Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

VD har ordet

Som nytillträdd VD på Krinova har jag på kort tid fått en fin inblick i verksamheten, inte minst tack vare medarbetarna som verkligen visat mig att de lever värdegrunden Glädje-Öppenhet-Samarbete fullt ut. Även styrelsen och ägarna Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad har välkomnat mig på ett fint sätt och med en öppen dialog. Det är tydligt för mig att plattformen som vi står på är solid och därför kan vi också blicka framåt och fokusera på att rusta organisationen för framtiden.

Profilområdet Mat-Miljö Hälsa en stark och ständigt ökande samhällsrelevans och när profilområdets tre delar dessutom samspelar ger det en fantastisk potential. Hållbara eller hälsomässiga lösningar har nära koppling till mat-och livsmedelsområdet och där är vi ännu bara i början av en spännande utveckling. Här har Krinova ambitionen att vidareutvecklas som en framtidssmart kraft med med koppling till de globala hållbarhetsmålen och med starka partnerskap både lokalt, regionalt och nationellt/internationellt.

Att verka för nya smarta innovationer inom Mat-Miljö-Hälsa för både nya, växande och etablerade företag är och förblir ett fokusområde där Krinova kan utnyttja sin spetskompetens och omfattande nätverk. Ett viktigt led i detta arbete är att fortsätta utveckla samarbetena med akademin, andra inkubatorer, science parks och branschorganisationer.

Läs mer

Pandemin föder nya beteenden

Pandemin har inneburit svårigheter på många plan. Många företagare har upplevt sin mest tuffa tid, men för några har det också inneburit nya möjligheter. Restriktioner och nya konsumtionsmönster har inspirerat till nya produkter och tjänster.

– Många av de trender vi sett tidigare har förstärkts ytterligare under pandemin. Att handla lokalt och närproducerat är två exempel som fått ett rejält uppsving. Flera av de nya produkter och tjänster som fötts genom kreativitet och nya marknadsförutsättningar tror jag kommer leva kvar, säger Hannes van Lunteren, ansvarig för KrinovaMAT.

Läs mer


Senaste nytt från Innovationsarenan


Från IT på Irland till öl i Eslöv

Diarmiud Reidy var verksam inom IT i 20 år på Irland. Han bytte bana, flyttade till Eslöv och blev bryggmästare. 2016 startade han bryggeriet The Uncharted Brewing Company. Hela tiden med den internationella marknaden som fokus och förra året gick ölen på export till Kina.

Läs mer

Ansök om Leapfrogsstipendiet!

Leapfrog söker studenter som vill förverkliga en idé under sommaren 2021! Vill du spendera juni, juli och augusti med att utveckla din affärsidé? Du får 33 000 kr, workshops, coaching och ett nätverk för att du ska komma så långt som möjligt. I år är det extra fokus på de globala hållbarhetsmålen.

Är du en student från Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet eller Malmö universitet – skicka in din idé till Leapfrogs 2021 senast 10 februari. Läs mer om Leapfrogsstipendiet.

Krinova kommer att ha digitala skrivarworkshops för studenter som behöver hjälp med sin ansökan.

4 februari kl 13 - 15 Länk till workshopen i Zoom

Ingen anmälan krävs. 


Event


Vad behöver ditt företag i innovation och kompetens?

Covid-19 har drabbat många företag och det kan vara svårt att hitta rätt bland alla stödinsatser och projekt. Vad passar ert företags behov? Välkommen till ett digitalt frukostmöte som presenterar några av de kostnadsfria projekt som kan vara ett snabbspår till företagsutveckling genom innovation och kompetenstillförsel. 

Krinova och Almi kommer också att berätta om hur de kan stötta företag samt hjälpa Startups som har nya affärsidéer.

Boka in den 10/2 kl 8-10. 
Läs mer och anmäl dig här

Låt Europa smaka på södra Sverige

Är du odlare, livsmedels- och dryckesproducent i Skåne eller Blekinge? Vill du sälja dina produkter till Europa på ett smidigt sätt – men kanske inte vet hur? 

Möjligheterna till direktförsäljning mellan producent och konsument växer.  Fler och fler ser fördelarna med denna typ av inköp. Detta är trender som även syns internationellt. Webbinariet är riktat mot odlare och producenter av livsmedel, inklusive dryck, i Skåne och Blekinge. Exempel på produkter som kan efterfrågas är äpplen, honung, ostar och olika sorters drycker.

Välkommen till ett webbinarium och ta del av exportmöjligheter. 11 februari med start klockan nio.

Läs mer

Hur ger vi ett bra stöd till utlandsfödda entreprenörer som vill starta företag?

Jobbar du med företagsstöd/ affärs-
utveckling och möter personer med utländsk bakgrund som vill starta företag? Välkomna till vårt digitala event där vi pratar om vikten av att stödja entreprenörer med utländsk bakgrund, lyssna till deras behov och diskutera hur vi överbygger de utmaningar som kan uppstå så att fler vågar och finner stöd i hur man startar företag i Sverige. 17 februari kl 14-15. 

Läs mer och anmäl dig här


Mat-Miljö-Hälsa


Nytt samarbetsavtal ger möjligheter för innovationer med spets och höjd

I en tid med allt snabbare och mer komplex utveckling av varor och tjänster får testbäddar en allt större betydelse för innovationer.
Balsgård FoodtechHögskolan Kristianstad och Krinova har tecknat ett avtal som gör Testbädd Balsgård till en resurs där entreprenörer, forskare, studenter och dryckesutvecklare kan arbeta enskilt eller mötas i gemensam utveckling för att förädla eller skapa nya drycker och livsmedel.

Läs mer

Klimatsmart samhällsutveckling ska ge ringar på vattnet

Ett nytt projekt ska minska klimatpåverkan i Näsby. I det EU-finansierade projektet ”Klimatsmarta Näsby” arbetar flera lokala aktörer med att minska klimatavtryck från byggprocess och transporter.

Projektet ska bidra till att lägga grunden för Näsby och Kristianstad som en föregångare inom klimatsmart samhällsutveckling, något som ökar värde och status för området, men även leder till en bättre miljö. 

Läs mer


Pengar att söka


Almis Brygglån - Från kris till hållbar framtid

Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.

Läs mer

Sten K Johnsons stiftelse

Sten K Johnsons Stiftelse riktar sig till individer, organisationer och företag (med skånsk anknytning) som har visioner och handlingskraft för att utveckla projekt inom utbildning, bildning, medicin, teknik, entreprenörskap, litteratur och musik. I Sten K Johnsons anda ska stiftelsen stödja gränsöverskridande initiativ och nytänkande individer som vågar ge sig in i oprövade landskap för att utveckla nya vägar framåt. Ansökningstiden är 21 januari – 18 februari 2021.

Läs mer

Water Challenge 2021

Har du en skalbar och innovativ idé som kan bidra till minskad vattenanvändning i livsmedelsproduktionen? Delta i Venture Cups och Innovation Skånes tävling för en chans att vinna 100 000 kronor. Sista dagen att skicka in ditt bidrag är den 1 mars. Idén måste på något sätt påverka vattenbristen kopplat till livsmedelsproduktion i Skåne.

Läs mer


Välkomna till oss!

I december och januari välkomnar vi två nya hyresgäster till Krinova:

Nixbero AB - tillhandahåller och installerar på begäran bla solceller, biogasanläggningar och fliseldningsanläggningar för hemhushåll, lantbruk och industri. De finns i K3. 

Justfunparty bäst på fest sverige AB - arbetar med musikunderhållning. Hos de bokar du livemusik till din fest, bröllop och konferens. De finns i Röd sektion.


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.