Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet!


Nu går det att andas igen...bild från NASA

 

Effekten av Corona och nedstängda fabrikerna - det går att andas igen!

Men visst finns det intressanta aspekter i detta med Coronavirusspridningen. Såväl i Kina som i Italien ser man kraftigt minskade luftföroreningar. Och det finns de som säger att det spar fler liv än vad viruset tar. Sanningen får vi kanske veta senare men detta säger en hel del om våra prioriteringar också.

När kommer effekten av klimatförändringarna att bli så stora att länder och fabriker stänger ner, 10 000-tals människor får uppsagda arbeten och sjukvården går på knä och kollapsar av alla sjuka människor?


Antagligen är det som den där historien med grodan. Slänger du den i kokande vatten, så hoppar den ur snabbt. Om du däremot värmer vattnet långsamt märker den inget förrän det är för sent att hoppa ur, så den kokas.

Kanske är det samma sak med oss människor, sakta men säkert når vi vägs ände på många vis. Till exempel fiskeriet, där vi ser stora problem med tjuvfisket och med alla spöknät och all den plast som vi fyllt haven med. Mer om det i nästa nyhetsbrev.

Att konsumtionen och transporterna är det viktigaste som finns råder ingen tvekan om i dessa tider. 

Nu vill EU att vi ska få speciella trafikleder för leveranser av varor inom EU. 


Nu när flera medlemsländer har infört gränskontroller i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset tar EU-kommissionen tag i transportproblematiken på allvar. Speciella leder bör öppnas för transporten av väsentliga handelsvaror, så att transporterna av livsmedel och medicinsk utrustning kan säkras.

Snabbfiler för att prioritera viktiga transporter så som medicinsk utrustning och livsmedelsprodukter ska ordnas. 

Kolla in mer här:

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/20200316_covid-19-guidelines-for-border-management.pdf

och här:

https://edition.cnn.com/2020/03/01/world/nasa-china-pollution-coronavirus-trnd-scn/index.html

Ha en fortsatt bra dag!
Var rädda om er och om alla era medmänniskor. Håll avståndet och följ råden från myndigheterna. 


Besök oss på http://www.miljoutbildning.se


Vi sponsrar för framtiden, såväl unga som gamla. Vad gör du?


Konsumtionen framför allt!

Apropå det här med konsumtionen. Vill inte Du också göra hållbara val, men tycker att det är svårt i nuläget?

Lugn, snart är hjälpen här!?

Ett nytt regeringsuppdrag till Konsumentverket ska "identifiera betydande hinder för väl fungerande konsumentmarknader och för hållbar konsumtion". Myndigheten ska också identifiera för- och nackdelar med olika typer av åtgärder för att motverka dessa hinder. Känns det igen?

Analysen ska vara inriktad på hinder som i hög utsträckning försvårar för konsumenter att göra miljömässigt hållbara val, och konsumenternas varierande ekonomiska förutsättningar ska beaktas i analysen, liksom andra hållbarhetsaspekter.


Så håll ut för i november nästa år ska vi få veta allt om den  kunskap från andra myndigheter och från relevant forskning, exempelvis beteendevetenskaplig forskning och dess tillämpning, som finns.

Kolla själva: 


https://www.regeringen.se/494077/contentassets/aea910e242b347b9a08e9590a73f244f/uppdrag-att-identifiera-och-analysera-hinder-for-val-fungerande-marknader-och-for-hallbar-konsumtion.pdf

 

Och samtidigt ska vi få fram en cirkulär ekonomi inom EU är tanken.

Nyligen presenterade EU ett nytt åtgärdspaket för cirkulär ekonomi, där man trycker hårt på att göra hållbara produkter till norm.

Det betyder att produkter som släpps ut på EU-marknaden ska hålla längre, vara enklare att reparera, återanvända och återvinna. Det låter nästan som en utopi, men man får hoppas att det går en bit på väg i alla fall.

Produkterna ska också, så långt det är möjligt, vara gjorda av återvunnet material, engångsartiklar ska fasas ut och det ska bli förbud mot att förstöra osålda varor.

Undrar vilken sektor som menas ska uteslutas, för denna nya strategi ska inriktas på sektorer som använder mycket resurser, men där samtidigt potentialen för cirkularitet är hög. Det gäller elektronik, batterier, fordon, plast, textilier, byggnader och konstruktioner, samt livsmedel. 

Kolla mer här:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_420

 Far och flyg, eller surfar du under radarn?

Ja, hur har ni det egentligen med nivåerna? Är du en streamare och storsurfare på internet och som dessutom är ute och flyger nån gång per år, äter kött som en vanlig svensk, handlar ett antal plagg per månad, bor fint i lägenhet med värme och varmvatten, där eltillgången är närmast oändlig. Ja, då är du sannolikt en mycket stor klimatbov. Ungefär som de flesta i vårt land.

Och det är det här vi ska kapa ner till (nära?) noll utsläpp. Frågan är bara hur det ska gå till, på så kort tid som det är tänkt.

