Senaste nytt från svensk konståkning Nr 9, 7 april 2021
 

Nyhetsbrev nr 9, 7 april 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Stolthet och tacksamhet!

VM på hemmaplan är över och jag och förbundsstyrelsen är tacksamma och väldigt stolta över att svensk konståkning återigen arrangerat ett mästerskap i världsklass.

Ett VM är en fantastisk upplevelse och för konståkningsfamiljen var det viktigt att vi fick möjligheten att komma samman trots pandemin. Vi är många miljoner konståkningsfans runt om i världen som har haft nöjet att njuta av kraften och skönheten i tävlingsprestationerna från världens bästa konståkare på TV.

Jag vill varmt tacka den Internationella skridskounionen, Stockholms stad, VM-teamet, organisationskommittén och alla sponsorer och ideellt arbetande funktionärer som har gjort det möjligt för oss att arrangera mästerskapen under dessa svåra tider. Tack också alla tävlande som gav oss oförglömliga tävlingar fyllda av underhållning, spänning och fantastiska prestationer.

Jag vill önska alla tävlande och teamen runt dem allt gott i deras framtida utmaningar och mål i konståkning.

Det var också hedrande för oss att HM kronprinsessan Victoria invigde mästerskapen.

Slutligen vill jag göra ett medskick till alla konståkare i Sverige och runt om i världen. Vi delar passionen och glädjen för den kanske mest fascinerande sporten av alla, eftersom konståkning kombinerar elegans, atletisk förmåga och konstnärskap till perfektion på isen. Ni är många som drömmer om att bli en så bra konståkare som ni någonsin kan bli. Till er och era tränare vill jag säga: fortsätt sträva mot era mål och förverkliga era drömmar! Det är visserligen så att bara några få av er kommer att ha möjlighet att tävla i ett världsmästerskap. Men för er alla gäller att om ni strävar mot era mål och visioner och aldrig ger upp så kommer det att ta er långt i livet.

Jag är övertygad om att det världsmästerskap som  vi nyligen arrangerat, kombinerat med allt omfattande arbete som bedrivs av föreningar på lokal nivå kommer att bidra till att konståkningen utvecklas och breddas på alla nivåer. Jag ser fram mot att följa denna positiva utveckling av vår idrott i såväl Sverige som internationellt!

/Helena Rosén Andersson,  Ordförande Svenska Konståkningsförbundet

 
 

VM 2021.

Personbästa, OS-platser och en kvadrupel.

Så kan vi sammanfatta VM-debuten för Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov. Båda levererade personbästa under kortprogrammet som gav finalplatser. Josefins femtondeplats i friåkningen krossade inte bara hennes personrekord utan säkrade även svensk OS-plats i damklassen. Nikolaj blev historisk i friåkningen då han som förste svensk klarade en kvadruppel salwow. Även Nikolaj säkrade en svensk OS-plats under VM. Läs mer här.

Ett annorlunda men väldigt lyckat VM på hemmaplan.

Efter 19 månaders intensivt arbetet kunde projektledaren Ulrika Molin och teamet kring VM avsluta ett annorlunda, men mycket lyckat VM. Den så kallade bubblan höll och samtliga tävlingar kunde genomföras. Åkarna var alla otroligt tacksamma att äntligen få tävla och stämningen inne i Globen bland åkare, team, domare, volontärer och andra var god. Vi ställde några frågor till Ulrika Molin efter att VM avslutats. Läs mer här.

Stort genomslag för VM och konståkning i media.

Under VM på hemmaplan var intresset från media stort kring både mästerskapen och konståkning som idrott. Bara under mars månad hade vi över 1 200 inslag i tidningar, radio och tv och totalt nådde vi 126 miljoner läsare eller tittare.

En dröm som gick i uppfyllelse - Filip Stiller Borowicz om att döma VM för första gången.

Det var inte bara de svenska åkarna som debuterade på VM. Även tekniska specialisten Filip Stiller Borowicz gjorde debut som assisterande TS under herrarnas tävling. Hur går tankarna nu efter VM? Vad var roligast? Och hur var egentligen livet i mästerskapsbubblan?  Läs mer här.

 

 
 
 

Covid-19

Svenska Konståkningsförbundet följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, regeringen, Regeringskansliet med flera myndigheter. I nuläget har förbund och föreningar att ta hänsyn till framför allt tre olika begränsningar med anledning av corona: 

Regeringens rekommendationer omfattar inte idrottshallar

Regeringen förlänger sin uppmaning om att hålla icke-nödvändig verksamhet som drivs av stat, regioner eller kommuner stängd, men har även förtydligat att kommunala idrottsanläggningar inte omfattas av uppmaningen då de redan omfattas av pandemilagen. Kommunerna kan nu med stöd av regeringens förtydligande öppna upp idrottshallarna även för personer födda 2001 eller tidigare. Läs mer här.

Tävling

I de nationella råd som trädde i kraft den 14 december och gäller fram till den 30 juni 2021 avråds från tävlingar. Undantag görs endast för yrkesverksamma idrottare. Läs mer här.

 

Nytt från sporten. 

Landslag

Nya landslagskriterier

De nya kriterierna för landslag och utvecklingslandslag (singel, par och isdans samt) för säsongen 2021-2022 är nu färdigställda och finns publicerade här.  

Kriterierna för Synkroniserad konståkning kommer att färdigställas och publiceras senare i vår.

