Javisst, går det framåt. Men ännu mer går det bakåt. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste tidens/senaste årets utsagor, rapporter och deklarationer. Allt boomar nu. Utsläpp till luft, uppvärmningen i haven, hälsoproblem med luftföroreningarna p g a utsläpp och bränder, plasten i haven, allt.
Parisavtalet känns väldigt långt borta. Och nu sitter man igen på ett tvåveckorsmöte (COP 25 i Madrid under ledning av Chile) och berättar för varandra vad man tänker göra, bara för att sedan snabbt glömma allt p g a att hemmaopinionen inte klarar av högre priser/skatter/pålagor som hänför sig till bruket av allt fossilt – i kärran, i hemmet, i kläderna, i matproduktionen. Man undrar var det ska sparas för ingen vill ju spara eller minska ner på konsumtionen, verkar det som.
Klimatmötet som pågår har en hel del att göra. Lyckas man inte få fart på Parisavtalets utfästelser, så står man på ruta noll igen. Och därifrån är det långt att kravla sig upp igen på banan.
Här lite julläsning för den som vill:
https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2019/de-fem-viktigaste-fragorna-pa-klimattoppmotet/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7351215
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-rekordniva-for-vaxthusgaser-i-atmosfaren/
https://www.bbc.com/news/science-environment-50504131?
https://www.vg.no/i/RRnG55?utm_source=email
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-beslutar-eu-om-det-ar-klimatnodlage-eller-inte
https://www.dn.se/nyheter/varlden/europaparlamentet-utlyser-klimatnodlage/
Och vad gör man inom EU?
Med 429 röster mot 225 antogs nyligen resolutionen i EU-parlamentet om att det råder nödläge för klimatet. Detta är bara en viljeyttring, som inte innebär några konkreta åtaganden eller krav.
Men kanske ska den ses som en signal att politikerna där nere äntligen börjar förstå vad folket i medlemsländerna vill ha sagt och gjort. Det tar sin tid, det må vi säga. Kanske kan vi få se andra prioriteringar nu. Den som lever får se.
”Europa kommer inte att uppnå sin hållbarhetsvision om att leva gott inom planetens gränser, genom att bara främja ekonomisk tillväxt och försöka hantera skadliga sidoeffekter med miljö‑ och socialpolitiska verktyg. Istället måste hållbarhet bli den vägledande principen för ambitiös och sammanhållen politik och åtgärder i hela samhället”, sammanfattar Europeiska miljöbyrån situationen.
MEN är det bara en läpparnas bekännelse?:
Frågan nu är hur djupt rotad är ”fossilekonomin” i människors medvetanden. Omedvetet väljer vi det, och vissa forskare menar att vårt beteende är direkt kontraproduktivt, mot vad vi säger och vad vi vill göra.
I veckan kommer the "Green Deal" att lanseras. Man undrar vilka, om alls kontroversiella förslag som komma skall. Spännande är det i alla fall.
Några intressanta artiklar finner du nedan:
https://www.eea.europa.eu/publications/soer-2020
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tro-pa-klimatforskning-betyder-inte-att-man-stottar-atgardena
https://www.weforum.org/agenda/2019/12/extreme-weather-climate-change-displaced?fbclid=IwAR0Kzs0FCDJAGAY0tZ2rF6HBJ7RAixZD04OgE0VZhedHgoZNRj7hzbhvae0
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/har-ar-hela-listan-pa-de-kritiska-troskelpunkterna-for-klimatet