Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #14. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vilken workshop!

42 arbetssugna fokusgruppsdeltagare samlades i tisdags kväll på Expectrum för att fortsätta diskussionen om mötesplatser. 

På programmet stod flera gruppövningar som genomfördes med kartans hjälp. Gula pluttar, ballonger och röda hjärtan virvlade genom rummet när deltagarna pekade ut favoritplatser och platser med potential.

Temat för kvällen var "Mötesplatser", ett tema som fokusgruppen identifierade som intressant vid sitt förra möte, och nu fick chans att arbeta vidare med.

Anna Jägvald, projektledare och Linnea Viklund, biträdande projektledare, ledde workshopen.

-"Tyck om din innerstad" väcker ett enormt engagemang i vilket sammanhang det än är. Alla har en relation till innerstaden och synpunkter på hur den kan förbättras, berättar Anna.

-Det är väldigt roligt att arbeta med ett projekt som ger en sådan energi. Tänk att alla workshopdeltagarna kommer fyllda av engagemang och delar med sig av sin kunskap och sina åsikter, fyller Linnea i.


Mötesplatser i det gröna

En uppgift för grupperna under workshopen var att markera ut mötesplatser i innerstaden som fungerar bra idag, och motivera: Vad gör en mötesplats bra?

Gruppernas svar visar att en bra mötesplats är tillgänglig och utan kostnad. Det är viktigt med grönska. Man ska kunna sitta skyddad, men det ska ändå vara mycket folk. Platsen ska vara tillåtande för aktiviteter för alla åldrar.

En av gruppernas kartor vid workshopens slut. Nu jobbar vi med en sammanställning av resultaten!

När alla bra mötesplatser summerades i slutet av workshopen kunde fokusgruppen se att det var en stor ansamling av gröna pluttar i anslutning till våra centrala parker och grönområden. Vasaparken, Djäkneberget och Lögastrand hade nästan alla grupper markerat. Även Culturen, stadsbiblioteket och domkyrkan var populära mötesplatser, liksom de centrala galleriorna och gångstråken samt hörnet utanför Punkt.

En annan uppgift för grupperna var att identifiera platser som kan utvecklas. På Vasaplan framför Åhléns tyckte en grupp att man skulle kunna jobba med regnskydd, vattenspel och ljussättning. Svartåstråket skulle kunna förbättras med belysning och sittplatser där man kan doppa fötterna, tyckte en annan grupp. På Stora torget och Bondtorget skulle man kunna skapa rum och sittplatser där man kan sitta och prata med varandra. Parkeringsytan vid macken nere vid Mälaren var en annan plats där flera grupper såg potential. 

Lars, Lina och Hans jobbar vid väggkartan

Hej Sandra Michael!

Du är med i fokusgruppen och representerar ungdomsdialog.

Vad berättar du om Västerås innerstad för en person som aldrig besökt Västerås?

Jag skulle berätta om Lögastrand, mysiga caféer som Café Gränden eller Waynes Coffee. Jag skulle även berätta om vår fantastiska Vasapark och hamnen. 

Vilken är din favoritstad i världen? Vad gör den staden speciell?

Jag gillar uteserveringar i mysiga hörn i ett varmt land. Det är aktivitet 24/7 med små tända lampor, musik som spelas och gatorna fyllda med människor. Samtidigt gillar jag skyskrapor, stora internationella butiker och tätbefolkade områden. Så jag skulle säga en blandning av New York city och en varm liten stad i Grekland eller Spanien.  

Innerstaden om 50 år, hur ser den ut?

Förhoppningsvisär den byggd på alla förslagen från befolkningen, unga och äldre, i Västerås. I det här projektet arbetar vi ju för att lägga fram en målbild med just ditt förslag. Jag tror att Västerås City kommer bestå av fina byggnader i en mysig miljö samt att city kommer vara aktivt dygnet runt.  

Hur upplever du att innerstaden förändrats?

På ungdomsdialog arbetar vi mycket med att lyfta fram ungdomars synpunkter, att man får vara med och påverka på olika sätt. Dels genom sommarjobb som ungdomskonsult och genom ett ideellt arbete, precis som för mig nu! Detta är en stor förändring för ungdomar.  

Detta projekt är början på något stort där vi arbetar för att utveckla Västerås innerstad. Det bästa är att alla får vara med och påverka, hur bra är inte det? Så ja, personligen anser jag att det sker en utveckling och förbättring redan nu. 

Om innerstaden hade en färg, vilken skulle det vara?

Oj, jag som älskar färger! Jag skulle nog säga antigen mintgrön eller ljusrosa. 

Minnet av en plats

På workshopen ombads deltagarna att dela med sig av ett minne från innerstaden, som hade koppling till en speciell plats. Platsen skulle de märka ut med ett rött hjärta på kartan. 

"Jag kommer ihåg när jag var ung och min faster och farbror sålde hallon på Stora Torget. På Bondtorget hängde hönorna i fötterna. Det var liv och rörelse. Bilarna gick över torget och ner längs Köpmangatan. Det stod många byggnader där Igor ligger idag. Solen sken och det var varmt den här dagen. Det folklivet borde på något sätt återskapas."

 

Visst kan man se framför sig hur de där hönorna hänger där i torgståndet i väntan på att köpas av en husmor och slängas i en gryta. Tack Carl-Åke för att du delade med dig av den bilden!

Vissa historier utspelar sig för länge sedan, andra är av nyare datum, som till exempel Lars historia som också utspelar sig på Bondtorget:

"Lördagspromenad med Felicia, 4 år. Vid Bondtorget konstaterar Felicia: "Morfar... Detta är MIN stad. Detta är faktiskt MIN stad!"

Foto: Pia Nordlander, BildN

"Alla sköna sommarkvällar vid Lögastrand i goda vänners lag" minns Victor medan Linda berättar att "Lillåudden och Mälaren är platser för mig att samla energi på. Min egen kraftkälla i svåra stunder."

Alla som deltog i seminariet den 11 maj kommer säkert ihåg Richard Wolfströmes föredrag om "placemaking". Vi i projektgruppen är glada och rörda av alla fokusgruppens fina berättelser. Vi hoppas kunna använda dem på många sätt inom projektet!


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11

Nyhetsbrev #12

Nyhetsbrev #13 Seminarium: Innerstaden som mötesplats


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.