Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nya nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet! 

God jul och gott nytt hållbarare år!

Tack för att Du varit med oss i år! Vi vill önska alla och envar en härlig jul och gott nytt år!

Och vi hoppas att vi ses snart igen, nästa år. Med förhoppningsvis många positiva inlägg inom miljö- och hållbarhetsområdet. Till dess, glöm inte att även i jul kan man göra nytta.

Kika lite på länkarna nedan:


https://www.expressen.se/nyheter/klimat/dolda-klimatboven-du-ska-undvika-i-livsmedelsbutiken/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=email

 

https://www.svanen.se/nyheter/2019/december/gor-klimatsmarta-ljus-till-forstahandsval--rensa-bort-ful-ljusen/

 

 

Besök oss på http://www.miljoutbildning.seHälsa. Eller hälsa hem?

Är vi på väg att ta kål på oss själva? Ja, kanske det. Med plast i fiskars magar och microplaster som figurerar i våra och djurens mat och drycker, och därtill våra enorma behov av att gödsla och bespruta så gott som allt som ska ätas eller drickas, så är väl svaret ganska klart. Ja, det är vi. Och fort går det.

 

Luften vi andas tar kål på oss?

Vem har inte sett hur skogar och marker brinner i år. Många är självantända men oerhört många är startade av människan, för att röja skog för att plantera mer grödor som i t ex Amazonas och Indonesien, eller för att svedjebränna för att få bättre skördar nästa gång, som t ex i Indien. Med tusentals människor sjuka eller döda som följd. Och djuren är inte ens räknade.

Ja, exemplen är väldigt många och människor tycks inte ha förstått att i de fall man tänder på, riskerar vi inte bara människors hus och hem, djuren, biodiversiteten på marken, utan även att luften fylls av sot och aska som de flesta levande varelser på planeten inte kan klara av i sina lungor.

Klimatförnekarna hävdar att brunnit har det gjort förr och klimatet har ändrat sig över tid ändå. Visst är det så, men nu är vi ruskigt duktiga på att hjälpa till att snabba på uppvärmningen, genom alla utsläpp däribland effekterna av anlagda och oanlagda bränder.

Och med mer smuts i luften och varmare klimat riskerar vi fler sjukdomar, missväxt, utbredning av arter som inte hör hemma i vår flora och fauna, och hungersnöd. Redan nu sprider sig t ex myggor längre upp i Europa med Denguefeber och Zikavirus. Och det är bara början.

Se lite mer här nedan:

https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dyrt-och-dodligt-ett-varmare-klimat-kostar-pengar-halsa-och-manniskoliv/

 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7331457&fbclid=IwAR1jV6ZflYqNd5nNiBnLR6Gv8yu1QemIzGJkgD6dXwWKEqQqBSn4rCfW2lU

 

https://www.independent.co.uk/news/health/london-air-pollution-smoking-cigarettes-heart-lung-disease-health-a9233676.html

 

https://www.wired.com/story/how-the-climate-crisis-is-killing-us/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7359705

 

 Hur fort smälter det?

 

Senaste IPCC-delrapporten, och forskningen, om haven och planetens frusna delar visar att utsläppen av växthusgaser får allt större påverkan på haven och de istäckta områdena på planeten. Smältande isar leder i sin tur till att uppvärmningen ökar, och nu visar studier att översvämningar i klimatkrisens spår är tre gånger fler än man tidigare aviserat.

Undersökningar gjorda på planetens frusna delar visar att utsläppen av växthusgaser får en allt större påverkan på våra hav och istäckta områden. De smältande isarna leder i sin tur till ännu mer uppvärmning, och ännu snabbare.

Och tre gånger fler människor än som tidigare beräknats, tvingas flytta från sina hem p g a översvämningar i klimatkrisens spår.

