Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Senaste nytt från Elpro. Nr 2 december, 2017.


Vi hälsar följande kvintett välkommen till Elpro (fr vänster): Hannes Åkesson, Jens Johansson, Patrik Willforss, Joakim Backlund och Lars Andersson

Förstärkning på personalsidan

För att möta ett ökat behov från marknaden (inte minst från Arcam – se separat artikel) har Elpros under senare tid anställt inte mindre än fem nya medarbetare, varav fyra är montörer och en är inköpare. Merparten kommer via bemanningsföretaget Söder & Co och har på så sätt varit inhyrda under ett tag. Detta underlättar onekligen anställningsprocessen då de kan gå direkt in i verksamheten utan någon upplärningstid.

På inköpssidan tar Jens Johansson vid efter Michael Holton och hans första uppdrag har varit att sjösätta vårt nya lagerautomatskoncept för förbättrad logistik (se separat artikel). Jens har mångårig erfarenhet från just inköp och logistik, vilket gör att vi redan är ”på rulle” i detta projekt.

Inom kort hoppas vi också kunna presentera en ny konstruktör. En uppgörelse är nådd, men vilket tillträdesdatum som gäller beror lite på omständigheter som vi inte kan styra över. Mer information om detta efter årsskiftet.

Och inte nog med detta – det kommer att anställas en rad nya medarbetare under 2018 tack vare en ökad orderingång under senare tid.


Nye inköparen Jens Johansson jobbar intensivt för att lagerlägga alla produkter i de nya automaterna och trimma desamma för ett bättre flöde ute i produktionen.

Nya lagerautomater för förbättrad internlogistik

Under hösten har Elpro investerat i nya lagerautomater för att dels frigöra yta ute i produktionen, dels få ett bättre och mer effektivt flöde i verkstaden.

– Genom satsningen sparar vi 85% golvyta för produktion, förklarar Eivind Ottoson.

De nya lagerautomaterna, som faktiskt är begagnade från Ericson i Borås, är sex meter höga och tre till antalet och tillsammans rymmer de över 2500 produkter.

– Genom fackverkens automation sparar vi både tid och pengar. Vi kan också få en mer effektiv produktion genom att plockningen kan rationaliseras och riskerna för felplock är minimala.

För tillfället håller Jens Johansson, ansvarig för inköp och lagerläggning, på att lägga in de sista artiklarna och trimma automaterna.


Eivind Ottoson och Thomas Johansson har såsom VD och vice VD blivit ett tajt radarpar. Under 2017 och 2018 utökas kompanjonskapet ytterligare då Thomas går upp i tid för att avlasta Eivind.

Thomas Johansson – ny vice VD

I början av 2017 trädde Thomas Johansson in som ny vice VD på Elpro – detta utöver sin roll som styrelseordförande som han haft sedan 2016. Under året som gått har Thomas varit oss operativt behjälplig en dag i veckan med fokus på att dokumentera vår organisation och ta fram arbetsbeskrivningar. Detta som ett inledande steg i vårt kvalitetsarbete för att vi på sikt ska bli certifierade enligt ISO 9001. Thomas har även jobbat med våra kundavtal.

Under 2018 kommer Thomas tid att utökas till två dagar i veckan för att ytterligare avlasta Eivind Ottoson såsom VD.

Thomas Johansson är en garvad industriman med många års erfarenhet som konsult, VD och styrelseproffs i en rad olika industribolag i Sverige och Danmark. Med andra ord en verklig tillgång för Elpro inför stundande expansion.

Ytterligare en kraft som engagerats under 2017 är Kenth Johansson, även han en rutinerad företagsledare/säljare, som jobbat med att bearbeta marknaden för Elpros räkning. Utifrån en bruttolista på 200 potentiella kunder har 20 objekt bearbetats, vilket i sin tur lett till fyra nya prestigeuppdrag bara under 2017.

– Kenth har varit dörröppnare och bokat möten och tillsammans har vi besökt kunderna ifråga. Nu får vi dock bromsa Kenth lite då vi måste hänga med i produktionen också, säger Eivind och skrattar.


