Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV DECEMBER 2019

SITE STARTAR ETT NYTT NÄTVERK

SITE startar tillsammans med inkubatorerna - eXpression i Umeå, Brewhouse i Göteborg, Xplot Lund, Transit, Klump/Subtopia i Stockholm och Tinget i Östersund det nya nätverket creARTive - en ideell intresseorganisation för multidisciplinära konst- och kulturinkubatorer. creARTive står för samverkan, inspiration, påverkan och verkar för kunskaps-, kommunikations- och erfarenhetsutbyte.

Nätverket vill synliggöra konstnärliga och kreativa näringar som en egen bransch med särskilda villkor och behov och förespråkar därför ett branschspecifikt affärsutvecklingsstöd. I den frågan har nätverket bland annat vänt sig till Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet som finansierar inkubatorer så att de kan stötta konstnärliga verksamheter med till exempel affärsutveckling, nätverk och kompetens.

- Vinnova välkomnar creARTive och alla nya initiativ för att prova nya idéer och sätt att arbeta, speciellt i gränslandet mellan det kommersiella och meningsskapande samt mellan det entreprenöriella och konstnärliga, säger Jan Sandred, program manager på Vinnova

Det första gemensamma evenemanget för creARTive blir ett seminarium på Folk och Kultur i Eskilstuna den 6 februari, där man bland annat kommer att ta upp frågan om de näringspolitiska insatsernas relation till de konstnärliga/kreativa näringarna och de konstnärliga disciplinerna. Läs mer här


AFTER WORK MED KONSTFILM 2020

Tove Skeidsvoll i OUTSIDE IN, foto Petrus Sjövik

Sätt ett kryss i almanacka den 17 januari! Då blir det After Work på Konstverket i Farsta kl 16 - 18. Vi visar konstfilm av scen - och bildkonstnärer verksamma i huset, bland annat OUTSIDE IN av Tove Skeidsvoll och Petrus Sjövik.

En dansare som måste hitta sin egen väg, en konstgjord björkskog och en kamera som plötsligt blir en del av handlingen är några av ingredienserna i dansfilmen OUTSIDE IN, som är ett samarbete mellan Norrlandsoperan och Film i Västerbotten. Filmen har sedan premiären på MADE-festivalen i Umeå 2011 visats runt om i världen, bland annat på Short Film Corner vid Cannes och Dance Camera West i Los Angeles där den valdes till Best Film samt vid DANCE@30FPS i Ohio där den vann både Judges Award och Audience Award.

Vi ser fram emot att träffa dig på After Work med Konstfilm och vi visar gärna runt i våra fina lokaler!


NYTT AVSNITT AV PODDEN KONST-VÄRK UTE NU!

Foto Emelie Johansson

Du missar väl inte podcasten KONST-VÄRK där Emelie Johansson, projektledare på SITE möter och pratar konst och processer med konstnärer verksamma på SITE?!

I nyss släppta KONST-VÄRK #4 möter Emelie Adam Ytterberg, Jan Matsson, Johanna Arve och Linnea Hansander för att prata om Konstverkets första sommarresidens som ägde rum i somras. Guppen har arbetat med projektet MIN STÖRSTA SMÄRTA – EN DRÖMSPELSINSTALLATION som nyligen visades på Strindbergs Intima Teater i Stockholm. Lyssna här


VÄLBESÖKT ÖPPET HUS PÅ SITE OCH KKV

Foto Johan Wingestad

Med anledning av att  KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad fyllde 50 år och att vi samtidigt firade ett framgångsrikt första år tillsammans på Konstverket i Farsta, arrangerade vi ett välbesökt Öppet hus i våra gemensamma lokaler den 23 november. Nästan 200 personer kom till SITE för att se hur vi har det och hur våra konstnärer arbetar. SITE-stipendiaterna Mira Mutka, Lisa Janbell och Nefeli Oikonomou ledde workshops och Fanni Ijäs medverkade med ett eget verk. Stort tack till er och till alla som kom!


