Nyhetsbrev med senaste nytt från Riksförbundet Hjärnkoll. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vill du komma i kontakt med Hjärnkoll nyhetsbrevs redaktör?
Mejla elina.loow@hjarnkoll.se


Information med anledning av coronaviruset

Vi på Riksförbundet Hjärnkoll följer givetvis noga utvecklingen kring coronaviruset (covid-19). Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Tips för dig i den nya corona-vardagen

Här är några tips som Folkhälsomyndigheten har sammanställt om du känner oro för det nya coronaviruset.

NSPH ger tips på hur du kan hitta glädjekornen i den nya corona-vardagen.


Debattartikel: Nationella Hjälplinjen behövs mer än någonsin

Den kris som vi nu upplever saknar motstycke i modern tid. Ett virus sprider sig som en löpeld och sätter hela samhällen, världsekonomin och oss själva i gungning.

I spåret av pandemin kommer människor runt omkring oss att drabbas på många sätt. I vissa fall direkt av viruset, men i många fler fall av dess följdverkningar i form av utebliven vård och omsorg, sämre möjligheter till stödinsatser inom skola och socialtjänst, social isolering, arbetslöshet, konkurser och andra stora personliga påfrestningar. Många som redan upplever utsatthet och otrygghet i hemmet riskerar att fara än mer illa.

Risken att fler drabbas av psykisk ohälsa är stor. För den som redan befinner sig i en utsatt situation på grund av psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning riskerar den här utvecklingen att förvärra livssituationen då tillgängligheten på specialiserad psykiatrisk vård och medicin kan begränsas ytterligare i krisens spår.

Det kan få katastrofala följder, både för individen själv och de anhöriga.

Anki Sandberg
Ordförande, Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) och Riksförbundet Hjärnkoll

Läs hela debattartikeln här.


Hjärnkoll Stockholms ambassadörer föreläser via digitala videomötesverktyget Zoom

Det är viktigt att vi inte glömmer hur coronaviruset påverkar den psykiska hälsan, inte minst bland de som lever med psykisk ohälsa. Hjärnkoll Stockholms ambassadörer föreläser nu över det digitala videomötesverktyget Zoom.

Företag och organisationer kan låta sina anställda se föreläsningarna var de än befinner sig. Ambassadören kan föreläsa från sitt hem och alla åhörare kan interagera och ställa frågor under föreläsningen. Deltagarna får en länk och ett lösenord till föreläsningen, så att de lätt kan ansluta.

Hjärnkolls ambassadörer har alla egen erfarenhet av psykisk ohälsa och förläser bland annat om psykiatriska diagnoser som Bipolär, Shizofreni, Psykos, ADHD, Asperger, ADD, OCD, BDD, men också i kombination med migration, ätstörning, självskadebeteende, kriminalitet, slutenvård, missbruk, föräldraskap, anhörig, hemmasittande och våld i hemmet.

Förläsningarna fokuserar alltid på det konstruktiva genom att berätta om de strategier man använder som hjälpt. Syftet är att sprida hopp och kunskap.

– Passa på att fortbilda er personal med en föreläsning om psykisk ohälsa nu, säger Lou Rehnlund, regional samordnare för Hjärnkoll Stockholm.


Seniorambassadörer stödjer äldre personer under corona-distansering

Hjärnkolls seniorambassadörer ger stöd åt personer som har behov av att prata om sin oro och ensamhet.

Seniorambassadörer kan hålla i gruppsamtal över telefon eller Skype, Teams och liknande. Vi tänker oss enkla samtal för fyra till sex personer, som har behov av att prata om sin oro och ensamhet, högst en timma per tillfälle. Seniorambassadörerna är utbildade i att leda Vi pratar om livet – samtalsgrupp för äldre, så de vet hur de ska leda samtal så att de slutar mer hoppfullt. Vi vänder oss därför till er som har kontakt med äldre som skulle ha glädje av detta stöd. Är du intresserad kontakta senior@hjarnkoll.se


Riksförbundet Hjärnkoll arbetar för att alla ska få lika rättigheter oavsett psykiskt funktionssätt.  

Nyhetstips? Mejla Hjärnkolls kommunikatör: elina.loow@hjarnkoll.se

Besök oss på vår webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

 

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

facebookinstagramtwitteryoutubelinkedin

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.