Tidigare har man också trott att havet runt Sverige stiger lika mycket som det globala medelvattenståndet men det korrigeras nu av SMHI m fl forskare. Landisarnas smältning påverkar jordens gravitation och rotation, och skapar i och med detta en speciell typ av förändringar för oss som bor nära, vilket innebär att smältvatten från isarna på Antarktis höjer vattenståndet runt Sveriges kuster mer än smältvattnet från Grönland. ”Havsnivåfingeravtryck” kallas det.

Men det är komplicerade beräkningar, för olika utsläppsscenarier, eftersom hur klimatet förändras beror ju på hur mycket växthusgaser människan släpper ut. Och det har vi ju inte riktigt koll på i nuläget. Tyvärr.

Sådant som kallas extrema händelser, som exempelvis kraftiga och kortvariga höjningar av havsvattenståndet räknar man med kommer att ske oftare. Tidigare skedde dessa ungefär en gång per århundrade i Sverige, men man tror att de i framtiden kan komma att ske vart tionde år eller oftare, 

Så hur samhällsplanerarna ska lyckas med sitt jobb är en delikat fråga.

Ute i Europa är man redan varse om konsekvenserna av översvämningar, skyfall och ras. Södra Europa har fått känna på flera extremväder bara senaste två månaderna. Och ännu är inte vintersäsongen förbi på länge när. 

Kika in här: 

https://www.smhi.se/forskning/forskningsnyheter/antarktis-smaltande-isar-paverkar-sveriges-havsnivaer-1.154720

https://www.ipcc.ch/srocc/chapter/summary-for-policymakers/EcoEducate - för dej och framtiden

Testa våra webbkurser! Gratis prova-på!Nej, nej ingen hejd på utsläppen här inte!

Javisst, går det framåt. Men ännu mer går det bakåt. Ungefär så kan man sammanfatta den senaste tidens/senaste årets utsagor, rapporter och deklarationer. Allt boomar nu. Utsläpp till luft, uppvärmningen i haven, hälsoproblem med luftföroreningarna p g a utsläpp och bränder, plasten i haven, allt.

Parisavtalet känns väldigt långt borta. Och nu sitter man igen på ett tvåveckorsmöte (COP 25 i Madrid under ledning av Chile) och berättar för varandra vad man tänker göra, bara för att sedan snabbt glömma allt p g a att hemmaopinionen inte klarar av högre priser/skatter/pålagor som hänför sig till bruket av allt fossilt – i kärran, i hemmet, i kläderna, i matproduktionen. Man undrar var det ska sparas för ingen vill ju spara eller minska ner på konsumtionen, verkar det som.

Klimatmötet som pågår har en hel del att göra. Lyckas man inte få fart på Parisavtalets utfästelser, så står man på ruta noll igen. Och därifrån är det långt att kravla sig upp igen på banan.

Här lite julläsning för den som vill: 

 

https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2019/de-fem-viktigaste-fragorna-pa-klimattoppmotet/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7351215

https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-rekordniva-for-vaxthusgaser-i-atmosfaren/

 

https://www.bbc.com/news/science-environment-50504131?

 

https://www.vg.no/i/RRnG55?utm_source=email

 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-beslutar-eu-om-det-ar-klimatnodlage-eller-inte

 

https://www.dn.se/nyheter/varlden/europaparlamentet-utlyser-klimatnodlage/

 

Och vad gör man inom EU? 

 

Med 429 röster mot 225 antogs nyligen resolutionen i EU-parlamentet om att det råder nödläge för klimatet. Detta är bara en viljeyttring, som inte innebär några konkreta åtaganden eller krav.

Men kanske ska den ses som en signal att politikerna där nere äntligen börjar förstå vad folket i medlemsländerna vill ha sagt och gjort. Det tar sin tid, det må vi säga. Kanske kan vi få se andra prioriteringar nu. Den som lever får se.

 ”Europa kommer inte att uppnå sin hållbarhetsvision om att leva gott inom planetens gränser, genom att bara främja ekonomisk tillväxt och försöka hantera skadliga sidoeffekter med miljö‑ och socialpolitiska verktyg. Istället måste hållbarhet bli den vägledande principen för ambitiös och sammanhållen politik och åtgärder i hela samhället”, sammanfattar Europeiska miljöbyrån situationen.

