Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Webbtävling - språkdagen

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år och tanken bakom dagen är att visa på att det är viktigt och roligt med språk. I år har elever på högstadiet och gymnasiet möjlighet att delta i en webbtävling! Tävling är individuell och första pris är en språkresa. Tävlingen går ut på att man ska göra en affisch med en slogan om varför det viktigt att lära sig fler språk än svenska och engelska.

Läs mer om tävlingen på www.sprakdagen.se och tipsa gärna elever!


Cykelns dag

Den 14 maj arrangerades Cykelns dag i Åmål, för att framhålla cykeln som ett roligt, miljövänligt och hälsosamt transportmedel. Europa Direkt Fyrbodal deltog genom att hålla i en cykel-tipspromenad med temat ”miljö”.


Biblioteket tipsar

I och med Earth Day den 22 april vill biblioteket denna gång tipsa om "majas klimatmat" skriven av Maja Söderberg. Boken är ett verktyg samt en källa till inspiration för alla som vill vara med och bromsa klimatförändringarna.

Europadagen 9 maj

Europadagen har firats sedan 1985, och firas den 9 maj, dagen då den franska utrikesministern Robert Schuman 1950 presenterade en plan för hur olika EU-länder tillsammans skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa.

Vi valde att fira denna dag i Karlstad på Bibliotekshuset. Dagen innehöll ett program med aktuella europafrågor bland annat om din rätt som konsument i EU medan vi tillsammans med en EURES:handläggare informerade om arbeta i Europa eller inom EU:s organisationer. Dagen bjöd självklart även på tårta!

Även i andra delar i regionen firades Europadagen. På Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg hade de olika små aktiviteter i cafeterian så som EU-quiz, språkcafé och informationsbord från EURES om att arbeta i EU. På Karlbergsgymnasiet i Åmål firades  dagen bland annat med ett EU-quiz och att författare från EU uppmärksammades på biblioteket samt att hemkunskapen bjöd på internationella snacks.


Europarum

Nu har vi börjat komma igång med Europarum igen. I maj var vi i Vänersborg och besökte årskurs 2 och 5 på Norra skolan. På Europarum besöker vi låg- och mellanstadieskolor i Fyrbodal för att anordna olika lekar med Europaanknytning, bland annat fick eleverna spela flaggbingo, flaggmemory och annat EU-pyssel.

Vi besökte även Strömstad och årskurs 7 på Strömstiernaskolan där Maria Sjöström Gisslén från EU-kommissionens representation i Sverige höll en föreläsning om vikten av språk. Efter föreläsningen hade vi en tipspromenad med olika EU-frågor.


EU-konferens den 1-2 september

Årligen arrangerar Västra Götalandsregionen, Region Halland och Region Värmland den Västsvenska EU-konferensen. Detta år arrangeras konferensen på Hotell Tylösand, Halmstad kommun, den 1-2 september. Temat är "Energi och klimat - hur kan lokal och regional nivå bidra till en hållbar utveckling i EU?

Tryck här för att läsa mer.

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.