Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3 - 2017


Vattenfall har tillsammans med Vindkraftcentrum utvecklat upphandlingsmodell för fler lokala leverantörer.

Vattenfall Vindkraft planerar för två projekt i Åsele och Lycksele kommuner, Blakliden och Fäbodberget med tillsammans 84 stycken turbiner.

Vattenfall ser där stora fördelar med att lokala/regionala företagare engageras tidigt inför både bygg- och driftsfasen. Lokala/regionala leverantörer medför ökad lokal nytta genom skatteintäkter och arbetstillfällen. Korta inställelsetider och lokalkännedom är också viktiga konkurrensfördelar för lokala företag. Vattenfall utgår därför ifrån att lokala företagare har goda förutsättningar och därmed medverkar till att vindkraften blir så kostnadseffektiv som möjligt.

Läs mer>>


Grattis Skellefteå – och Norrland!

Nu är det klart. Northvolt har bestämt sig för Skellefteå som huvudsaklig etableringsort för sin planerade batterifabrik.

Bland de avgörande argumenten är att verksamheten kan drivas med 100 procent förnybart.

Därmed blir batterifabriken ett gott exempel på att elintensiv industri med fördel kan placeras i Norrland, där vattenkraften finns och vindkraften byggs ut. Självklart ska det förnybara användas vid källan.

Läs mer>>


Branschforum 2017 - en succe. Filmer, presentationer och intervjuer

Årets Branschforum i Östersund samlade överraskande många deltagare med sitt gedigna program.

  • Dels handlade det om investeringsbeslutet i Åskälen och därmed konkreta affärsmöjligheter, dels märks en ny tillförsikt i branschen, säger projektledaren Torbjörn Laxvik.

140 personer besökte Vindkraftcentrum.ses arrangemang på OSD. De flesta var företagare och tio planerade affärsmöten hölls i samband med Branschforum, dessutom även ett antal spontana sådana.

Klicka här för att läsa mer och komma till länk till filmen som spelades in samt de presentationer som hölls>>


Winterwind International Wind Energy Conference firar 10 år! Gästar Åre i vinter.

En konferens som efter 10 år är mer aktuell än någonsin tidigare.

Vindkraft i kalla klimat har blivit en stor tillväxtmarknad, i dagsläget tre gånger så stor som marknaden för offshore vind*. Det innebär stora möjligheter för alla som är aktiva på marknaden i kalla klimat. Missa inte chansen att ta del av de möjligheter som vindkraftsindustrin erbjuder i kallt klimat.

Läs mer>>


Balingsholm 2017 - Vindkraften och framtiden, fokus för konferens.

Vindkraften och framtiden fokus för konferens.

Regeringens kommande budgetsatsningar på energiområdet, nya lagförslag i energikommissionens spår och tema elnät var några av programpunkterna under Nätverket för vindbruks årliga konferens i Balingsholm utanför Stockholm tidigare i veckan.

På plats i år var närmare fyrtio personer med representanter från både miljödepartementet, energimyndigheten, bransch och nätverkets egna projekt. Dessutom var landets fyra vindkraftssamordnare på plats och redogjorde för sin bild av läget för vindkraften runt om i landet, och på temat elnät diskuterades både smarta elnät och situationen på Gotland utan ny kabelförbindelse till fastlandet.

Läs mer och ladda hem presentationerna>>


Fossilfritt Jämtland 2017

Den 20:e september gick årets klimatseminarium av stapeln på OSD (Folkets Hus) i Östersund. Rubriken för årets seminarium var Fossilfritt Jämtland – Möjligheter i en modernare morgondag.

Med 469 deltagare slogs nytt rekord för antal medverkande. Seminariet anordnades i samarbete med initiativet Fossilfritt Sverige och bjöd förutom föreläsningar och utställningar på vegetarisk lunch och möjligheter att provköra både elbilar och elcyklar.

Läs mer>>


Vasavind höll öppet hus i Fyrås

Under torsdagskvällen höll Vasa Vind öppet hus i Fyrås föreningshus för att informera om den påbörjade vindparksbyggnationen i Åskälen.

I form av en utställning visade man upp byggplanerna i detalj, med hjälp av bland annat kartor, foton från byggplatsen och fotomontage på de förväntade landskapsförändringarna. På plats fanns även flera av Vasa Vinds anställda, som svarade på frågor och diskuterade de förändringar som kringliggande bygd nu står inför.

Läs mer>>

Windcluster Norway bjuder in till sin traditionsenliga Förjulsträff i Trondheim

På Scandic Nidelven den 7 december.

Som tidigare innebär det seminarier, middag och mingel för dem som vill knyta affärskontakter.

Förjulsträffen är en av de viktigaste mötesarenorna för Windcluster Norways medlemmar och övriga nätverk i Norge och Sverige!

 

Läs mer>>

 


Vind 2017 - Vindkraftcentrum och Lungsjö-projektet på stora scenen

Svensk Vindenergi samlade runt 40 utställare och 750 besökare på Münchenbryggeriet i Stockholm den 11-12 oktober.

Nätverket för vindbruk höll parallellt seminarium första dagen på temat: 100 procent förnybart kan ge fyra gånger mer vind – hur klarar vi det i praktiken? Kommuner, myndigheter och forskare försökte besvara frågeställningen.

Utgångspunkten för diskussionerna på stora scenen var att vindkraftsproduktionen ska dubbleras till 2030 och att det sker på ett smart och hållbart sätt; socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Läs mer>>


Klicka här för att komma till vår facebooksida>>

Håll dig uppdaterad med det senaste från branschen.

Om du går in och gillar vår Facebooksida kommer våra nyheter att dyka upp löpande i ditt Facebookflöde så fort de publiceras.


Registrera ditt företag i våra databaser

Registrera dig i företagsdatabasen här.


Vindkraftcentrums hemsida är nu mobilanpassad. Det senaste inom vindkrafts-branschen rätt in i din mobil.

vindkraftcentrum.se


Kontakta oss

Torbjörn Laxvik
0707-80 90 34
torbjorn.laxvik@vindkraftcentrum.se


Christer Andersson
0768-10 49 20
christer.andersson@vindkraftcentrum.se


Susanne Tellström
0724-51 27 42
susanne.tellstrom@vindkraftcentrum.se

Vindkraftskurs.se 3.0

Nu uppdaterad med det senaste!

Genom hela kursen har texter, tabeller och figurer uppdaterats med nyheter och aktuell information. Speciellt kan nämnas avsnitten om vindkraft och ljud samt fåglar och fladdermöss som omarbetats och kompletterats med den senaste inom forskningen.

Läs mer>>


Vindkraftcentrum.se är en del av Nätverket för Vindbruk
och verksamheten finansieras av Energimyndigheten.

www.vindkraftcentrum.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.