Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 2017:01


Nytt hårigt nummer i din hand snart

Hårigt! Slöjden är full av hårighet. Tänk på garner och skinn till exempel. Men hur kommer det sig att vi knappt tar vara på älgskinnen från de tusentals älgar som skjuts i Sverige varje år? Och varför har Norrbotten glömts bort när svenska stickningshistorien har skrivits? Och när började somliga rygga inför smycken slöjdade av människohår? Det och mycket mer fördjupar vi oss i i nya numret av tidningen Hemslöjd. Läs om vantar, borstar, mattor, skinn och den allra ljuvligaste tovning!

 

Tidningen Hemslöjd

 


Damastväv av Hans Thomsson. Foto: Per Kristiansen/Bonniers Konsthall.  Anna Scholz kollektion ”Imperfect pearl”. Foto: Daniel Stigefelt. Hans och Anna var två av stipendiaterna 2015.

Hemslöjdens stipendier

Snart öppnar årets omgång av stipendieansökan. Håll utkik!

 

Hemslöjdens stipendier


Hemslöjdens bokvänner – häng på!

Gör som 300 andra personer redan gjort och gå med i Hemslöjdens bokvänner. Du som är medlem i en hemslöjdsförening vill väl också vara med i Hemslöjdens bokvänner. Som Hemslöjdens bokvän får du till ett mycket förmånligt ”bokvänspris” tre av Hemslöjdens förlags nya böcker hemskickade till dig, så fort de lämnat tryckeriet. Dessutom kommer vi under året att bjuda på extra material i form av till exempel beskrivningar, mönster, tips och idéer.

 

Hemslöjdens bokvännerTvå nya böcker från Hemslöjdens förlag

Inte en, utan två nya böcker kommer från från Hemslöjdens förlag i februari. Sy väskor – Vackra som smycken av Helena Bengtsson och Virkad mönstermagi av Maria Gullberg. Boksläpp är fredagen den 17 februari på Sy- och Hantverksfestivalen i Älvsjö, Stockholm. 


 

Den här mannekänguppvisningen vill du inte missa!!

Hemslöjdens förlag är med på Sy- och Hantverksfestivalen den 17-19 februari i Stockholm. Vi utlovar bland annat boksläpp med mannekänguppvisning och workshops. Du får också se alla produkterna från båda böckerna i en popup-utställning.

 

Program till Sy- och hantverksmässan

Hemslöjdens förlag


Kurs med anknytning till Hemslöjdens förlags böcker

Hemslöjdens förlags författare anlitas ofta som kursledare. Vi kan tipsa om dessa tre kurser.

 

  • Sätergläntan: Helena Bengtsson, här får man sy väskor från nya boken Virkad mönstermagi.Till kursen
  • Sätergläntan: Ulla Engquist Sticka - Detaljer som gör skillnad. Till kursen
  • 
Hemslöjden i Skåne:  kurs med Maria Gullberg, som helt bygger på nya boken Virkad mönstermagi och med Helena Bengtsson där man får sy väskor i skinn från nya boken Sy väskor –vackra som smycken.
 Till kursen

 

Du kan också alltid kika i Slöjdkalendern, här hittar du aktuella kurser och utställningar. Slöjdkalendern


Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

På Sätergläntan händer mycket nu. Kanske är någon eller några utbildningar och kurser något för dig? I urval:

 

Heltidsutbildning:

Slöjd och kultur – form och kultur, 1-3 år med fyra inriktningarna: smide, sömnad, trä och väv. Sök senast den 15 april 2017 (CSN-berättigad)
Till kursen

 

Distansutbildningar:

Forma broderierTill kursen

Internationell produktsamverkan.Till kursen

 

Kortkurser:

Himmeli: Geometrisk halmslöjd med Eija Koski, 7-11 augusti - Till kursen

Contemporary Tapestry med Hannah Waldron, 10-16 juli - Till kursen

Trä i rörelse med Helena Flodström, 31 juli-4 augusti - Till kursen

 

Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk


Foton från Johanna Törnqvists konstprojekt Project Precious Trash. Foto: Fredrik Sederholm

Hemslöjdens dygn sker den 1 – 2 september

 

Återvinn, återanvänd och återskapa.

 

I sann återbruksanda har vi nu valt att återanvända återbrukstemat när Hemslöjdens dygn arrangeras för andra gången. Vi visar hur hemslöjd kan påverka och bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi gör det igen. Vi gör det tillsammans. Under Hemslöjdens dygn den 2-3 september förra året genomfördes aktiviteter på 35 platser i 18 län och av 37 föreningar och butiker. Hur kommer 2017 års Hemslöjdens dygn se ut?

 

Hemslöjdens dygn startar klockan 16.00 fredagen den 1 september och slutar lördagen den 2 september 23.59.

 

Läs mer om hur det går till och hur du anmäler ditt intresse att arrangera.

 

Hemslöjdens dygn


På bilderna syns Farah Ali, Karl Forss och Maiad Khalili. Foto: Tom Wall, Helsingborgs Dagblad

Drakfestivalarbete pågår!

Landskrona | "Drakbygge ska ge festival luft under vingarna och runt femtio personer sökte sig till gamla stationen i Landskrona när Hemslöjden @hemslojdeniskane lånade ut sin verkstad åt drakbyggare. Konstnären Maiad Khalili mätte upp, ritade på och skar upp papper under tystnad. På arabiska förklarade han vad han gjort och hur drakbygget skulle fortsätta. I andra änden av bordet gjorde Karl Forss, konsulent på Hemslöjden, samma sak men med svenska kommentarer." Drakfestivalen är planerad till någon gång under sommarhalvåret.

 

Här hittar du artikeln i Helsingborgs Dagblad

Hemslöjden i Skåne


Ett Täljogram. Foto: Täljogram

Nyhet: Täljogrammet är här

"-Det blir en unik täljuppgift i varje paket. Det kan handla om en sked, knopplist eller en kam. Vi vill försöka ta fram roliga, och varierande uppgifter." Läs mer om hur Felix Wink, trähantverkare och designer, och Ragnar Kirkegaard Sutter, copywriter tänker kring sitt nya koncept Täljogram.

 

Täljogram

Artikel i Västerbottenskuriren


Bild från projektet Next Level Craft. Musikvideo. Foto: Aia Jüdes

Nämnden för hemslöjdsfrågor – projektbidrag

Nämnden för hemslöjdsfrågor delar varje år ut projektbidrag. Nu har en ny laddning projekt fått bidrag och totalt fördelades 1,4 miljoner kronor på 11 ansökningar; fem utvecklingsprojekt och sex projekt.

 

Utvecklingsprojekt; För slöjden i fritiden, Ingen matt visit, Slöjdverksamhet i Järvaområdet, Slöjdinnovation i samverkan för en hållbar utveckling, Teamslöjd. Projekt; Hemslöjd Humaniora, Romskt hantverk igår, idag, imorgon, Ta i hand, år 2, Fred, frihet och hållbar utveckling, Next level craft on tour, Gatan är vårt galleri.

 

”Det var hård konkurrens om projektbidragen i år. Det skickades in 63 ansökningar till ett sammanlagt belopp om 7,4 miljoner kr. Så många ansökningar har vi aldrig fått tidigare. Sista ansökningsdag var 15 oktober 2016. Nästa ansökningsperiod blir efter sommaren med sista ansökningsdag i mitten av oktober.”

 

Läs mer om projekten här

Läs mer om de redovisade projekten här


Tips: Vävar på Vandelorum i Värnamo

Just nu pågår Jonas Bohlins separatutställning, Jonas Bohlin: Nio Episoder [dikter i rymden] på Vandalorum till och med den 28 maj.

 

Egentligen gör jag badhanddukar av dem

Vi ringde upp handvävare Anne Elmdahl för att höra mer om hennes roll i utställningen och fick höra historien om hur den långsamma handvävningen snabbt mötte Jonas Bohlins verk. Det har varit snabba ryck säger Anne Elmdahl, vävare och ägare av inredningsföretaget Twistin. Jonas Bohlin träffade hon av en slump via en gemensam bekant som tyckte de borde mötas eftersom de båda pratar om kvalitet hela tiden. Anne åkte till Stockholm i november, mötte Jonas och åkte därifrån med flera uppdrag i fickan, uppskissade på en servett. Två månader senare kan vi se hennes och Elisabeth Johanssons vävar på flera ställen i utställningen, i lampor, filtar på stolar och i en gigantisk spiral med hemligt innehåll. Anne berättar att vissa av vävarna används som badhanddukar egentligen. Just spiralen är byggd av 3,60 meter transparant tyg med nya broderier och just längden på tyget vållade Anne en del bekymmer, takhöjden för att vara exakt. Den fick hänga fritt i trappuppgången i väntan på att komma in på Vandelorum i fredags.

 

Vandalorums hemsida

Anne Elmdahls verksamhet, hemsidan Twistin


Bild från filmen Yarn- The Movie, konstnär Olek.

Tips: Slöjdkryssning Umeå – Vasa 28 – 29/1

Följ med ombord på en unik slöjdupplevelse till havs! I ett möte mellan Sverige och Finland där vi förenas i glädjen att göra/skapa med händerna i olika workshops, föreläsningar, film och försäljning av hantverk och design. Du kommer att ha möjlighet att prova på att göra en Himmeli (geometrisk halmslöjd), jobba med läder, spinna, testa på programmering och 3D-printining eller sticka tillsammans i en härlig gemenskap. Under lördagen innan vi går ombord på färjan finns ett fullmatat program med besök på en mängd intressanta butiker, museum eller varför inte följa med på ett besök på Sliperiet, på konstnärligt campus! Frida Arnqvist-Engström känd från gerillaslöjd och den populära bloggen Kurbits.nu medverkar ombord tillsammans med Jim Björni och Lee Esselström från lifestyle-programmet Strömsö som sänds på Yle Fem och SVT. Arrangörer är Västerbottens läns hemslöjdsförening.

 

Slöjdkalendern

Västerbottens läns hemslöjdsförening


Tips: All we need is wool! (Wool all over! )

Mellan den 21-23 april i Trondheim pågår Norges Husflidslags konferens om norsk ull. Det blir späckade dagar. Läs mer i länken.

 

Norges Husflidslag


Instagram

Följ oss gärna på Instagram där vi delar med oss av lite bilder och tips från vår verksamhet. Sök på @hemslojden, @hemslojd eller @hemslojdensforlag direkt på Instagram.

Hemslöjdens Instagram

Hemslöjds Instagram

Hemslöjdens Förlags Instagram


Facebook

Om du vill ha tips och nyheter lite oftare så är det en bra idé att följa oss på Facebook.

Hemslöjdens facebooksida

Hemslöjds facebooksida

Hemslöjdens Förlags facebooksida


Bli medlem

Vill du bli medlem i en hemslöjdsförening? Läs mer om medlemskapet på vår hemsida.

Hemslöjdens hemsida


Du får det här nyhetsbrevet om du är medlem i en hemslöjdsförening eller om du har anmält dig som prenumerant hos oss. Nyhetsbreven skickas från riksförbundets kansli cirka en gång i månaden. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss klickar du på länken längst ner.


Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.