Det är inte många som vet att t ex bara internet står för ungefär 10% av världens alla utsläpp, lika mycket som flyget, sägs det. Internetanvändningen kräver enorma mängder energi och har lyckats surfa under radarn väl länge nu. Till råga på allt så är denna energi inte alls förnybar energi, tvärtom förnybart är långt ifrån en självklarhet. När ska internet bli hållbart kan man fråga sig då?

 Kolla in:

https://www.gp.se/debatt/internet-%C3%A4r-st%C3%B6rre-klimatbov-%C3%A4n-flyget-kr%C3%A4vs-nytt-syns%C3%A4tt-1.14625516

Vill ni spara energi. Håll koll här:

http://www.energimyndigheten.se/guide-for-energieffektiva-foretag/

 


EcoEducate - för dej och framtiden

Testa våra webbkurser! Gratis prova-på!


Vill du gå vidare i din hållbara utveckling. Lär dej mer! EcoEducate!


Skitar du ner? Kolla alla fimpar t ex på gator, torg, gräsmattor...

Hållbart mode, finns det?

Är kläderna största boven? Ja, det vet man faktiskt inte riktigt, inte heller hur stor påverkan är exakt. 

Vad som är helt säkert är att produktionen av råvaran för plaggen/textilierna, själva tillverkningen samt färgning, blekning med mera, drar oerhörda resurser.

Och detta i fattigare länder där det redan råder brist på t ex vatten, där rening av avloppen och sophanteringen är i det närmaste obefintliga och där energin oftast inte är förnybar. Därtill är arbetsförhållanden är under all kritik jämfört med vår standard. Så vad tror man? 

Man vet i alla fall att ungefär 15.000 kemikalier används i klädindustrin. Så vad är egentligen hållbart mode? Därom tvistas det, - och forskas det också, tack och lov.

Kläder tillverkade av bomull eller av polyester? Vad är egentligen bäst för miljön? Ja, det beror på, säger forskarna.

Forskningen om kläder och hållbarhet har även engagerat branschorganisationen Sustainable Apparel Coalition med medlemmar som Adidas och H&M. Tillsammans står de anslutna företagen för över 50 procent av den globala försäljningen av kläder och skor.

Hur man kan göra för att minska sin miljöpåverkan vad gäller klädköp är det många som undrar, såväl privatpersoner som företag.

Många företag har börjat byta ut bomullsfiber mot skogsfiber. Men tyvärr är nackdelen att skogsfibern inte är lika stark som bomull och det kan förkorta plaggens livslängd. Så för att hantera detta började man med att blanda svaga skogsfibrer med starka syntetfibrer. Och då blir plaggen svårare att återvinna, eftersom de innehåller många olika material

Vad som är hållbart kräver en så kallad livscykelanalys som tar hänsyn till allt från materialval till tillverkningsprocesser, sedan lägger man till påverkan från transporter och hur många gånger plagget används. Kemikalier - ett välkänt problem inom textilindustrin måste också beaktas.

Många textilföretag har kämpat hårt för att få sina tillverkare att sluta med oönskade kemikalier. I dag är nivåerna extremt låga hos de flesta av våra textilföretag i landet. Förr däremot kunde plagg innehålla en hel del farliga kemikalier när de kom till Sverige.

Närproducerat? Icke. Inom textilindustrin är plaggen allt annat än närproducerade. Kläderna vi köper här tillverkas i utvecklingsländer främst i Asien, och det råder ingen tvekan om att färgningen innehåller mest kemikalier där.

När plaggen kommer till oss är kemikalierna ofta borttvättade. Och till saken hör att vattenreningen i många utvecklingsländer är undermålig och kemikalierna rinner rakt ut i naturen, vattendragen och haven. Därför sker också de största miljöskadorna på plats i tillverkningsländerna.

Om ni minns så skrev vi i tidigare nyhetsbrev om textilier och klädernas miljöpåverkan. Kika nedan så förstår ni vilka enorma mängder vi använder. Här kommer lite mer fakta:

-För att producera ett kilo textil går det åt cirka tre kilo kemikalier.

-Vi svenskar konsumerar cirka 14 kilo textil per person och år, d v s  ungefär 50 nya plagg om året.

-100 miljoner ton ny textil kommer ut på marknaden varje år.

 Kolla in mer här:

https://www.extrakt.se/att-anvanda-

plagg-manga-ganger-ar-det-basta-du-kan-gora-for-miljon/?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium

=email&utm_campaign=januari2&utm_

campaign=unspecified&utm_content=

unspecified&utm_medium=email&utm_

source=apsis

 

 

 


EcoEducate!

Som vanligt bjuder vi på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhets-utbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! 

 


Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se

 


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

 

Produkter...

https://youtu.be/-0tSl4o6vmk

 

Kemikalier ...

https://youtu.be/dvjp3zoDqxEKOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

 

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. 


Spännande statistik att ha koll på när man behöver lite argument.


Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter