Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #16. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

13/9 - Framtiden i fokus

Tisdagen den 13 september är det dags för det tredje seminariet om vår innerstad. Temat är Framtid och vi vågar utlova en kväll med fullt fokus framåt. Boka in datumet redan nu!

Vi inleder redan på eftermiddagen med en serie spaningar kring framtidens Västerås. Programmet från kl 13.00 handlar om trender i den stora skalan. Digitalisering, globalisering och klimatförändring, hur påverkar det Västerås fram till 2050? Kan vi se fram emot förarlösa bilar, robotar som städar gatorna och 3D-skrivare som skriver ut nya lägenheter?

Klockan 18.00 kör vi sedan igång kvällens program, som handlar om stadsutveckling och framtidens innerstad. Innerstaden är en viktig mötesplats idag. Vilka mötesplatser uppskattar de som är bebisar idag, när de blir 35? Hur shoppar vi år 2050? Och hur ska vi få plats med allt i en innerstad som blir allt tätare?

Vi håller till på ACC. Kvällen riktar sig till alla som är nyfikna på framtiden. Och vem är inte det?


Ungdomskonsulterna tycker om sin innerstad

Tyck om din innerstad samarbetar med Ungdomsdialog. De åtta ungdomskonsulterna är nu på plats för tre späckade sommarjobbsveckor. Vi besökte ungdomarna för att hålla en workshop om mötesplatser. Här är några utdrag från diskussionen:

-Lögarängen är en bra plats. Det är alltid rent och trädäcken är fräscha. Det är gott om utrymme och platsen är tillgänglig utan kostnad dygnet runt.

-Vasaparken är viktig. Det är ju det första man ser när man kommer till Västerås. Vi vill ha det mer hemtrevligt, växter och så gruppbänkar, alltså sittgrupper där man kan sitta flera tillsammans.

-Involvera invånarna mer i den estetiska utvecklingen av staden. Det kan bli jättekreativt!

Ungdomskonsulterna workshoppar kring mötesplatser

Biträdande projektledare Linnea Viklund är entusiastisk över ungdomarnas engagemang:

-Det var väldigt roligt att ta del av ungdomarnas beskrivning av innerstaden. Konceptet "gruppbänkar" som de lanserade är ju nytt, men jag förstår precis vad de menar: Platser för "häng i grupp". Sen ser jag att de lyfter ungefär samma mötesplatser som vår vuxna fokusgrupp gjorde under sin workshop, vilket är glädjande. Det innebär att vi kan satsa koncentrerat på populära platser, där människor kan mötas oavsett ålder.


Välkommen till paviljongen!

Under kulturnattsveckan i september kommer en stor glaspaviljong att bli platsen för en massa spännande möten. Paviljongen kommer att ställas upp mitt i gåcity. Här kan du träffa ansvariga politiker, kreativa barn, oss i projektledningen och kanske din granne eller barndomsvän. Kom och besök oss, berätta om dina minnen från innerstaden och reagera på vad andra har sagt.

"Vår" paviljong uppställd på Sergels torg i Stockholm

Paviljongen kommer att fyllas med aktiviteter för stora och små. Vad sägs till exempel om en legohörna, urbana samtal på olika teman mellan politiker, tjänstemän och kanske din förening, organisation eller företag, möjlighet att ta del av vad Västeråsarna tyckt så här långt kring vad som är bra, mindre bra och vad som kan förbättras i framtiden, möjlighet att själv lämna synpunkter eller att prova på lite urbana aktiviteter... Mer information om vad detta kan vara i nästa nyhetsbrev.

Tyck om din innerstad på Cityfestivalen

Mellan 30 juni och 2 juli pågår Cityfestivalen i Västerås innerstad. Vi finns tillsammans med Ungdomsdialog på Smedjegatan vid kvarteret Igor. Kom och prata innerstad med oss!


Minnet av en plats

Vi fortsätter vår serie med berättelser från innerstaden. Kärleken spirar på alla möjliga håll, hör bara på det här:

"Jävlar i mig vad jag blev kär på Bankiren. Han halade in mig med ett fiktivt lasso. Jag känner snaran än..."

"När jag och en nära vän hade tränat gick vi längs kajen och satt vid hamnen under stjärnorna. Det var romantiskt, och vi kände oss säkra även under natten. Där var vi extremt nära att kyssa varandra."

Västerås är en stad i ständig förändring, men kopplingar till historien hittar man ändå lite varstans. Fokusgrupps-medlemmen Jordhi berättar:

"Min morfar hade firman "Nils Lundquist Lås & Nycklar" på Köpmangatan 10. 1966 revs det gamla huset och Sigma byggdes. Idag ligger Sigma Fashion, butiken där JAG jobbar, just på Köpmangatan 10."


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11

Nyhetsbrev #12

Nyhetsbrev #13 Seminarium: Innerstaden som mötesplats

Nyhetsbrev #14 Vilken workshop!

Nyhetsbrev #15


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.