Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 4- 2017


Politik söker partier

Norrlands framtid ligger i kombinationen förnybar energi, digitaliseringen och elintensiv industri. Vindkraftsutbyggnaden och etableringen av batterifabriken i Skellefteå visar vägen

Två underliggande krafter är i rörelse, den ena mer politiskt styrd än den andra - energiomställning och digitalisering.

Digitaliseringen betyder att tillgänglig information ökar. Mängden data mer än fördubblas varje år och den kan lagras, analyseras och förädlas.

I denna stund byggs vindkraft för uppemot 20 miljarder i landet, de största parkerna i norr.

Energimyndigheten räknar med att Energiöverenskommelsens mål om 100 procent förnybart år 2040 betyder att vindkraften behöver fyrfaldigas. Myndigheten ser vindkraften, och än så länge den landbaserade, som den huvudsakliga möjliga förnybara ersättningen för kärnkraft.

Läs mer>>


Save the date för Energivärlden – tema vind

Boka in 29-30 maj! För då går konferensen "Energivärlden - tema vind", av stapeln. Målet om ett 100 procent förnybart elsystem för med sig både möjligheter och nya utmaningar, inte minst kopplat till behovet av mer vindkraft i nätet. Det uppmärksammar Energimyndigheten med en ny årlig konferens. "Energivärlden" blir ett forum för alla som vill följa utvecklingen inom energiområdet – och vi startar med förnybart på tema vind.

Ta del av den senaste vindkraftsforskningen inom både teknik och miljö, lär av erfarenheter från andra länder och delta i diskussionen kring aktuella frågeställningar i omställningens spår – och framför allt – boka in 29–30 maj i Stockholm.

­– Planeringen är i full gång, och vi är redan många som ser fram emot att delta i dialogen om vårt framtida elsystem, vindkraftens roll och läget i tillståndsprocessen. Och så blir det senaste nytt från forskningsfronten, bland annat kommer nya studier om hur människor upplever ljud från vindkraftverk att presenteras, säger Annika Nilsson på Energimyndigheten.

I februari öppnar vi anmälan till konferensen du inte vill missa!

Årets konferens arrangeras i samarbete mellan myndigheten och dess interna och externa forsknings- och främjandeprogram, som Vindlov.se, SWPTC, StandUpforWind, Vindforsk, Vindval och Nätverket för vindbruk.


Mervärde genom samverkan - en film om Lungsjön

I gränstrakterna mellan Jämtland och Ångermanland finns landets mest vindkrafttäta område. Hur det är att bo och verka här berättar filmen Mervärde genom samverkan – när vindkraften kommer till bygden.

I de skogbevuxna bergstrakterna finns många byar och på Sollefteåsidan ligger Lungsjön som tillsammans med Rensjön, Västvattnet, Hocksjön, Myrdalen och Terrsjö har en gemensam intresseförening.
I samband med vindkraftsetableringarna valde man samverkan som strategi och resultatet är inflyttning och tillförsikt inför framtiden till följd av fiber till byarna, bättre vägar och arbetstillfällen.

Länk till filmen, klicka här>>


Winterwind International Wind Energy Conference firar 10 år! Gästar Åre i vinter.

En konferens som efter 10 år är mer aktuell än någonsin tidigare.

Vindkraft i kalla klimat har blivit en stor tillväxtmarknad, i dagsläget tre gånger så stor som marknaden för offshore vind*. Det innebär stora möjligheter för alla som är aktiva på marknaden i kalla klimat. Missa inte chansen att ta del av de möjligheter som vindkraftsindustrin erbjuder i kallt klimat.

Läs mer>>


Åsele rustar för vindkraftsutbyggnad

Ett trettiotal personer samlades under lördagen (16/12) i Åsele Kulturhus för att diskutera möjligheter för bygden och näringslivet i och med den utbyggnad av vindkraft som Vattenfall planerar för. Mötet var en samlad ansats från Åsele Bygderåd, Åsele kommun, Vindkraftcentrum, Vattenfall Vindkraft och Åsele videoteknik.

Läs mer>>

Save the date

Den 27:e september 2018 har Vindkraftcentrum.se sitt årliga branschforum i Östersund.


OX2 och Aquila Capital i mång-miljardaffär om 357 MW vindkraft i Sverige

Finansieringen av projekt Valhalla med 85 vindkraftverk har slutförts med framgång. Aquila Capital förvärvar projektet som OX2 kommer leverera på totalentreprenad. Det blir en av de största landbaserade vindparkerna i Europa.

Vindparken kommer att byggas i Bollnäs och Ockelbo kommun. Tillstånden för parken har utvecklats i ett samarbete mellan OX2 och Bergvik Skog.

Länk till pressmeddelande hos OX2, klicka här>>

Förjulsträffen i Trondheim, ny vindkraft utan subsidier

Den 7:e december deltog Vindkraftcentrum i Windcluster Norways numera traditionsenliga Förjulsträff.

Med 55 deltagare, varav sex från Sverige, var det en gedigen samling vindintresserade som samlades för att avnjuta intressanta och aktuella föredrag. Under träffen fick vi veta en hel del matnyttigt, bland annat att sjunkande priser börjat göra norsk vindkraft mer intressant som kraftkälla för norsk industri och att Norges största vindprojekt någonsin, Fosen, har börjat byggas.'

Läs mer>>

Klicka här för att komma till vår facebooksida>>

Håll dig uppdaterad med det senaste från branschen.

Om du går in och gillar vår Facebooksida kommer våra nyheter att dyka upp löpande i ditt Facebookflöde så fort de publiceras.


Registrera ditt företag i våra databaser

Registrera dig i företagsdatabasen här.


Vindkraftcentrums hemsida är nu mobilanpassad. Det senaste inom vindkrafts-branschen rätt in i din mobil.

vindkraftcentrum.se


Kontakta oss

Torbjörn Laxvik
0707-80 90 34
torbjorn.laxvik@vindkraftcentrum.se


Christer Andersson
0768-10 49 20
christer.andersson@vindkraftcentrum.se


Susanne Tellström
0724-51 27 42
susanne.tellstrom@vindkraftcentrum.se


Vindkraftcentrum.se är en del av Nätverket för Vindbruk
och verksamheten finansieras av Energimyndigheten.

www.vindkraftcentrum.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.