September - digitala utbildningar och kurser är igång

Sensommarvärmen har släppt sitt grepp och nu väntar mörkare kvällar och kanske tid för annat.

Småbarnspedagogutbildningen har startat upp med ännu en härlig grupp blivande småbarnspedagoger. Nytt för i år är att den blivit digital p.g.a. corona, med endast ett fåtal fysiska träffar. Det är också en mindre grupp med 15 deltagare för att corona-säkra de fysiska tillfällena.

För 3:e året går den i Göteborg på Vidkärrs Montessoriförskola där verksamhetschef Carina Thelandersson, som också gått utbildningen, och rektor Madde Johansson verkar. Denna förskola är den mest "småbarnspedagogstäta" i Sverige - och det märks!


Barn och vuxna i förskolan

Vi kan förskola och arbetsmiljö. Helena är leg. förskollärare, dipl. småbarnspedagog och Maria är arbetsmiljöingenjör.

Håll utkik efter kommande kurser med både barn och vuxna i fokus. Hur förenar vi 3 lagar på en arbetsplats där både barn och vuxna har rättigheter?

Arbetsmiljölagen
Skollagen
Barnkonventionen

Följ oss på Facebook


– Det typiska förskolebarnet lägger mellan fyra och sex timmar om dagen framför någon typ av skärm, säger Dimitri Christakis som är chef för centret för barnforskning vid universitetet i Washington.


Skärmgenerationen - se den!

Smarta mobiler, surfplattor, datorer och spelkonsoler - skärmarna tar allt större plats i våra dagliga liv. Hur påverkas vuxna och barn av detta nya sätt att leva? Kan vårt ständiga stirrande på skärmar vara skadligt för ungas utveckling? Kan det till och med vara skadligt för våra hjärnor?

De första 23 minuterna handlar om de yngsta barnen. Hur ska vi tänka i förskolan? 


Sömnens mysterier - se den!

Såväl människor som bananflugor och valar lägger många timmar på sömn. Nästan alla djur sover. Men varför måste vi tillbringa nästan en tredjedel av våra liv i ett så passivt tillstånd? Forskare tittar nu allt djupare in i den sovande hjärnan. Ny forskning visar vad sömnen egentligen gör med oss, våra minnen, våra känslor och hur den fungerar som tvättmaskin för våra hjärnor.

Här kan du se 5 min av det som framförallt rör de yngsta barnen och vad vi i förskolan måste förstå om vi vill att förskolan ska vara en plats för omsorg, utveckling och lärande!


De yngsta barnens egen läroplan

Beställ den enklast och billigast här

 

120 kr/st inkl moms  

5-pack 475 kr inkl moms 

Porto tillkommer.


Kan själv!

Om bara vi vuxna har förberett miljön för det.

KURSER


De yngsta barnen i förskolan

15 oktober 2020 

kl.17-20

695 kr exkl. moms

Kursinformation     

Anmälan  

  • Förskolan på 2020-talet
  • Hjärnans utveckling & känslighet för stress
  • Barnets behov och rätt till sömn i förskolan
  • Den livsviktiga anknytningen för utveckling och lärande
  • Digitaliseringen i förskolan – en risk?
  • Pedagogens förhållningssätt 

TIPS

Socialt och emotionellt lärande i framtidens skola - hur ska det gå till?

Med hjälp av personer med stor expertis och erfarenhet från skol- och förskolevärlden ger dessa digitala seminarierna fyra viktiga perspektiv.

Anmälan


För att barn ska bli väl rustade att hantera livets upp- och nedgångar behöver de god omsorg i förskolan. Men vad innebär god omsorg och vad kan förskolans personal göra för att främja en positiv utveckling hos de yngsta barnen? 

Boken är srkiven av May-Britt Drugli och Ratib Lekhal


År 2020 blir barnkonventionen svensk lag. Det är ett stort steg och ett stort ansvar. Journalisten Ylva Mårtens har samlat några av Sveriges absolut främsta experter på barn och unga för att visa vikten av att värna barnen. De skriver var och en, inom sitt specialområde, utifrån en fråga de vill lyfta och debattera.


Barnverket kräver en 

BARNSKYDDSLAG

för att förbättra barns fysika och psykiska arbetsmiljö i förskola och skola.

Bli medlem idag! Det är gratis.


Bakom SmåBarn i Lund står jag, Helena Lindfors, leg. förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen, medförfattare till De yngsta barnens egen läroplan, samt styrelsemedlem i M.E.R. och BARNverket.

Ser fram emot fortsatt kontakt och engagemang!

Vänliga hälsningar Helena Lindfors

 

facebookhomepage

Avregistrera mig från månadsutskicken, klicka här.

Svår att läsa mejlet? Se det i webbläsaren.