Eivind Ottoson, VD och ägare av Elpro AB, skakar efter överenskommelsen hand med Fredrik Bäckström, vice President Product Supply vid Arcam EBM AB. Vid avtalstecknandet fanns även Thomas Johansson, styrelseordförande och vice VD på Elpro AB, samt Benny Härdin, strategisk inköpare hos Arcam EBM AB, med på plats.

Elpro tecknar avtal med Arcam

I somras tecknade Elpro AB ett nytt avtal med Arcam EBM AB som tillverkar maskiner för industriell 3D-printning. Arcam EBM AB är kund hos Elpro AB, vilka sedan 2003 har levererat mer 300 styrutrustningar till företaget i fråga.


Avtalet löper över tre år och handlar om produktion av uppemot 450 styrutrustningar till ett ordervärde av 150 miljoner kronor. Detta innebär en kraftig årlig expansion.

– Det känns givetvis jättekul och hedrande, men det förpliktigar också. Vi behöver nyanställa ett 15-tal montörer och även förstärka på tjänstemannasidan samt fördubbla vår produktionsyta. Men med tanke på att 3D-printning som teknologi vuxit lavinartat under senare år så ser jag det som en expansion i helt rätt segment, säger Elpros VD Eivind Ottoson.
Enligt avtalet åtar sig Elpro att under de närmaste tre åren serietillverka tre olika modeller av kompletta styrskåp innehållande styrsystem, högspänningsaggregat, elektronikrackar och datorer.
Skåpen i fråga används sedan av Arcam för tillverkning av maskiner för industriell
3D-printning i metall enligt den egna teknologin Electron Beam Melting®. En teknik som skapar möjligheter för en kostnadseffektiv tillverkning av produkter med avancerad design och funktion inom främst flyg- och implantatindustrin. Bolaget är listat på Nasdaq Stockholm och huvudkontoret ligger i Mölndal. Läs mer på arcamgroup.com.


Det var stort intresse bland kommunens företagare när det bjöds in till frukostmöte hos Elpro i början av december.

Uppskattat frukostmöte

I början av december bjöd Elpro, i samarbete med kommunens näringslivsorganisation ABC, in till frukostmöte med alla intresserade företagare i Alingsås kommun. Ett 25-tal företagare hörsammade inbjudan och deltog i såväl frukost som föredrag, filmvisning och en rundtur i fabriken under guidning av Eivind Ottoson och Thomas Johansson. Ett uppskattat initiativ som både väckte nyfikenhet och intresse hos den samlade åhörarskaran.

– Vi märker att vi fortfarande är tämligen okända på hemmamarknaden så många blev onekligen imponerade av vår anläggning och vår expansion, säger Eivind Ottoson.

– Inte minst är det roligt att sprida budskapet att vi blivit utsedda till Gasellföretag två år i rad, att vi fick motta priset som Årets Företagare 2016 och att vi har kraftiga expansionsplaner framöver med tanke på flertalet tecknade avtal.


Välkomna till Elmia Automation i maj 2018

Vi vill redan nu hissa flagg för vårt deltagande vid Elmia Automation på Elmiamässan i Jönköping 15-18 maj 2018. Vi kommer då att vara på plats i en egen monter om 12 kvm för att dels visa vår bredd och vårt erbjudande, dels visa upp några specifika apparatskåp som vi jobbar med. Mer information om och inbjudan till mässan kommer under vårkanten. Välkomna att besöka oss då!


Hitta rätt direkt!

För att underlätta för dig som frågeställare ber vi dig kontakta nedanstående personer utifrån ditt behov för att få snabbare hjälp.

 

Eivind Ottoson – Nya projekt, offerter/priser samt order/orderkännande

Telefon: 0322-66 85 52

Mail: eivind.ottoson@elpro.se

 

Jesper Ottoson – Utveckling/programmering samt konstruktion

Telefon: 0322-66 85 54

Mail: jesper.ottoson@elpro.se

 

Linus Lindgren – Leveranser och kvalitetsfrågor – kunder

Telefon: 0322-66 85 55

Mail: linus.lindgren@elpro.se

 

Jens Johansson – Leveranser och kvalitetsfrågor – leverantörer

Telefon: 0322-66 85 53

Mail: jens@elpro.se 


Elpro AB
Bultgatan 8
441 38 Alingsås

Telefon: +46-322-66 85 50
Fax: +46-322-66 85 69
www.elpro.se

linkedin

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.