MEN är det bara en läpparnas bekännelse?:

Frågan nu är hur djupt rotad är ”fossilekonomin” i människors medvetanden. Omedvetet väljer vi det, och vissa forskare menar att vårt beteende är direkt kontraproduktivt, mot vad vi säger och vad vi vill göra.

I veckan kommer the "Green Deal" att lanseras. Man undrar vilka, om alls kontroversiella förslag som komma skall. Spännande är det i alla fall.

Några intressanta artiklar finner du nedan:

 https://www.eea.europa.eu/publications/soer-2020

 https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tro-pa-klimatforskning-betyder-inte-att-man-stottar-atgardena

https://www.weforum.org/agenda/2019/12/extreme-weather-climate-change-displaced?fbclid=IwAR0Kzs0FCDJAGAY0tZ2rF6HBJ7RAixZD04OgE0VZhedHgoZNRj7hzbhvae0

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/har-ar-hela-listan-pa-de-kritiska-troskelpunkterna-for-klimatet

 


Vill du gå vidare i din hållbara utveckling. Lär dej mer! EcoEducate!Som vanligt bjuder vi på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhets-utbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se

 


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

 

Produkter...

https://youtu.be/-0tSl4o6vmk

 

Kemikalier ...

https://youtu.be/dvjp3zoDqxEKOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

 

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. Lösningen då? Hur ska vi leva och bo?

Nu klurar experterna på klimatanpassningar. Och det är inte det lättaste.

Redan nu är enorma skyfall och översvämningar ett faktum som kryper närmare oss som bor längs kuster, floder och vattendrag. På många håll har människor och djur redan tvingats flytta eftersom marken inte längre finns, eller förstörts av t ex saltvatten eller erosion.

På andra håll bygger man högre och högre. Men hur långt kan man gå? Se här ovanför en skola som byggs vid Mekongfloden i Kambodja. 5 meter högt upp, brant stege upp för barnen och lärarna.

De bostadshus som inte är höga nog översvämmas regelbundet. Boskapen flyttas upp på broar i den mån det finns broar att flytta dem till. I annat fall måste människorna flytta.

Och i synnerhet måste de redan fattiga som inte har råd med klimatanpassningar flytta,

Blir det så att vi får bygga plattformar som är förankrade på havsbotten nu när 90 procent av våra största städer är sårbara för konsekvenserna av smältande glaciärer och att havsnivån höjs till följd av en varmare planet?

Flytande samhällen är i och för sig inget nytt, de har funnits i tusentals år och finns på många ställen idag bl a i Asien.

Våra kuster på planeten är välbefolkade, och fler blir det. Redan nu är 50 % av jordens befolkning bosatta i och omkring städer vid kuster, och UN Habitat räknar med att vid 2035 kommer 90 % av alla mega-städer (över 10 miljoner invånare) att vara städer som ligger vid kuster.

För vi verkar inte kunna hejda uppvärmningen, och därmed inte havsnivåhöjningen?

Om globala medeltemperaturen höjs med 1,5 grader C räknat från förindustriell nivå, kan havsnivån höjas så mycket som 77 cm fram till 2100, enligt IPCC. Parisavtalets överenskomna nivå på 1,5 grader C beräknas uppnådd mellan 2030 och 2052, om den globala uppvärmningen fortsätter som nu, och om inga revolutionerande åtgärder görs, menar IPCCs rapport från 2018.

Kika här:

https://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

https://www.nytimes.com/interactive/2018/03/28/magazine/cambodia-persecuted-minority-water-refuge.html

https://www.vagabondjourney.com/video-exploring-the-worlds-largest-water-village/

https://www.weforum.org/agenda/2019/04/as-sea-levels-rise-u-n-climbs-aboard-floating-cities-push

https://www.bbc.com/news/world-47827136

 

 

Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter