Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #13. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Innerstaden som mötesplats - Vad hände på seminariet?

Den 11 maj följde vi upp publiksuccén. Cirka 120 människor kom till det andra seminariet i projektet Tyck om din innerstad. Kvällen bjöd på intressanta föreläsare och spännande möten. Här kan du se bilder från seminariet. Tack för en fantastisk kväll!

Den mest långväga gästen var Richard Wolfströme, brittisk designer. Han menade att alla platser har unika historier, och visade exempel på hur vi kan lyfta fram dem i stadsmiljön. 

-Om någon av er här inne berättar en historia för mig är det sannolikt att jag känner igen mig i det ni berättar. Vi människor är gjorda för att kunna relatera till andra. "Place ownership", det vill säga att människor känner anknytning till en plats, det uppnår man när den faktiska platsen plussas på med historier och mänskliga avtryck.

I projektet "41 places" hade Wolfstrome tillsammans med en kollega samlat in historier och minnen från människor i hemstaden Brighton. I samband med en konstfestival skapades tillfälliga konstverk på de 41 platser i staden dit minnena var kopplade.

-En man berättade för oss att han hade gett sin blivande fru en första kyss på en viss bänk. Den historien blev till en installation vid just den bänken.


Mötesplatser för demokrati

- Det är fantastisk att se så många här ikväll.  Det tyder på att vår innerstad är ett ämne som verkligen väcker engagemang. Så inledde Anders Teljebäck seminariet på Expectrum.

Anders Teljebäck, som är kommunstyrelsens ordförande, talade om det fria ordet och om att vi som lever i en demokrati har förmånen att kunna uttrycka våra åsikter fritt. Så ser verkligheten inte ut i alla länder.

- Vi makthavare kan bli förbannade ibland när vi läser tidningen, om vi upplever oförtjänt kritik. Men jag inser att alternativet, att aldrig få kritik, skulle innebära att vi levde i en diktatur. Det är så klart bara bra att människor uttrycker åsikter.

Och det är bland annat därför våra möteplatser i innerstaden betyder så mycket, menade Teljebäck. I innerstaden finns mötesplatser för de viktiga samtal som sker i en demokrati – på pubar, kaféer, gator och torg. Innerstaden är inte enbart en plats för handel, utan här ska människor kunna utbyta tankar, idéer och erfarenheter.

 - Jag är stolt över det här projektet och den här dialogen. Tillsammans kan vi göra innerstaden till en ännu bättre plats, avslutade han.


Folkhemsturen rullar på

Niklas Ulfvebrand och Rebecca Svensson från Folkhemsturen berättade om sina upplevelser av att göra tidsresor tillsammans med människor. I ett inspirerande bildspel fick åhörarna se innerstadens märkesbyggnader ur nya perspektiv. Bland annat berättade de hur Stadshotellet upplevdes som otroligt fult när det byggdes.

-Många har en stark relation till stadsbilden och våra byggnader. Man är inte alltid medveten om det, men det poppar upp inför en förändring.

 Niklas och Rebecca fascineras av hur allt går igen. Redan på 1950-talet visionerade stadsarkitekt Sven Ahlbom (som bl a ritat stadshuset) om att öppna upp staden mot Mälaren.

-Den gamla bebyggelsen i vår innerstad hade kanske en del kvalitéer som vi uppskattar idag, men dåtidens människor tänkte nog mest på att husen var gamla och opraktiska.


Hej Tommy Pihl!

Du är reporter på taltidningen och medlem i fokusgruppen. 

Vad gör Västerås innerstad unik?

Det finns väldigt många mötesplatser, kultur och mat, inte minst nu på sommaren med alla uteserveringar. Det finns något för alla.

Du får besök av en vän som aldrig varit i Västerås. Vad visar du i innerstaden?

Jag är väldigt förtjust i vår teater, huset och atmosfären, så dit går vi först. Sen går vi ut och käkar någonstans.

Hur upplever du att innerstaden har förändrats de senaste åren?

Den har gått från att vara en stor småstad till en liten storstad. Det har exploderat med alla nya ställen, och det är mycket mer folk än när jag växte upp.

Vad är det första du skulle förändra i innerstaden?

Två saker: Fler cykelställ. Som synskadad är det besvärligt med alla cyklar. Och så skulle jag vilja ha fler ledstråk i de mest centrala delarna.

Hur doftar det i Västerås innerstad? Hur borde det dofta?

När jag går på stan tänker jag inte på doften, så det är nog inget som sticker ut. Men lite blomdoft är ju alltid trevligt.

Workshop ikväll!

Ikväll (tisdag) kl 18 är det dags för workshop på temat "Innerstaden som mötesplats". I workshopen deltar våra hjältar i fokusgruppen, samverkansgruppen och den kommunala projektgruppen. Väl mött på Expectrum!


Det handlar om människor!

Victoria Walldin från White arkitekter talade om social hållbarhet, hur vi skapar en stad för alla genom att göra många människor delaktiga i planeringen.

-Allt ska vara så nytt och attraktivt hela tiden, men redan i våra visioner så exkluderar vi människor, menade Victoria. Hon längtade efter visioner som är "lite mer lagom". Victoria talade vidare om dialog som ett demokratiskt verktyg och visade många exempel på hur dialoger kan genomföras i praktiken.

-Nya Väsby gymnasium är ett exempel där vi utgick från frågan: Vad är en attraktiv lärande miljö?. Och svaret? Inte bara det klassiska med ljusgårdar och bra klassrum. Ungdomar vill se varandra, de vill ha platser för att spana!

Tre minuter om...

Seminariet inleddes som traditionen bjuder med några lokala treminutare, som talade om innerstadens som mötesplats utifrån olika perspektiv. Madelene Ulfberg från kulturstiftelsen Arty menade att konsten har en större roll än att bara vara tillfällig underhållning. Hon drömmer om att vi ska kraftsamla än en gång precis som för 1000 år sedan när entreprenörer och visionärer skapade det som kom att bli vårt Västerås.

Ingemar Egelstedt från Svenska kyrkan/Stadsmissionen berättade att domkyrkan lockar 200 000 besökare varje år, den är en fantastisk klenod och en mötesplats. Utifrån stadsmissionens perspektiv behöver vi hela tiden arbeta för att staden ska bli en mötesplats för alla. Många människor lever i en väldig utsatthet. Kan vi erbjuda ett varmt och mänskligt klimat – då blir Västerås innerstad också en bra mötesplats.

Sist ut var Francois Maurasin från Geraud Markets, företaget bakom den internationella matmarknaden som besökte Stora torget förra veckan. Francois berättade om franska matmarknader där man säljer tomater som "sett solen och känt jorden", och framhöll marknadernas viktiga roll för att locka folk till innerstaden.


Tony Lorenzi

Lokala konstnären Tony Lorenzi talade om sin uppväxt i Västerås och om hur hans ungdoms mötesplatser inte alltid var de som kommunen hade planerat. Lastkajen bakom Resmilans äldreboende blev till exempel en populär träffpunkt för skateboardåkare. Han och kompisarna hade ett stort intresse för graffiti men det var svårt att hitta platser att utöva sin konst. Tony framhöll hur viktigt det är att släppa fram olika syn på konst, vad som är fint och fult är ju en högst personlig bedömning.


Läs tidigare nyhetsbrev

Vill du hänga med från början? Läs alla nyhetsbreven:

Nyhetsbrev #1

Nyhetsbrev #2

Nyhetsbrev #3

Nyhetsbrev #4

Nyhetsbrev #5

Nyhetsbrev #6 

Nyhetsbrev #7 Vad hände på startseminariet?

Nyhetsbrev #8 Vad hände på workshopen?

Nyhetsbrev #9

Nyhetsbrev #10

Nyhetsbrev #11

Nyhetsbrev #12


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.