Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

VD har ordet

Hösten är här, Covid-19 är kvar och arbetet med företag i olika projekt och på Innovationsarenan är viktigare än någonsin.

Viktigt är då att vår huvudägare Kristianstads kommun fattat ett långsiktigt beslut kring vår tydliga profil kring livsmedel utifrån Mat- Miljö-Hälsa

Vår Mötesplats har haft sina utmaningar under pandemin. Vi är nu i full gång med att utveckla våra olika möteskoncept för att kunna skapa nätverk och möten på ett säkert sätt. Redan nu kan vi se att det finns ett behov för att hitta nya lösningar som inte är helt digitala när erfarenheter skall delas och frågeställningar skall utvecklas. Därför kommer vi att fortsätta att utmana oss själva i att hitta ytterligare lösningar för Mötesplatsen under de kommande månaderna för att möta de behoven.

Under tiden efter semestern har jag haft stort fokus på Krinovas samverkan med andra aktörer. Inom ramen för Spira Skånes projekt att motverka pandemins verkningar kommer bl. a. en del att handla om hur de olika innovationsaktörerna bättre samverkar och tar tillvara respektive företags spetskompetens. Där hoppas vi kunna bidra med vår spetskompetens inom livsmedel. Just nu samverkar vi med 20 företag i 17 kommuner i Skåne i projektet Mer mat - fler jobb där vi är projektpartner.

Vi har under september varit värdar för FIRS Strategigrupp Livsmedel senaste möte. Det var ett mycket dynamiskt möte där bl. a. Servicenämndens ordförande berättade om Region Skånes nya ”måltidslösningsfabrik” som skall skapas. Tänk om vi fick möjlighet att förverkliga den i Kristianstad!

Nu gulnar löven och luften blir allt friskare. Ett bra klimat för innovationsdriven utveckling tycker vi på Krinova

Christian Nyhlén ny VD för Krinova

Vi välkomnar Christian Nyhlén som ny VD för Krinova. Christian tillträder direkt efter årsskiftet och ersätter då Nikolas Larsson som varit tillförordnad VD sedan maj i år.

Christian är i dag Partner & Director på Mercuri Urval. Han har de senaste 20 åren arbetat med rådgivning till styrelser, företagsledningar och offentliga organisationer och har en gedigen affärs- och ledarbakgrund från näringslivet.

– Krinova har ett unikt och attraktivt koncept som verkligen har framtiden för sig. Jag har under många år verkat i skärningspunkten mellan affärsutveckling och samhällsbyggande och sett kraften i att koppla ihop kunskaper, människor och organisationer. På Krinova finns en fantastisk plattform för att utveckla den kraften vidare. Jag ser fram emot detta spännande uppdrag och hoppas kunna bidra med den erfarenhet jag har från ett brett spektrum av branscher, både i nationella och internationella miljöer, säger Christian.

Läs mer 


Senaste nytt från Innovationsarenan


Frysbox vid vägen ledde in till 35 butiker

Potatisen är uppe ur jorden, ny utrustning på plats och nya butiker på gång. Det är bråda dagar för Green Fries. Fritjof Torstensson och Simon Karlsson har under sommaren byggt ut och satsat på ny utrustning, bland annat en ny fritös. Det är en effektivisering av produktionen men också ett sätt att säkerställa en jämnare kvalitet.

Det är små detaljer som Green Fries skruvar på just nu med målet att det ska bli ännu enklare för den som tillagar deras pommes att hålla en jämn och bra kvalité. 

– Vi försöker hela tiden investera i förbättringar och nu hade vi nått en topp på vad vi kunde prestera. Med en ny fritös och packmaskin kommer vi kunna öka kapaciteten, säger Fritjof Torstensson.

Läs mer

Hansson i Harphult satsar på andelsjordbruk

Filip Hansson är köttbonden som också blivit grönsaksodlare. Inför den här säsongen har han satsat på andelsjordbruk*. Filip har sålt delar av sin odling till kunder för att på så sätt kunna planera utifrån efterfrågan och spridit ut riskerna. 

– Det har gått över förväntan och jag är nöjd med första året. Jag har sålt 18 andelar och till nästa år vill jag utöka. Jag tror att det ligger helt rätt i tiden med andelsjordbruk och tror bara att vi kommer att se mer av det, säger Filip.

