NSPH Nyhetsbrev nr 1 2019. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 1 - torsdagen den 31 januari 2019

Fullt hus när peer support debatterades

Över 200 personer samlades i Stockholm under NSPH:s Framtidskonferens för att ta del av lärdomarna från vårt banbrytande projekt PEER Support - hur egenerfarna, specialutbildade stödpersoner kan bidra till en mer patientorienterad psykiatri. Regionsamordnare Sonny Wåhlstedt och projektledare Kjell Broström berättade om utmaingarna och framgångarna i projektet. Läs mer >>


Thérèse blottlägger vårdskador inom psykiatrin

PODDEN Beteendevetaren Thérèse Eriksson har brutit ny mark i Sverige kring medvetenheten om PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, som möjlig vårdskada inom psykiatrin. Hennes efterforskningar visar på ett stort mörkertal av – ofta unga kvinnor – som mår dåligt långt efter att de utsatts för tvångsåtgärder. 

-De allra flesta som beskriver sig ha drabbats av PTSD har inte fått någon diagnos. De har drabbats av sina skador inom psykiatrin – så vart ska de då söka hjälp?
Läs mer och lyssna här >>


"Socialtjänsten vet inte tillräckligt om NPF"

En rapport från Attentions projekt Familjelyftet som släpps idag visar att familjer med NPF möts av okunskap hos socialtjänsten. I undersökningen har över 1000 personer deltagit, varav 55 procent upplever att socialtjänsten inte har kunskap om NPF och 35 procent har inte känt sig delaktiga i beslut och stödinsatser.

-Det råder en allmän kunskapsbrist om NPF i samhället i stort. Nu är det dags att göra något åt det inom just socialtjänsten, säger Anki Sandberg, ordförande för Riksförbundet Attention.  Läs mer >>


NSPH bjuder in till vårens stora konferens

Planeringen av vår samlingskonferens Visa vägar pågår för fullt, där vi lyfter fram exempel på hur vi kan skapa mer delaktig och brukarorienterad psykiatrisk vård, stöd och omsorg. Konferensen hålls i ABF-huset i Stockholm den 7 maj och är ett gyllende tillfälle att träffas och diskutera brukarinflytandets roll i morgondagens psykiatri. 
Läs mer om programmet >>  
Anmälan till konferensen >>


Rättigheter vid tvångsvård

Civil Right Defenders har i samarbete med RSMH tagit fram en handbok om vilka rättigheter personer som berörs av psykiatrisk eller rättspsykiatrisk tvångsvård har. Oavsett grunderna för frihetsberövandet har du okränkbara rättigheter som rätten att få din sak prövad, rätten till ett ombud eller att få god vård. Att veta vad som gäller kan ibland minska känslan av maktlöshet. 
Läs mer >>

Nytt projekt vill nå unga på nätet

Hjärnkoll Stockholm har dragit igång det nya projektet Våga prata – med finansering från Postkodstiftelsen – som riktar sig till ungdomar aktiva på sociala medier. Projektet ska skapa en plattform som samlar ungas berättelser via podd, youtube, twitter och instagram där unga får berätta hur de mår och möta andra som också kämpar med psykisk ohälsa.
Läs mer >>


Seminarium om psykiatrisk vård vid missbruk

NSPH deltar i "Att falla mellan storlarna" - ett seminarium om missbruk och psykisk ohälsa, som anordnas av 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Psykiatrifonden, Icakuriren och WeMind. Utgångspunkten för samtalet är hur vi förbättrar situationen för personer med psykisk ohälsa och beroendesjukdom. I Stockholm den 6 februari. 
Läs mer >>


Populär guide blir digital

Den 5/2 lanserar NSPH Skåne den populära "Återhämtningsguiden - för dig som mår dåligt" som mobilapplikation.  Appen kommer kunna laddas ner kostnadsfritt hos App Store och Google Play.  Läs mer här>>

Nu finns NSPH på LinkedIn

Nu finns NSPH även närvarande på den sociala plattformen LinkedIn vilket ger ökade möjligheter att nätverka med våra samarbetspartners och hitta nya kollegor vid rekryteringar.  Följ oss där >>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se