Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Kurs i improvisationsteater

– Stockholm • 23-25 november 2018 –

Med Calle Rehbinder

”We improvise to make miraculous things happen”

– Keith Johnstone –

Tranceformation Impro vänder sig till dig som vill växa – som skådespelare / scenartist /berättare / föreläsare – och som människa. Målet med Tranceformation Impro är att du på ett lekfullt, roligt och magiskt sätt ska kunna lösa upp de begränsande hämningar du har för din fantasi och gestaltningsförmåga, ta bort rädslan för att göra fel, befria dig från prestationsångest och andra hinder på vägen mot ett fritt berättande.

Riktigt bra improvisation skapas när du släpper alla krav, när du slutar försöka vara originell, när du slutar prestera, när du låter dig själv göra fel och misstag med gott humör, när du slutar anstränga dig att vara kreativ – och istället börjar LEKA, prestigelöst och nyfiket. Då föds verklig kreativitet, som flödar fritt.

Min största inspirationskälla är Keith Johnstone – som skapade den moderna improvisationsteatern. Det jag har tagit störst intryck av till mina egna kurser är de delar av hans bok IMPRO som beskriver de mer omvälvande formerna av improvisation, som övningar vi gör i trancetillstånd – hans arbete med masker, samt övningar som syftar till att expandera medvetandet och kreativiteten maximalt.

Keith Johnstones idéer kring statustransaktioner och gruppdynamik är också en viktig del av de övningar och lekar vi gör. De erbjuder ökad kunskap om mänskligt beteende – som man kan ha enormt stor nytta av inte bara på en teaterscen, men ständigt i det dagliga livet.

Namnet på kursen – Tranceformation Impro – är en ordlek som innehåller flera dimensioner. Transformation handlar om att något förvandlas, och sätter man ihop det med "trance", så antyder det att du kan förvandla dig själv genom att gå in i ett alternativt medvetandetillstånd.

Detta är förstås något du alltid gör så fort du spelar teater, eller över huvud taget står på en scen, men tanken är att du ska kunna bli mer medveten om processen. Impro refererar förstås till att vi gör denna process genom improviserade scener, som vi skapar i ögonblicket utifrån givna omständigheter.

Vi använder oss av lek, fysiskt gestaltande, gibberish, intuitivt utforskande av vår oändliga fantasi och kreativitet i ögonblicket, grundläggande om kroppsspråk och statustransaktioner, ökad närvaro genom trance, masker, kropp, rörelse och ljud.

De konstnärliga rötterna för Tranceformation Impro går att finna i de allra äldsta gestaltarartraditionerna – från shamanerna som vid nattens eldar ceremoniellt iscensatte morgondagens jakt, till medeltidens vilda gycklare och bouffoner – från burlesk commedia dell’arte i renässansens Italien till nutida maskteater,

forumteater och andra berättarformer som använder nuet, stundens ingivelse, snarare än det skrivna manuset, liksom gatans gycklare och de kreativa historieberättarna.

Denna kurs innehåller:

  • Fysisk improvisation – hitta ett gemensamt språk i kroppsrörelse
  • Kroppsspråk – klar och tydlig kommunikation utan ord
  • Hög och låg status – hur du med små medel sätter din rang i samspelet med andra skådespelare
  • Alternativa medvetandetillstånd – teatertransen, att bli besatt av masken
  • Fantasi & föreställningsförmåga – befria din kreativitet!
  • Masker – vad är en mask, och hur kan du använda den?
  • Lek på allvar – leken som universellt språk

Kursen vänder sig till:

Alla som vill utvecklas som kreativa improvisatörer - alldeles oavsett om du är professionell skådespelare, glad amatör, eller total nybörjare på teater - eller något helt annat, men du vill utforska fantasins gränsland.

Du behöver inte ha någon erfarenhet av teater eller sceniskt arbete alls. Alla deltar på lika villkor, totalt utan förberedelser.

Tid & plats:

Stockholm
23-25 november 2018

Tidsplanering dag för dag:
Fredag 19.00 - 22.00
Lördag 10.00 - senast 19.00
Söndag 10.00 - 16.00

Plats:
Body Sense, Lindhagensgatan 53, T-bana Thorildsplan.

Anmäl dig via formuläret på denna sida »

Kursledare:

Calle Rehbinder har en lång bakgrund som skådespelare, regissör, dramatiker och pedagog, och skapade i början av 1990-talet ett kursformat som då gick under namnet Krokodilgruppen, och som nu har reinkarnerat i Tranceformation Impro.

Om du vill veta mer om Calle och hans tankar, ambitioner och erfarenheter i ämnet teater kan du gärna besöka denna sida på Det Magiska Rummet.

”Genom leken når vi det djupaste allvaret”

– Calle Rehbinder –

Läs gärna min bloggpost om Keith Johnstones bok IMPRO:
Världens bästa bok »

Läs också gärna min bloggpost om sex dagar med Keith:
På kurs med Keith Johnstone »

Tranceformation Impro finns nu som event på Facebook.
Besök gärna och gilla! »

 


Det Magiska Rummet finns också på Facebook.
Besök gärna och gilla! »

Ju fler som gillar sidorna, desto mer syns de i andras flöden.
Med andra ord - stöd teaterkonsten med ett klick!  :-)

”I yearned for something that might have been called Drama as Self-improvement, and I was right to yearn for it.”

– Keith Johnstone –

Kontakt:

Calle Rehbinder  •  calle@rehbinder.se  •  070-79 76 333

magiskarummet.wordpress.com

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.