Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

Datum 2016-08-25

Årets Programväljare är här!

Nu har samtliga leveranser av den nationella Programväljaren skickats från Borås och du bör ha fått dem till din skola. Har du ännu inte fått dina Programväljare så hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Lokala Programväljare
För er som har en lokalt anpassad Programväljare kan leveransen dröja ännu någon vecka. Detta gäller för dig som använder Programväljaren för Boråsområdet, Örebro, Fyrkanten, Linköping och Katrineholm.

Affischen
Vi vill göra er uppmärksamma på att affischen kommer i en försändelse för sig själv. Vi har upptäckt att "rören" med affischerna lätt hamnar på villovägar på skolorna då de inte får plats i ett vanligt postfack. Ta en extra titt på skolan om du saknar din affisch.

Övriga produkter
Även Filmen om gymnasieskolan, Programstrukturer, Gymnasiesärskolans broschyr och Affischerna är på väg ut. Våra PowerPoint-presentationer Presentation Programväljaren och Planera ditt gymnasieval distribueras digitalt och du kommer att få ett mejl om detta med en länk du ska klicka på för att kunna ladda ner presentationen. Dyker det inte upp något mejl så kontakta oss så hjälper vi dig.

Riksväljaren
Arbetet med Riksväljaren är i full gång. Läs mer om Riksväljaren längre fram i detta e-nytt.

Har du glömt att beställa
Det är inte för sent att beställa Programväljaren. Leverans inom en vecka. Maila din order till order@tremedia.se.


Ladda ner Programväljarens elevarbetsfolder kostnadsfritt

Här kan du hämta den elevarbetsfolder som är utformad för att användas tillsammans med Programväljaren. Elevarbetsfoldern är ett arbetsmaterial som kan delas ut till elever för att hjälpa dem att orientera sig i Programväljarens och gymnasieskolans innehåll. Elevarbetsfoldern består av fyra sidor med uppgifter om gymnasieskolan och dess utbildningar.

Du får fritt ladda ner, skriva ut och kopiera den i det antal exemplar du önskar för ditt arbete med eleverna. Till foldern hör även ett dokument med vägledande svar.

Ladda ner Elevarbetsfoldern:

Elevarbetsfolder

Elevarbetsfoldern Programväljaren: Vägledande svar


Grundskoleelever praktiserar på yrkesprogram

Elever i grundskolan som praktiserar på ett yrkesprogram på gymnasiet. Så fungerar Yrkespraktik som startar den 23 augusti. Syftet är att synliggöra yrkesutbildningar och väcka intresset hos de unga som är på väg att välja gymnasieprogram.

Läs mer på mynewsdesk.com


Privatperson eller student?

Beställ direkt från Tremedia!

Nu kan privatpersoner och studenter beställa böcker och material direkt från oss på Tremedia. Detta kommer att innebära lägre priser jämfört med andra bok-/webbhandlar.

För att beställa som privatperson/student så mejlar du oss på order@tremedia.se. I ditt mejl skrivet du din adress och vad du vill beställa. Du får sedan en orderbekräftelse (kan ta upp till en dag) och leverans kommer enligt bekräftelse.

OBS! Fakturan skickas separat.

Beställningssedel+prislista student/privat 2016 (inkl. moms och frakt)

 

Skola och företag samma som tidigare
För dig som arbetar inom skola eller på företag så gäller samma priser som tidigare. Du hittar dem på www.tremedia.se.


Regeringsförslag om fler lärare, läslov och lovskola

Regeringen har tagit fram ett antal förslag som handlar om att öka antalet platser på lärarutbildningarna, göra nya insatser för att främja läsning, öka läsförståelsen och en skyldighet för huvudmän att erbjuda lovskola för elever som riskerar att inte nå behörighet till gymnasieskolan. 

Läs mer om förslagen på regeringens webbplats


Viktiga utredningar klara under hösten

Flera stora skolutredningar som kommer att påverka utbildning från grundskola till högskola kommer att presenteras under hösten 2016.

Läs mer om dessa utredningar på altinget.se


Riksväljaren är rikstäckande

Från halvårsskiftet 2015 ska landets kommuner både kunna ge information om kommunens gymnasieutbildningar och om gymnasieutbildningar som du kan söka oavsett var du bor (SFS:2014:903).

Riksväljaren kan vara ett viktigt redskap för att tillgodose just detta.

Allt du behöver?
I Riksväljaren har vi samlat landets alla riksrekryterande gymnasieutbildningar och gymnasieskolor med riksintag så att du kan ge komplett och korrekt information till föräldrar och elever. Riksväljaren fungerar som ett uppslagsverk där all information om dessa utbildningar är samlade på ett enda ställe.

Kontrollerar mot beslut OCH mot skolorna
På Tremedia arbetar vi nu för högtryck med att kontakta alla skolor och utbildningar som ska finnas med i Riksväljaren. Vi kontrollerar även uppgifter mot de beslut som är tagna. Vi kan även i år konstatera att det hänt mycket på detta området och vi hoppas att Riksväljaren ska hjälpa till att hålla så många som möjligt à jour med utvecklingen.

Fri från reklam
Vi vill poängtera att Riksväljaren är helt fri från reklam. Skolorna betalar ingenting för att medverka. Detta innebär att alla skolor och utbildningar som ska finnas med i Riksväljaren gör det. Dessutom innebär det att vi på Tremedia går igenom alla texter och "tvättar bort" sådant som är "reklamaktigt". Allt för att få fram en så informativ och korrekt information som möjligt. Detta och det faktum att Riksväljaren endast trycks upp i en väldigt begränsad upplaga gör att priset tyvärr kan tyckas blir högt.

Passa på att beställ ett verktyg som kan hjälpa dig att spara mycket tid i ditt arbete!

Mejla din beställning till order@tremedia.se.

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex
5– ex. 450 kr/ex

Läs mer om Riksväljaren.

Riksväljaren har beräknad leverans vecka 42.


Webbinarium om arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Fredagen den 26 augusti bjuder Skolinspektionen in till ett webbinarium arbetslivsanknytning på gymnasieskolans yrkesprogram.

Skolinspektionens granskning av yrkesutbildningarna; restaurang- och livsmedelsprogrammet och hantverksprogrammet visar att samverkan mellan skola och arbetsmarknad behöver utvecklas för att säkerställa att elevernas yrkesutbildning håller en god kvalitet. Rektorer med ansvar för yrkesprogram behöver ta ett större övergripande ansvar i arbetet med de lokala programrådens innehåll och det arbetsförlagda lärandet (apl) och även införliva det i skolans systematiska kvalitetsarbete.

Läs mer om innehåll och anmälan på Skolinspektionens webbplats


Konferens om nyanlända ungdomars väg till arbetslivet

Den 22 september arrangeras en halvdagskonferens med fokus på nyanlända ungdomars väg ut i arbetslivet. Sista anmälningsdag är 12 september.

Målgruppen är lärare, studie- och yrkesvägledare och rektorer som arbetar, eller vill förbättra sitt arbete, med vägledning i undervisningen för nyanlända elever.

Läs mer om innehåll och anmälan på pedagogisktcentrum.se


Skolan halverade skolket

Den ogiltiga frånvaron på Högbergsskolan i Tierp minskade dramatiskt förra läsåret. Metoden handlar om att se orsakerna bakom frånvaron i stället för att bestraffa elever.

Läs hela artikeln på unt.se


Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2016

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.