ANNA PEHRSSON HAR PREMIÄR PÅ DANSENS HUS I FEBRUARI

Anna Pehrsson, photo Thomas Zamolo

SITE-stipendiaten Anna Pehrsson har premiär med sitt solo CRISP. COME NOW WE FALLING på Dansens Hus i Stockholm den 26-27 februari 2020. 

CRISP. COME NOW WE FALLING förflyttar idén om “balans” och “balanserad” till en instabil, tvetydig kropp i multipla riktningar. I samklang med små men betydande förändringar tippar och flyter denna kropp som vågor bryter, överlappar och går samman. HON byggs upp igen, som en kokpunkt, varken här eller där. CRISP. COME NOW WE FALLING blir en fysisk aktivering av vad det innebär att vara mellan positioner – statslös, mellan kön, döende… och sätter en vit kropp, med alla dess privilegier, i gungning till den grad det är möjligt i de institutioner de passerar. Den dansande kroppen slutar “upprätthålla” och söker sig istället mot brytpunkter för sin existens. Mer info och boka här. Läs mer om Anna här


NEFELI OIKONOMOU I RESIDENS I LUND

Nefeli Oikonomoui PUNKS NOT DEAD, foto Danae Economou

I januari har SITE-stipendiaten Nefeli Oikonomou en månads residensstöd på Stenkrossen i Lund där hon kommer att framföra en soloversion av sitt verk PUNKS NOT DEAD i slutet av månaden. En föreställning utan stolar, en konsertkänsla, ett koreografiskt experiment på punkens attityder, en konversation. Datum meddelas inom kort här. Läs mer om Nefeli här


BOKA SITE STUDIOS OCH BLACK BOX I TID

Andersson Dance repar i SITE black box, foto Magnus Nordberg

Det är ett stort intresse för våra fina studios och black box, så glöm inte att boka i tid om du vill arbeta hos oss! SITE erbjuder två studios och en black box till uthyrning i Konstverkets nyrenoverade lokaler. Under hösten har vi tack vare särskilda medel från Boverket kunnat höja standarden ytterligare med teknisk utrustning. I alla tre lokalerna finns sviktande dansgolv och golvvärme. Stora och lilla studion är rymliga rum med stora fönster och dagsljus. Ljudanläggning för repetitioner ingår. Självklart har ni tillgång till vårt kök och lunchrum. Det är mycket smidigt att ta sig till SITE med bil. Från tunnelbana (Farsta) och pendeltåg (Farsta strand) 10 min promenad - med buss från Farsta 5 min resväg. Mer info här.
Kontakta oss gärna så ser vi vad vi har för tider att erbjuda!


GOD JUL OCH GOTT NYTT 2020!

God jul önskar vi på SITE!

Det har varit ett fantastiskt år för oss på Konstverket i Farsta! Vi vill gärna tacka de samarbetsparter som har stöttat oss och bidragit till SITEs etablering och verksamhet i de nya lokalerna: Stockholms stad / Kulturförvaltningen & Fastighetskontoret, Region Stockholm, CCAP - samarbete kring festivalen – DANSHALL/Site specific, Tuben - aktivitetshus för ungdomar i Farsta, Danscentrum - Dansmässan, Dansistan / Cirkusistan, Stockholms Dansfilmfestival, Barbro Osher Pro Suecia fundation och Boverket för generöst stöd för tekniska installationer.

Tack till alla konstnärer, samarbetspartners, bidragsgivare och alla andra intresserade av scenkonstens konstnärliga utveckling för goda samarbeten. 

God jul, gott nytt år och ett fantastiskt 2020, önskar Emelie Johansson, projektledare (tomten i mitten) och Anne-Sofie Ericson, verksamhetsledare (tomten till höger). Extra god jul från Patrick Brauer, vår praktikant från Rudolf Steiner Schule i Dortmund, Tyskland, längst till vänster!


SITE Sweden │ Mårbackagatan 11 │ Hus H │ 123 43 Farsta

www.sitesweden.se │ info@sitesweden.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.