Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

November 2020

Under mina snart fyra år som KSO i Gnosjö kommun brottas vi ständigt med behovet av och möjlighet till attraktiva boendemiljöer. Vi som liten kommun kommer aldrig att kunna erbjuda flashiga uteställen och ett stort utbud av affärer.

Det vi verkligen kan erbjuda är en fantastisk natur, inga köer, frisk luft och trygghet. Genom SmåKom jobbar vi idogt med att kunna luckra upp strandskyddet, just nu genom dialog med den pågående strandskyddsutredningen. Om kusterna och vattnet runt våra storstäder är bebyggda till 40-50 % så skulle vi små kommuner vara glada om vi kunde få bygga 4-5 % utmed våra vatten och sjöar. Detta är inte unikt för Gnosjö kommun utan alla vi SmåKom-vänner delar denna önskan.

Vill man kunna påverka landsbygdsutveckling är samarbete ett effektivt instrument. Ett alternativ är att vara medlem i SmåKom som värnar de mindre kommunernas existens och rätt till lika villkor att bedriva bra kommunal verksamhet.


Välkommmen in i SmåKom-familjen!

Kristine Hästmark
styrelseledamot i SmåKom

Kristine Hästmark, KSO, Gnosjö

Rapport från styrelsemöte

Att hantera det digitala mötesrummet går bättre och bättre, men nog är det en annan känsla att ses i verkligheten ... 
Hur som helst, den 21 oktober hade vi styrelsemöte i SmåKom, ordföranden och samtliga ledamöter samt verksamhetsledaren deltog.

Vi beslutade om förslag till budget samt prioriterade frågor för 2021. Då årets höstmöte är inställt kommer dessa dokument mailas ut till våra medlemmar för granskning under november. 

Vidare diskuterades programpunkter för nästa års Rikskonferens, som vi också beslutade att döpa om till Vårmöte. Avstämningar med våra riksdagskontakter kommer i år ske digitalt senare i november. Mötesagendan för 2021 fastställdes och, som alltid, gick vi igenom rapporter, ekonomi och våra prioriterade frågor.

En halvtimma ägnades också åt utredningen Kommunernas brottsförebyggande ansvar. Fyra representanter från utredningen deltog och ställde frågor om hur det ser ut idag i ledamöternas kommuner när det gäller det här arbetet. Det blev bra diskussioner och vi kommer fortsätta bevaka den här utredningen framöver.  


Kommunbesök 7-9 oktober

Sedan förra nyhetsbrevet har vi hunnit med ytterligare en turné bland våra medlemskommuner. Den här gången styrde vi kosan mot Östergötland och Småland och de kommuner vi besökte var Boxholm, Aneby, Valdemarsvik, Ydre och Kinda. Det är fantastiskt vackert att åka runt på landsbygden på hösten, alla fina färgskiftningar på träden, morgondimman som lättar och barn som väntar på skolskjuts utmed vägarna ger de här resorna extra krydda. 

Som alltid blev vi väl mottagna i samtliga kommuner. Vi vill gärna träffa kommunstyrelsens ordförande, en representant från oppositionen och kommunchefen i de kommuner vi besöker. Glädjande nog är det ofta någon mer intresserad som ansluter och det är väldigt roligt, samtalen blir dynamiska och tiden springer iväg. De ämnen som kändes hetast under den här resan var strandskyddet, Trafikverkets verksamhet, bredbandsutbyggnad och bostadsbyggande.  

Följande medlemskommuner fick besök av oss när vi reste runt i Östergötland i oktober.

Ny utredning SOU 2020:88

Favorit i repris, vi upprepar info om den här intressanta utredningen!

I början på september tillsatte regeringen en ny utredning "En effektiv ekonominstyrning i kommuner och regioner" (SOU 2020:88). SmåKom kommer följa den här utredningen då vi anser att den är av stort intresse för våra medlemskommuner och dess verksamhet. 

Syftet med utredningen är att ge kommuner och regioner goda förutsättningar att möta framtida utmaningar genom att föreslå ett sammanhållet regelverk för en effektiv ekonomistyrning i kommuner och regioner.

Utredningen leds av Clas Olsson, generaldirektör på Ekonomistyreningsverket, och den ska redovisas den 24 september 2021. Klicka här för mer information.


På gång i SmåKom

Kommuninvest

Den 4 november kommer ordföranden och verksamhetsledaren åka till Örebro för ett möte med Tomas Werngren och Maria Wiimne på Kommuninvest. Ett par gånger om året träffas vi och stämmer av läget i våra respektive organisationer. För oss i SmåKom är detta ett bra tillfälle att presentera de utmaningar och utvecklingsmöljigheter som finns i våra medlemskommuner och vi värdesätter vår relation med Kommuninvest högt.

Riksdagen

I våras hann vi precis genomföra fysiska möten med våra riksdagskontakter innan pandemin satte klorna i oss. I höst kommer vi genomföra digitala möten istället och hoppas att det kommer gå lika bra. En fråga som vi kommer lyfta är behovet av statens långsiktiga planering som är en förutsättning för att öka kommunernas möjligheter att driva sin verksamhet på ett effektivt sätt.


Nu finns vi på Instagram!

 

 

Vi vill verkligen synas överallt!

Nu finns vi både på Facebook och Instagram. På Instagram hittar du oss enkelt genom att söka på SmåKom. I vårt Instagramflöde kommer du se bilder ifrån SmåKom´s vardag.

Här kommer vi också presentera våra styrelseledamöter och så småningom våra medlemskommuner, men vi väntar till vi har några fler följare, så välkommen att hänga på!


Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebookhomepageinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.