Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Sommarteater på länsteatrarna

Romeo och Julia på Västerbottensteatern, foto LisaLove Bäckman

Den här sommaren blir inte som vanligt. De flesta länsteatrar har beslutat att ställa in årets sommarteater och istället sikta på nästa år. Men inte alla! Västerbottensteatern och Norrbottensteatern är redo att köra. Förutsättningarna är såklart speciella och teatrarna anpassar sig efter myndigheternas rekommendationer. 

Västerbottensteatern spelar Romeo & Julia i musikaltappning, med ett helt nytt manus av Bobo Lundén, konstnärlig ledare. Föreställningen bjuder på massor av nyskriven hiphopdoftande sång och musik. Västerbottensteatern välkomnar er till historiens mest älskade kärlekshistoria i Medleforsparken i Skellefteå 16 juni-17 juli, med begränsat antal besökare fördelade på passande distans bland publikplatserna i det gröna. Läs mer om Romeo & Julia och Västerbottensteatern här.

Norrbottensteatern sätter upp musikföreställningen Popkvinnor, efter en bok av Anna-Charlotta Gunnarson. Popkvinnor består av berättelser om begåvade kvinnor inom popmusikens historia som inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Premiär blir det den 13 juni i Gunnarsbyn. Därefter följer tre föreställningar på Hägnan i Luleå innan föreställningen åker på turné. Popkvinnor spelas utomhus, vilket betyder att det funkar fint att sitta glest! Läs mer här.


Ordförande Robert Uitto har ordet

Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, foto Jonas Jörneberg

"Länsteatrarna i Sverige arbetar vidare med ersättnings- och stödfrågan kring länsteatrarna, där vi bl.a. samarbetar med SKR:s kultur- och fritidsberedning. Vår utgångspunkt är att regeringen måste uttala att alla de förstärknings- och stödmedel som regeringen gett till regionerna också måste omfatta den regionala kulturen. Det handlar även om att regeringen via Kulturdepartementet (som vi också har kontakt med) skall avsätta nya pengar, utöver de 500 miljonerna man redan avsatt till delar av kulturen, nu i ny form in i den s.k. samverkansmodellen så att länsteatrarna och andra aktörer inom den regionala kulturen skall kunna ta del av stödet.

Om sjukvård och omsorg ställs mot kulturen, blir kulturen den ständige förloraren. Vi behöver egna tydliga medel, avsedda för samverkansmodellen, för att förhindra detta."

Läs hela Roberts krönika för maj här.


Regionteater Väst hittar nya vägar att möta publiken

Föreställningen SEX, foto Francis Löfvenholm

I april hade dansföreställningen SEX, ett samarbete mellan  Regionteater Väst och Göteborgs Symfoniker, digital premiär på GSOplay. Regionteater Väst har sedan dess fortsatt arbetet med att digitalisera alla vårens urpremiärer.

- Det har varit lärorikt och utmanande att hitta andra vägar att nå vår publik, säger Monika Milocco, koreograf för SEX och konstnärlig chef på Regionteater Väst Dans. 

Läs en intervju med Monika här.


Länsteatrar samproducerar dansk succépjäs

Edvin Bredefeldt, affischfoto Mattias Johansson

Det blir Sverigepremiär den 2 oktober för den danska pjäsen Jag springer, en monolog baserad på den danske journalisten Anders Legarth Schmidts blogg om att bearbeta sorgen efter ett barns död. Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Kronoberg Blekinge gör den första svenska uppsättningen. Regisserar gör Byteaterns konstnärlige teaterchef Daniel Rylander.

Skådespelaren Edvin Bredefeldt ligger just nu i hårdträning för att klara av höstens monolog, som till stor del utspelar sig på ett löpband. Varje föreställning kommer Edvin att springa 9 kilometer!

Läs mer om detta spännande och svettiga projekt här.


Teater Västernorrland sprider smittfri kultur i etern

Ellen Hennig Öhrström och Kristoffer Berglund i studion, foto Lia Jacobi

Genom ett samarbete med P4 Västernorrland hittade Teater Västernorrland ett sätt att nå publiken med garanterat smittfri kultur två dagar i veckan från slutet av mars och under april. Konceptet är ett slags jourhavande skådespelare som serverar texter, dramatik eller poesi efter lyssnarnas behov. Vi undrade hur det har gått och kontaktade Kristoffer Berglund, teaterchef.

- Responsen har varit superfin och flera länsbor har antagligen tagit mer del av Teater Västernorrland denna vår än någonsin tidigare, säger Kristoffer. Läs mer.


Alla finns i din närhet, musiken är härifrån...

I Scenkonst Sörmlands projekt Härifrån får du komma nära, ibland hela vägen hem till olika sörmländska musiker och höra deras musik. Det är folkmusiker, jazzmusiker, världsmusiker, klassiska musiker och popmusiker. Och alla bor de i Sörmland.

- Vi vill skapa en bank av sörmländska musiker och samtidigt utnyttja den här tiden på ett vettigt sätt, säger Scenkonst Sörmlands musikproducenter Ismo Railisson och Pontus Langendorf som har tagit initiativet till projektet. Läs mer.


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

15 länsteatrar medverkar i monologprojekt

Osäkerhetens tid ett digitalt monologprojekt från osäkerhetens tid i Sverige, initierat av Dramaten, med premiär den 6 juni. 19 teatrar medverkar i projektet, varav 15 länsteatrar. Läs mer.


Hennes bok blir sommarteater

Foto Jessica Segerberg

Boken "Kvinnorna som formade pophistorien" av radiojournalisten Anna Charlotta Gunnarson kom ut förra året. Nu tolkas den av Norrbottensteaterns ensemble och blir turnerande sommarteater. Läs gärna en intervju med Anna Charlotta här.


Rapport från länsteatrarna

Foto Jonas Jörneberg

Michael Johansson, verksamhetsledare på Länsteatrarna i Sverige, rapporterar om den rådande situationen på länsteatrarna i landet. Läs mer.


Linda Stenberg ny teaterchef på Byteatern

Foto Mattias Johansson

Linda Stenberg blir ny verkställande teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater och delar chefsskapet med Daniel Rylander, som är konstnärlig teaterchef. Läs mer.


Hur har ni det på Giron Sámi Teáhter?

Åsa Simma, foto teatern

Hur klarar sig Giron Sámi Teáhter i Corona-krisen och hur går det med repetitionerna av Ædnan?

Vi kontaktade Åsa Simma, teaterchef, och Jenny Baldemar, producent, för att kolla läget! Läs mer.


Hur har ni det på ung scen/öst?

Tårtbagaren, foto Bertil Hertzberg

Många länsteatrar vittnar om den stora saknaden efter publiken och hur förändrade arbetssätt har lett till nya kontaktvägar, samtal och möten. Vi får en rapport från ung scen/öst! Läs mer.


Några rader från Jörgen Lindvall

Jörgen Lindvall är verksamhetschef på Scenkonst Sörmland och tillträdde sin tjänst förra hösten. Vi frågade om Jörgen ville skriva några rader om sig själv och sitt uppdrag nu när han blivit varm i kläderna! Läs mer.


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.