Läs mer 

Möten & Events en bransch i förändring

Eventeffect har gått igenom boksluten för de 100 största eventbyråerna i Sverige och på fjärde plats finns Kraftkällan Evenemang. De hade en omsättningsökning med 22 procent under 2019 mot 2018. Sen bröt pandemin ut och allt förändrades. Läs om hur Susanne Wallin, vd för Kraftkällan har upplevt de senaste månaderna. Du får också många bra tips om digitala möten.

Gårdsfisk Årets Klimatbonde

Grattis Gårdsfisk som utsetts till Årets Klimatbonde av Svenskt Sigill. Härligt att få vara med er på er resa.

Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt.

Läs mer


Kommande event


Bra hållbar mat - hur ser den ut ifrån Axfoods perspektiv?

Hur bygger vi ett matsystem där större och mindre aktörer kan samverka på ett hållbart sätt? Axfood är en av de största aktörerna på den svenska livsmedels-marknaden som ägare av bl.a. Hemköp och Willys. Med avstamp i de globala målen definierade av FN i Agenda 2030 har Axfood arbetat fram en rapport Mat2030 där man slår fast att ”samverkan är vägen framåt”. 

Med eventet vill vi skapa en mötespunkt mellan Axfood och andra aktörer inom livsmedelsbranschen och tillsammans diskutera dagens gemensamma utmaningar så som tex. förpackning, logistik, konsumtionsbeteende, matsvinn, förädling av mervärden och självförsörjning.

Program 15 oktober klockan 9-14

Under förmiddagen lyssnar vi till:
Johan Neumann affärsområdeschef för Egna märkesvaror på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag
Åsa Domeij Axfoods hållbarhetschef - presentation av Axfoods hållbarhetsrapport
Dan Jacobson VD för Urban Deli
Pär Warnström och William Appelgren på Axel Johnsons investeringsbolag Novax berättar om trender för tillväxtinvesteringar i livsmedelssektorn, delar sina tankar kring hur man som entreprenör kan förhålla sig till tillväxtkapital och om hur ett samarbete med Novax kan se ut.

Vi får också höra tre företagare berätta om deras väg in till dagligvaruhandeln
Anna Lundström från Maisha deli
Simon Karlsson och Fritjof Torstensson från Green fries
Nils Christerson från Bagers

Efter lunchen avslutar vi dagen med en workshop ledd av Jens Almqvist, business designer på Krinova. Under workshopen arbetar vi med att identifiera utmaningar och utveckla lösningar för en större rörlighet och dynamik i livsmedelssystemet.

Redo att visa en produkt för Axfood?
Är du redo och intresserad av att visa din produkt för Axfood eller prata om din idé och ditt företag med Novax? Boka in ett kort enskilt möte. Ta med dig ett smakprov/din produkt. Anmäl ditt intresse till oss på Krinova innan.

Eventet kommer att hållas på Krinova med begränsat antal platser. Inbjudan riktar sig till företag, forskare och livsmedelsentreprenörer med intresse för innovation och hållbara affärer.

Välkommen med din anmälan!

Vattendagen 2020

Den 10 november är det dags för Vattendagen, i år hålls den digitalt. Det finns många intressenter kring den gemensamma vattenresursen och marken runt den. Frågan om hur resursen ska fördelas mellan olika samhällsnyttor är högaktuell. Vi är inte vana att behöva betrakta vatten som en begränsad resurs i Sverige, men efter sommaren 2018 har vi lärt oss att vi behöver tänka annorlunda. Resursen behöver fördelas samtidigt som kvalitetsaspekten, naturvärden och ekosystem måste bevaras. Till viss del behövs en ny policy, ny eller uppdaterad lagstiftning samt nya styrmedel.

Det blir en dag med ambitionen att skjuta fram positionerna från problem till att börja diskutera lösningar. Dagen vänder sig främst till dig som representerar en vattenanvändare: industri, lantbruk, samhälle, myndighet eller på annat sätt kommer i kontakt med frågeställningen.

Länk till inbjudan finns här


Senaste nytt från området Mat-Miljö-Hälsa


Utmaningsdriven innovation när det är som bäst!

Det upplevde deltagarna på Krinovas Food Jam. Så många inspirerande människor på en och samma plats med det gemensamma intresset att skapa alkoholfri dryck. Det nätverkades, nya kontakter skapades och nya samarbeten inleddes. Och nya goda innovativa drycker kreerades. Drycken som producerads var alkoholfri, unik och spännande i sin karaktär. Den matchade också maten som serverades till lunch.

