Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet!


År 2021. Blir det bättre nu tro?


Plasten i haven kommer härifrån:


Sopigt värre på stränderna på Bali. Och flera andra ställen.


År 2021. Blir det bättre nu tro?

Så där ja! Nu ser vi väl ändå ljuset i tunneln igen? Eller hur?

Dagarna blir längre och ljusare. Vaccinationerna är startade. Full fart och sprutorna är i högsta beredskap. I alla fall här i västvärlden, där vi har råd att köpa allt som går att köpa upp. Och lite till.

Börserna klättrar sakteliga uppåt. Knappt att de varit så långt nere alls, jämfört med andra "ekonomiska pandemier", såsom finanskrisen till exempel. 

 

Inte ens att president, snart ex-president, Trump aviserade och sen skrev på att USA skulle ut ur Parisavtalet skapade nån större börsnedgång. Men snart ska de in igen, enligt Biden, som svärs in i veckan, och tack och lov för det. Undrar om börsen går upp då? 

 

Det var den 12 december 2015 som de flesta av världens länder skrev under Parisavtalet. Nu är det snart hög tid att bevisa att det går åt rätt håll. Eller är det ännu, ett steg framåt och två steg bakåt? 

 

Som med vår avfallshantering till exempel. Eller alla sopor och plast i haven? 

 

Vad vi än tror så går det för långsamt med klimatanpassningen i världen. En av grundpelarna i klimatarbetet. För enligt en ny rapport som lanserades häromdagen av FN:s miljöprogram UNEP – Adaption Gap Report 2020 – ligger de flesta av världens länder långt efter i klimatanpassningsarbetet. Trots att man lovat i Parisavtalet.

Alla tycks sitta lugnt i båten och vänta på att någon annan ska ro. Men utan åror=pengar kan man bara lita på att inte mycket kommer att hända. 

 

Kolla:

https://sverigesradio.se/artikel/7643285

 

https://www.unep.org/resources/adaptation-gap-report-2020

  

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/1333254043689806/

 

https://www.expressen.se/dinapengar/fem-borsfall-som-vi-minns/

 

 


Eller kolla in dessa representativa filmer från våra kurser: 

 

Planetens gränser:

https://youtu.be/NNFY_1TcJbE

 

Klimatanpassning:

https://youtu.be/fCmVfDafTdc

 

 

 

Passa på att utbilda personalen via nätet! Hos oss finns grund- och fortsättningskurser för alla. 


Ha en fortsatt bra dag!


Var rädd om er och om alla era medmänniskor.

 

Håll avståndet och följ råden från myndigheterna. Dags att sopa till någon?

 

Utsläppen från avfallsförbränningen bara ökar. Förra året svarade sopförbränningen för nästan sex procent av Sveriges växthusgasutsläpp. Utsläppen har därmed nära fyrdubblats sedan år 2000.

 

Nästan alla utsläpp av växthusgaser har minskat de senaste åren. Undantaget är avfallsförbränningen för el och värme, som ökat kraftigt.

 

I avfallet finns en del biogent material som potatisskal och kaffesump, som är koldioxidneutral. Men en stor del av avfallet är plast, framställt av fossil olja och fossilgas.

 

Andelen fossil plast ökar, eftersom biomassan alltmer sorteras bort. Mätningar av kolisotopen kol 14 i stickprover i luften i skorstenarna visar på detta. Men ju duktigare vi blir på att sortera soporna, desto mer importeras. Mer än 20 procent av soporna är importerade, framförallt Norge och Storbritannien och Irland. Så ju duktigare vi blir desto mer skit får vi in i förbränningsanläggningarna? Verkar vara en liten tankevurpa där? Om vi nu ska minska utsläppen i landet.

 

 

Kolla in:

https://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Sveriges-utslapp-minskar-for-langsamt/

https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/vaxthusgasutslappen-fran-sopeldning-okar-dramatiskt/

 Om sanningen ska fram! Nytt klimatindex.

 

FN har i årets upplaga av Human Development Index (HDI) lagt till parametrar för klimat- och miljöpåverkan. Sverige presterar bra i indexet och kommer på femte plats, medan Norge halkar ner från första till 19:e plats. Detta på grund av landets oljeutvinning och relativt höga konsumtion.

Det nya måttet kallas för Planetary pressures–adjusted (PHDI), och är ett sorts nettoresultat där landets klimat- och miljöpåverkan påverkar slutbetyget för landets välstånd.

I indexet rankar FN:s organ för utveckling (UNDP), liksom tidigare, länder efter bland annat medellivslängd, utbildning och levnadsstandard. Nytt för i år är att parametrar för materiella fotavtryck, exempelvis utvinning och förbrukning av fossila bränslen, metaller, samt även koldioxidutsläpp per capita. vägs in och drar ner slutbetyget.

Det gör att Norge, men även exempelvis Island, Australien, Finland och Nederländerna, halkar ned i indexet. I topp, med högst PHDI, hamnar Irland, Storbritannien, Schweiz, Danmark och Sverige, på femte plats.

– Sedan de första beräkningarna gjordes för 30 år sedan har mycket hänt i världen, och tyvärr negativt vad gäller människors påverkan på vår planet. Det var dags att göra förändringar som visar våra avtryck. säger Pedro Conceição, chef för Human Development Report Office på UNDP och huvudförfattare till årets rapport.

Kolla:

UNDP

Omvärlden

 Akta er för mjukisbyxor!

 

Är det nu som konsumtionen av kläder verkligen kommer att minska? Eller är det ett uppdämt behov som kommer att fyllas så småningom? Låt oss hoppas att vi ser en faktisk konsumtionsminskning på sikt.

Ser man till krisen i kläd- och skobranschen verkar vi ha dragit ner något alldeles oerhört mycket. Och dessutom börjat ta på oss komfortkläder. Hemmaarbete för många, och inställda sociala sammanhang, har ökat behovet av att känna sig bekväm i hemmet och accelererat en modetrend om lösa och mjuka plagg.

Leisureware är det som gäller nu. Mjuka, mysiga kläder, och gärna sportigt, ska det vara. Vad sägs om en kostym i mjukistyg? Men; akta sig för favorit-mjukisbyxorna, då kanske man blir tagen för att vara kriminell i vissa kretsar.

Kolla:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jensen-chef-tar-avstand-fran-mjukisforbud-blev-tokigt-i-goteborg

 

https://www.svt.se/kultur/modearet-2020-fokus-pa-komfort-och-sjalvvard 

 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/klimatvinster-nar-kladkonsumtionen-minskat-kraftigt 

 EcoEducate - för dej och framtiden

Åk med! Testa våra webbkurser! Gratis prova-på!Testa gratis!

Som vanligt bjuder vi här på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhetsutbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! 

 


Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se

 


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

 

Planetens gränser:

https://youtu.be/NNFY_1TcJbE

 

Klimatanpassning:

https://youtu.be/fCmVfDafTdc

 KOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

 

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. 


Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter