Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Februari 2020

Februari är här, och i stora delar av Sverige lyser vintern med sin frånvaro ..., det är väl egentligen först när man upplever förändringen i praktiken som man på riktigt förstår att det inte står helt rätt till med vår jord. Miljöarbetet känns plötsligt än mer värdefullt och jag läser på lite extra om Agenda 2030 som är en av våra prioriterade frågor i år. Angeläget i allra högsta grad.

På Rikskonferensen i april kommer vi ägna ett pass åt just Agenda 2030 och hur man kan arbeta för att nå de uppsatta målen. Naturvårdsverket är en av deltagarna, de kommer att informera om vilka tjänster de kan bistå med för att underlätta miljöarbetet i de små kommunerna. Boka redan nu in 22-24 april i kalendern, inbjudan kommer som ett särskilt utskick i februari.


I förra veckans brev om nomineringar och motioner lyckades jag skapa lite förvirring med två olika datum för sista dag att nominera nya ledamöter till styrelsen.
Sista dag för nominering är den 28 mars!


Bostadsförsörjning

En av SmåKoms prioriterade frågor 2020 är bostadsförsörjningen. Då vi står inför en demografisk utmaning i våra kommuner kan det vara svårt att veta hur man ska lösa problematiken med anpassade bostäder till alla åldersgrupper. Maria Pleiborn, WSP, höll ett intressant och relevant föredrag på Bostadforum den 3 december, "Hur hantera ungas och äldres behov på bostadsmarknaden?". Ta dig gärna tid att titta.
Följ länken; SVT Bostadsforum 191203.


Bredbandsutbyggnad

Nu finns Post- och telestyrelsens rapport om hur framtida stödinsatser på bredbandsområdet ska kunna utformas på ett effektivt sätt. I rapporten kan man bland annat läsa att PTS föreslår att stöd för utbyggnad av bredband ska ges till områden utanför tätort. Inför 2020 vill PTS att de avsatta medlen, 150 miljoner kronor, fördelas mellan fyra regioner. Dessa ska väljas ut baserat på kostnadseffektivitet, dvs där avsatta medel möljiggör flest anslutningar. Regionerna blir därmed också ansvariga för att rätt prioriteringar görs.


På gång i SmåKom

Framtidsstudion

SmåKoms ordförande Peter Lindroth har blivit intervjuad för podden Framtidsstudion av Fredrik Torberger på konsult- och analysföretaget Kairos Future. Hör Peter samtala med Fredrik på temat "De små kommunernas framtid". Klicka här för att komma till podden.

Kommuninvest

Kommuninvest är idag störst när det gäller offentlig finansiering och en viktig aktör för kommunerna. Vad de har att säga om dagsläget och hur de ser på framtiden ska vi prata med dem om när vi besöker huvudkontoret i Örebro senare i februari. Rapport kommer i nästa nyhetsbrev.

Hela Sverige ska leva

Landsbygdsutveckling och frågorna däromkring är en del av SmåKoms verksamhetsområde. Vi delar detta område med organisationen Hela Sverige ska leva och i början på februari träffas vi för en avstämning. Det är angeläget med en kontinuerlig dialog för att säkerställa att vi inte lägger kraft på samma frågor.

Kommunutredningen

Den 2 mars håller SNS ett seminarium där kommunutredningen kommer presenteras av dess ordförande Niklas Karlsson. Statsvetaren Gissur O´ Erlingsson medverkar och diskuterar utredningens slutsatser med Niklas Karlsson. Vi kommer vara där, är du också intresserad? 
Klicka här för mer info och anmälan.


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.