– Food Jam är öppen innovation i praktiken. Ju mer olika kompetenser, ju mer öppet vi gör det, ju roligare saker kommer att komma ut. Intresset för den här träffen var väldigt stort och de som närvarade är alla aktiva på olika sätt inom dryckesbranschen, säger Hannes van Lunteeren, ansvarig KrinovaMAT.

Eventet hölls på Testbädd Balsgård som är en möjlighet för dig som vill utveckla och producera nya drycker och livsmedel av dina råvaror. Här finns kunskap, erfarenhet, kreativitet och en flexibel och välutrustad anläggning för utveckling och produktion i såväl mindre som lite större skala. 

– För oss är det självklarhet att vara med på den här typen av event. Vi vill alltid förkovra oss och fokusera på produktutveckling. Det härliga utbytet kollegor emellan är ovärderligt för oss, säger Viktoria Bassani på Bidrottningen.

Trendrapport 2020 Måltidstrender

Vad påverkar svensk besöksnäring och måltidsturism under de kommande åren? Svaren på den frågan försöker Trendrapporten 2020 ge en djupare bild av. Rapporten, som tagits fram av Visit Sweden i samarbete med Kairos Future, kan hjälpa oss att lyfta blicken och se förändringar och skiften i vår omvärld som också innebär nya möjligheter.

– Samskapande mellan företag och konsument är en spännande trend som lyfts fram. Det kan innebära allt från att restauranger erbjuder råvara och recept som kunden tar hem och skapar upplevelsen själv men också att tillsammans med kunden ta fram en ny produkt. Tillfälliga händelser som endast äger rum under en begränsad tid är också något som står högt i kurs och ger upplevelser en unik känsla. Här ser jag framför mig många spännande möjligheter där man tillsammans med kunden kan utforska nya råvaror eller dieter. Se rapporten som en källa till inspiration och våga exprimentera, säger Hannes van Lunteren, ansvarig KrinovaMAT.  

Läs rapporten här


Pengar att söka


Verifieringsmedel för företag inom livsmedelskedjan

Nu finns ytterligare 800 000 kr att söka för livsmedelsbolag. Ansökan är öppen både för bolag som fått verifieringsmedel beviljade i omgång 1 såväl som bolag som inte tidigare fått verifieringsmedel. 

Företag inom livsmedelskedjan kan anmäla behov för att i etapper om upp till 100 000 kr verifiera och utveckla sin nästa innovation. Det finns inget krav om att företaget skjuter till egen finansiering i projektet. För att kunna söka nästa etapp behöver första etappen vara avslutad.

De bolag som som tilldelats medel i omgång 1 ska ha avslutat och inkommit med rapportering för detta för att kunna söka medel även i denna omgång.

Läs mer

Innovativa Startups steg 1 våren 2021

Är ni ett nystartat företag som vill bidra till hållbar tillväxt på en global marknad, vars verksamhet baseras på nyskapande produkter eller tjänster och har en skalbar affärsmodell? I så fall kan erbjudandet Innovativa Startups vara något för er.

Små, nystartade företag som är yngre än fem år, har en årsomsättning lägre än två miljoner kronor och inte har delat ut vinst kan söka för att ta fram prototyper, utveckla affärsmodellen eller skapa strategier för att skydda företagets nya lösning.

Läs mer

Innovationsprojekt i små och medelstora företag 2020

Vinnova erbjuder finansiering till etablerade små och medelstora företag som vill starta och bedriva projekt med hög grad av innovation och i tidiga utvecklingsskeden, där annan finansiering är svår att få.

Det går att söka för projekt som ska leda till nya produkter, tjänster eller processer. Exempel på godkända aktiviteter är framtagning av prototyper, demo, testning och validering.

Läs  mer


Nya hyresgäster

I september välkomnar vi fyra nya hyresgäster till Krinova:

Elkjop - hemelektronik. Blå sektion, plan 3.
Integrio - integrationsarkitektur och projektledning av integrationsprojekt. Blå sektion, plan 1.
Össur Nordic - proteser och ortoser, Grön sektion 
Kagans buss - bussbolag. Blå sektion, plan 1. 


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.