kvaliteten på många italienska viner, inte minst i Toscana.
LÄS MER

Om Super Tuscan

Viner kallade Supertoscanare är lite av utbrytarkungar i det italienska regelsystemet för klassificering av viner.
LÄS MER


Vi hörs snart igen!
Bästa hälsningar
Katarina & Håkan

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.