NSPH Nyhetsbrev nr 1 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1 - torsdagen den 23 januari 2020

Nytt projekt riktas mot rättspsykiatrin

Nästa år drar NSPH i gång ett nytt, banbrytande utvecklingsprojekt riktat mot rättspsykiatrin. Arvsfonden har beviljat drygt 8,7 miljoner kronor till projektet Rätt till inflytande! som syftar till att stärka egenmakten och minska självstigmatiseringen hos patienter och anhöriga med erfarenhet av rättspsykiatri. Det ska inspirera patienter att bli mer delaktiga, både i sin egen vård och i utveckling av vården. Projektet ska genomföras i nära samarbete med ett flertal rättspsykiatriska kliniker.

Läs mer>>


Samverkan i fokus under möte med socialminister Lena Hallengren

Bristande sjukförsäkringssystem, nedläggningen av Hjälplinjen och reformering av missbruksvården var uppe till diskussion vid ett möte med socialminister Lena Hallengren där en rad företrädare från ideella organisationer inom psykisk hälsa-området deltog. Det blev ett engagerat rundabordssamtal utifrån de ideella rörelsernas perspektiv.
-Det kändes bra att vi kunde skapa en så bra dialog med våra organisationers erfarenheter som utgångspunkt. Lena Hallengren kändes genuint intresserad av att åstadkomma förbättringar, säger Anki Sandberg, ordförande för NSPH.
Bilden: Inger Händestam, Spes, Inger Blennow, Sveriges Fontänhus Riksförbund, Johanna Nordin, Mind, socialminister Lena Hallengren (s), Anki Sandberg, NSPH, Barbro Ronsten, RSMH
Läs mer>>


Peer support tas upp i P1:s Kropp & Själ

Missa inte avsnittet "Vård av jämlikar" hos P1:s Kropp & Själ, som handlar om peer support och hur egenerfarna är med och utvecklar vården! De har bland andra intervjuat peer supporten Ingalill Massiani, Sonny Wåhlstedt, projektsamordnare för peer support hos NSPH, samt forskaren Elisabeth Argentzell. Lyssna här>>


Missa inte NPF-forum 23-24 april 2020

NSPH deltar på NPF-forum, Sveriges viktigaste mötesplats kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. NPF-forum riktas till yrkesverksamma, anhöriga och personer med egen funktionsnedsättning. Temat för 2020 är “Från vaggan till graven”, om att leva ett helt liv med NPF. Vi deltar med ett seminarium om äldre och psykisk ohälsa. Läs mer >>


Senaste nytt från NSPH:s podd:

En djupdykning i delat beslutsfattande

Skapa förutsättningar för mer jämlika möten och involvera patienten redan i problemanalysen och inte bara i behandlingsfasen. Det är forskaren Katarina Grims rekommendation för att få brukarinflytandet inom psykiatrin att fungera bättre. Lyssna till ett samtal med Katarina Grim, som precis skrivit en avhandling om brukarkunskap, delat beslutsfattande och maktbalanser mellan patienter och personal.
Läs och lyssna här >>

Mänsklighet kontra rationalitet i vården

I ett filosofiskt och existentiellt samtal reflekterar idéhistorikern och humanekologen Per Johansson över rationalitet kontra mänsklighet i vårdsystemet

-Det är svårt att ställa om en apparat inriktad till att processa individer till att ta hänsyn till människor. För att det ska vara möjligt måste vi kanske arbeta på ett annat sätt när vi mäter, följer upp och utvärderar vården, säger Per Johansson. En mängd poddtips utlovas! 
Läs och lyssna här >>


Äntligen förslag om NPF i lärarutbildningen

Glädjande besked: Regeringen lägger ÄNTLIGEN fram förslag om ökad kompetens om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i lärarutbildningarna. Detta är något som framförallt Riksförbundet Attention arbetat för under en längre tid, då barn med NPF slås ut ur skolan på grund av bristande tillgänglighet.
Läs mer >> 


”Regeringens nollvision har inte haft effekt"

”Ingenting tyder på att regeringens nollvision haft någon som helst effekt”, säger Rickard Bracken, ny generalsekreterare för Suicide Zero till Dagens Samhälle. Han vill se fler kommunala handlingsplaner, öronmärkta resurser för suicidprevention samt en myndighet med ett tydligt ansvar att följa resultatet av arbetet.  Läs mer>>


Fler volontärer sökes till Självskadechatten

SHEDO:s Självskadechatt har funnits sedan 2017 och nu vill de utöka sina öppettider. Därmed söker de fler volontärer. Utbildningar hålls i Stockholm och Malmö under våren och anmälan är öppen till 2/2.
Läs med>>

 


facebooktwitterhomepagelinkedin

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet samt viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra medlemsorganisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.seAvregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se