Digitalt Event (singel och par)

Svenska Konståkningsförbundet och Internationella kommittén anordnar ett digitalt event för åkare som har intresse och möjlighet att uppnå poängkraven för att bli uttagen till junior- och seniorlandslag säsongen 2021-2022.  Eventet genomförs efter tekniska regler för säsongen 2021-2022 alternativt 2021-2022 (valfritt). 

 

Stipendium

Hugo Levin Priset 2021

Dags att nominera årets kandidater för Hugo Levin Priset 2021. Priset ska gå till unga framstående idrottsledare och idrottsorganisatörer för utmärkt engagemang och stort ledarskap till svensk idrotts bästa. Pristagaren får inte vara äldre än Hugo Levin vad vid sin bortgång, det vill säga, inte vara äldre än 32 år det år då priset tilldelas. Prissumman är 50 000 SEK. Förslag på kandidater önskas under mars – maj, men absolut senast 31 maj 2021.

TIPS! Stipendiehandboken

Boken är ett stöd för alla som tänker ansöka om stöd från en fond eller stiftelse – i synnerhet de som verkar inom föreningslivet. Boken berättar också om hur stiftelser fungerar och hur de hanterar och bedömer ansökningar. Pengar från stiftelse - allt om hur du söker och blir bedömd.

 

Digitala träningspass

Svenska Konståkningsförbundet har tagot fram digitala träningspass med bland annat före detta landslagsåkarna Joshi Helgesson, och Åsa Van Welter. Vi kommer fyllla på med fler träningspass allteftersom. Du hittar alla träningspass på vår videokanal.

 

Föreläsningar, utbildningar  och kurser

För ledare och aktiva.

Svenska konståkningsförbundet: Tränarutbildning Steg 3, del 3c – Skating Skills

Dags för sista delen av tränarutbildning steg 3. Utbildningen sker digitalt via Teams den 8 maj 2021. Föreläsare för kursen kommer vara Ela Magnusson och Laco Vince. Läs mer i inbjudan.

Svenska Konståkningsförbundet: Digitala föreläsningar för aktiva och ledare

Svenska Konståkningsförbundet tillsammans med Synkro kommittén bjuder in till fyra digitala föreläsningar under helgen den 17-18 april 2021. Läs mer om föreläsningarna och hur du anmäler dig här.

Webbinar 1-2-3

Gratis live-webbinar x 3! Följ med på de två återstående webbinarierna Hållbar träning (27 april, 18.30-20.30) och Ditt unika ledarskap (25 maj, 18.30-20.30). Läs mer och anmäl dig här.

Dubbla karriärer

Är du elitidrottare med intresse för ekonomi och vill förbereda dig för livet efter idrottskarriären? Mittuniversitet ger dig ett riktigt smashläge! Läs kursen Företagsekonomi för elitidrottare, 30hp med möjlighet till fortsatt studier. Allt med ett flexibelt distansupplägg utan fysiska sammankomster. Läs mer här.

Efter kursen har du möjlighet att söka fortsatt kurspaket om 120hp på distans utan fysiska sammankomster. Läs mer om fortsättningsutbildningen här.

Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med NPF

Ditt ledarskap som tränare har en avgörande roll när det gäller att skapa inkluderande träningsmiljöer där du möter varje enskild idrottare utifrån deras förutsättningar, behov och drivkrafter. I samarbete med Riksförbundet Attention har SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet tagit fram ett utbildningsmaterial för tränare kring att möta idrottare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Läs mer om Idrott för alla här.

Se en film om idrott och NPF här

 

För föreningar och distrikt.

Fifty/Fifty

Webbutbildningen Fifty/Fifty riktar sig till förenings- och förbundsstyrelser och är öppen och kostnadsfri att genomföra för alla idrottsföreningar och idrottsförbund. Syftet med utbildningen är att du och din förening ska få mer kunskap om varför det är viktigt att jobba med jämställdhet och vilka vinster det ger både föreningen och individerna. Läs mer och registrera din förening så ni snabbt och enkelt kan köra igång med utbildningen.

Vaccinera klubben

Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna och idrottsutövare är personligt ansvarig för allt de äter eller intar på annat sätt. Svenska Konståkningsförbundets handlingsplan gällande antidopingarbetet kan ni läsa mer om här. Nu önskar vi att alla föreningar har en egen plan för antidoping, både förebyggande och akut. Med hjälp av Vaccinera klubben mot doping kan föreningen se till att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna och få till föreningens egna antidopingplan.

 

Nytt från tävling. 

Regeländringar 2021-2022

I bulletin nr 26 som nu publicerats finns en del nyheter inför säsongen 2021-2022. Du hittar bulletinen här.

 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Alla avsteg från en trygg idrottsmiljö är ett för mycket. Detta gäller missförhållanden som kan resultera i fysisk eller psykisk skada, men även alla former av konflikter, problem och missämja som kan uppstå. Om problem eller konflikt skulle uppstå är det viktigt att det finns ett tydligt, transparent och rättvist ramverk med respekt för individen att förhålla sig till. Därför har Svenska Konståkningsförbundet har tagit fram Trygg konståkning -  ärendehanteringspolicy med riktlinjer för hur olika typer av ärenden ska hanteras. Riktlinjerna ska fungera som ett stöd för föreningarna om problem eller konflikter uppstår. En mall på en likabehandlingsplan har också tagits fram som ett stöd för föreningarna i arbetet med trygg konståkning.

 
Läs mer→
 
 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 
Webshop→
 
 

#skatesweden.

Bidra till att berätta om vad ni gör i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. 

 
Tips och info →
 
 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför: