Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyskriven dramatik från Bergman Studio

Lisa Langseth

KVINNAN SOM FÖRVANDLADES TILL ETT TRÄD

 en monolog av Lisa Langseth

Kvinnan som förvandlades till ett träd är den unga kvinnan Dafnes personliga berättelse om vår tid. Monologen tar stöd av den grekiska myten där Dafne förvandlas till ett lagerträd när verkligheten blir omöjlig att hantera, men den här gången är Dafne placerad mitt i dagens samtid. Pjäsen är både en samtidskritisk studie av vad som händer med oss i en tid som hyllar den mätbara rationaliteten över allt annat – och samtidigt en dagsaktuell klasskildring.   

Kvinnan som förvandlades till ett träd är en både tragisk och rolig berättelse om vad som händer när materialismen som enda ideal har ätit sig in i vårt innersta. Den går också att läsa som en hyllning till själens revolt mot denna utveckling, en hyllning till det oförklarliga hav av längtan efter mening och en större gemenskap som vi alla, trots allt, någonstans bär inom oss.

 Roller: 1k


Maria Tryti Vennerød

Foto: Anna-Julia Granberg

GOLIAT av Maria Tryti Vennerød

Den höggravida Borgny bjuder in sönerna Goliat (29) och David (25) till sitt 50-årskalas. Nu ska de presenteras för sin ofödda syster Anette (0). Borgny bjuder på kakor och berättar den gamla familjehistorien om hur den modige ”krymplingen” David som barn försvarade sig mot den elake mobbaren Goliat. Goliat får nog och kalaset urartar i dödligt våld.
Redan innan födseln ”vet” våra föräldrar sanningar om oss och att försöka bryta sig fri kan påminna om en grekisk (eller kanske biblisk) tragedi. Med episkt driv och becksvart humor undersöker Vennerød de myter vi bär på, som samhälle och inom varje familj. Det poetiska språket gör pjäsen skoningslös i sin skildring av mänsklig ondska och godhet.

”Goliat” var en del av Bergman Studio på Dramaten i Stockholm och lästes inför publik under Bergmanfestivalen 2018. Pjäsen uruppfördes på Vega Scene i Oslo den 1:a december 2018. Den 6:e december hade pjäsen premiär på Scandinavian American Theatre Company i New York.

Roller:4 (2k, 2m)  Språk: (eng, no)


Dennis Magusson

Foto: Carola Magnusson Boman

TENNISTIDEN av Dennis Magnusson

Dennis Magnusson hör till de dramatiker som fyller sin dramatik med en ständigt bubblande, lekfull komik men som aldrig lämnar allvaret.
Nu är det en komplex relationshistoria mellan en pappa och hans son, som har skaffat en tennistid för att hitta fram till varandra.  Istället blir det bara värre och allt ställs på sin spets.
På banan bredvid står en kvinna och tränar andraservar och pappan börjar irriterande nog att slänga allt längre blickar dit!
Och sonen kommer att träffa en äldre kvinna som har något att dölja.
Och mamman?  Hon har fyllt femtio men börjar febrilt leta efter nya sociala sammanhang , vilket kan tyckas något sent?
Det handlar hur det är vara barn, att vara förälder och att se vad kärleken gör med oss och hur centralt det är i tennis att ha en bra andraserve.

Roller: 5 (3k, 2m)


Tanja Lorentzon

GÅRDEN  av Tanja Lorentzon

I lägenheterna kring gården bor människor vars vardag blandas av småttigheter, osämja, kiv och gnat och många små krig pågår. En del på blodigt allvar, andra genomsyrade av intolerans och avundsjuka.
Här bor Sarah med sin frånskilda mamma och missbrukande bror, som hon trots allt älskar och försvarar. Det är Sarah som bär huvudrollen med sin humor, vassa tunga, okuvliga rättvisepatos och sina drömmar om en bättre och rättvisare värld.
Hon är också en realist som med sina kunskaper i matematik och fysik försöker se och beskriva världen efter kvantmekanikens lagar. Då och då besöks familjerna av predikanter och Sarah får plötsligt brottas med andra frågor än de vanliga, om vår moral och vår existens.
Detta är en underbar, levande pjäs med starkt temperament och färgstarka roller.

Staffan Göthe:
” pulserande och fenomenalt utförd dialog, autentisk!

EN PJÄSSORT SOM KÄNNS OERHÖRT VÄLKOMMEN PÅ TEATERREPERTOAREN JUST NU!”

Roller: 12 (6k, 6m)  Språk: Sv


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka och Ulla

 


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.