NSPH Nyhetsbrev nr 10 2018. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 10 - torsdagen den 13 december 2018

NSPH startar projekt om äldres psykiska hälsa

Med det nya projektet Åldras och må bra vill NSPH bidra till ökad öppenhet kring psykisk ohälsa bland äldre. NSPH får närmare 7 miljoner kronor från Arvsfonden för att driva det treåriga projektet som ska ge äldre med egen erfarenhet av ohälsa större möjligheter att påverka vården och omsorgen.
Läs mer >>


Stort intresse för framtidskonferensen 28/1

Välkomna till konferensen där vi stakar ut framtiden för peer support i Sverige. Under tre år har vi arbetat inom Arvsfondsprojektet PEER Support med att ta fram en modell för hur peer support ska kunna införas som en ny yrkesroll inom sjuk- och hälsovården i Sverige. Peer supportrar, forskare, brukare och representanter från vård och omsorg finns på plats för att berätta om sina erfarenheter.  Läs mer och anmäl dig här >>


”Tror inte att det är så vanligt att vi unga är med och påverkar”

Växa och må bra-projektet har dragit i gång ett nytt utbildningsprogram, där samhällsaktörer som möter unga får möjlighet att utveckla sina verksamheter tillsammans med ungdomar.
-Det som är mest intressant med det här projektet är att ungdomarna får vara med och påverka. Jag tror att det kan göra stor skillnad, säger Lianna, 18 år, som är med för ungdomsmottagningen i Borås räkning. Läs mer >>

Marcus från Spes vill stötta andra efterlevande

PODDEN: Efter att hans pappa tog sitt liv fick Marcus Ericsson hjälp av personer med liknande erfarenheter att  komma vidare och har sedan dess engagerat sig inom Spes, som erbjuder stöd genom samtalsgrupper.
-Efterlevande glöms ofta bort, trots att det är en väldigt stor grupp som blir drabbade av att någon i deras närhet tar sitt liv. Det finns inget givet stöd som samhället i stort erbjuder, vilket är väldigt olyckligt då efterlevande ingår i en riskgrupp att själva drabbas av psykisk ohälsa, säger Marcus i podden. 
Läs mer och lyssna här >>


Boka in vår inspirationskonferens i kalendern

I maj är det dags igen för vår inspirationskonferens Visa Vägar, där vi lyfter fram exempel på hur vi kan skapa mer delaktig och brukarorienterad psykiatrisk vård, stöd och omsorg. Konferensen hålls i ABF-huset i Stockholm. Vi återkommer i början av 2019 med mer information om program och deltagare.


RSMH utlyser forskningsstipendium

Dags att söka RSMH:s forskningsstipendium på 40 000 kronor.  Stipendiet kan sökas av personer som bedriver humanistiskt och socialt inriktad forskning som kan leda till ett bättre liv för människor med psykisk ohälsa. Forskning som sätter brukarens erfarenhet och kunskap i fokus skall särskilt uppmärksammas. Sista ansökningsdag är den 30 mars nästa år. 
Läs mer >>

Återhämtningsguide för anhöriga

NSPH Skåne har fått ett nytt Arvsfondsprojekt: Återhämtningsguiden - för dig som är anhörig. Syftet med projektet är att vidareutveckla Återhämtningsguiden. Den har hittills tagits fram i två versioner, varav en för personer inom heldygnsvård. Nu ska den anpassas för anhöriga. Arbetet kommer påbörjas under våren 2019 och kommer resultera i en tryckt version, en mobilapp samt en studiecirkel.  Läs mer >>


Nu tar vi på kansliet snart ledigt över julhelgen efter ett intentensivt år där frågorna om bättre och mer patientorienterad vård varit mer aktuella än någonsin. I slutet av januari är vi tillbaka med det första nyhetsbrevet för 2019. Julefrid över er alla!


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se