Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Stockholm-Uppsala Fåravelsförening 2020-01-14

Medlemsbrev från Stockholm-Uppsala Fåravelsförening

 

 

 

SUF-bladet nr 1 2020


God fortsättning!

God fortsättning på det nya året och varmt välkommen till ett nytt verksamhetsår med Stockholm Uppsala fåravelsförening. För första gången så testar vi ett nytt sätt att distribuera SUF-bladet i form av ett e-brev till din e-post. I detta brev kan du läsa om.

 • Årsmöte 2020 – föredrag om Yttre Hebriderna, ull, får och tweed med AnnKristin Hult
 • Är du den vi söker? – nya kandidater till styrelsen
 • Rapport från baggauktionen 2019
 • På gång i distriktet

 

Årsmöte 2020

Välkommen till årsmöte söndagen den 23 februari 13.30-16.00.

Plats: Blå Wingen, Husby långhuldra
Anmälan till: frida.ohlund@hotmail.com

Vägbeskrivning

 

 

Förutom årsmöte och fika får vi lyssna till ett inspirerande föredrag av AnnKristin Hult, utvecklare på Nämnden för hemslöjdsfrågor, och med uppdraget att bidra till en hållbar användning av svensk ull. Annkristin berättar om får, människor och ull från sin resa på bland annat öarna Lewis och Harris på Yttre Hebriderna. Hon berättar om den unika Harris Tweed, som är ett ansett starkt varumärke och som produceras i hemindustrimiljö av professionella vävare av inhemsk ull.

Bild: Får från Hebriderna

Är du den vi söker?

Några från styrelsen kommer att avsluta sina uppdrag vid årsmötet 2020. Valberedningen behöver all hjälp de kan få att hitta nya lämpliga kandidater till styrelsen. Är det du?

Du behöver inte ha massor av erfarenhet och ett stort kontaktnät för att vara med och bidra. Engagemang, brinnande intresse och nyfikenhet är lika viktigt. Och du kan få mycket tillbaka som du har glädje och nytta av, till exempel nya kontakter, kunskap och ett ökat intresseområde inom fårnäringen.

 • Tycker du att mönstring av avelsdjur och riksbedömning är spännande? Varje år anordnar SUF en eller två dagar med riksbedömning. Vi planerar även att arrangera mönstringskurser eftersom bristen på mönstare är stor. Genom att hjälpa till med att organisera dessa event lär man sig mycket!
 • Gillar du att prata med barn om hur det är att vara lantbrukare och jobba med får? SUF deltar i ett evenemang som heter ”Bonden i Skolan” och förra året deltog 10 000 barn i mellanstadiet.
 • Tycker du om hantverk och tycker att ull/skinn från olika typer av får är intressant? De två senaste åren har SUF deltagit på Ullmarknaden i Österbybruk. Vi delade ut broschyrer om får och vad man ska tänka på vid klippningen samt visade ull från olika fårraser. Deltagarna uppskattade möjligheten att klämma och känna och jämföra ull från olika fårraser. Detta skulle kunna utvecklas med tovade, stickade och virkade provlappar samt garn och skinn från fler fårraser i Sverige.
 • Har du något särskilt intresse inom fårnäringen? Det kan vara allt från korvtillverkning till styckning, byggnader, skinnsömnad, rovdjursstängsel, vallning eller naturbetesmarker. Möjligheten att skapa kurser, studiebesök, träffar med erfarenhetsutbyte inom ditt intresseområde är stor om du är villig att hjälpa till att organisera dem.
 • Vill du arbeta med att arrangera Svenska fåravelsförbundets riksstämma? Om några år är det vår tur att ordna stämman och det är verkligen en möjlighet att arbeta tillsammans och samtidigt få en massa kunskaper.
 • Gillar du att ha kontakt med examensarbetare eller doktorander som skriver om något inom fårnärningen? Veterinärstudenter och husdjursagronomer på SLU vill ibland ha vår hjälp att få fårägarkontakter till sina projekt.

Styrelsen träffas främst genom telefonmöten men vi försöker få till ett till två fysiska möten per år vilket brukar vara mycket trevligt. Totalt brukar det bli cirka åtta möten på ett år.

För mer information

Tveka inte att kontakta valberedningen om du har några frågor eller vill vara med på tåget. Kontakta Annette Westerberg, e-post: annette@vreta-gard.se eller telefon 070-683 36 03

 


Rapport från baggauktion Mälardalen 2019

Barbro Nord, ordförande I föreningen Baggauktion Mälardalen, rapporterar från auktionen 2019.

Bild: Mest betalda bagge 2019, från Kambo Gård

 

2019 hölls den sjunde baggauktionen vid Lena Prästgård, Vattholma. Endast 28 utrop hade annonserats ut och fanns med i katalogen, varav en bagge hade återtagits, så sammanlagt 27 utrop gjordes. Glädjande nog, blev alla baggar sålda vid årets auktion. Kvalitén på baggarna var god.

Köparnas marknad

Tyvärr kan vi inte glädja oss åt toppenpriser, men vi kan däremot glädjas över att vi kan tillgodose över halva Sverige med bra baggar. Köparna kom inte bara från Mälarregionen, utan också flera långt ifrån norr, som till exempel Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.  Likaså var flera säljare från den norra regionen, vilket gläder oss. Naturligtvis vill vi behålla säljarna också från vår egen region i Mälarlänen. Där, har vi märkt ett visst intresse av att sälja även på de två andra pälsbaggauktionerna i Jönköping och på Gotland. Avståndet till dessa är ju överkomligt.

Kvalitén

Vi hade inget toppenbagglamm med helhet 5 i år som drog publik, däremot en äldre bagge med helhet 5, väl dokumenterad från Kambo gård. Roligt att flera äldre baggar fick tjänstgöra ett eller några år ytterligare. Vi saknade flera Leicesterlamm i år.

Baggauktionstid?

Besöksantalet var lite lägre än förut. Även vi i styrelsen hade svårt att närvara. Kanske är onsdag en dålig dag? Vi vet att besöksantalet är fler på en lördag, men lördagarna i andra halvan av september räcker liksom inte till. Vi inom styrelsen har funderingar på att ändra datum och dag, men vi kommer troligen stanna på onsdag mellan Jönköping och Gotland. Är det någon som har några bra förslag, så framför dem gärna till mig, Barbro Nord, e-post: barbro.i.nord@gmail.com  eller till telefon 0706-261030. Vi i styrelsen är tacksamma för synpunkter.

Vi tänker i varje fall återkomma med en auktion även nästa år, så ladda för den redan nu, när betäckningarna är eller har varit i full gång. Välkomna!

Som vanligt delades priser ut:

”Publikens Favorit” gick till katalognr 28, ägare Anna-Carin Sundqvist från Avan i Sunderbyn.

HK-Scans pris till ”Bästa slaktkropp” gick till katalognr 25, ägare Ulf Andersson, Kärrbo prästgård utanför Västerås.

Gotlandsfårsföreningens pris för bästa ”Pälshår och Lock” gick till katalognr 9, ägare Östen Jansson, Kasamark utanför Umeå.

Vi grattar dem alla tre!

Årets prisbild

Prisbilden blev ganska lik fjolårets.

 • Högsta pris blev 13.000 kronor för katalognr 1, en äldre bagge från Gun-Maj Romar, Kambo gård, Björklinge.
 • Totalt medelpris på samtliga baggar 26 st blev: 6.870 kronor
 • Medelpris äldre baggar 6 st blev 7.000 kronor
 • Bagglamm Kle 1 st blev 10.000 kronor
 • Tacklammsgrupp om 3 st blev 7.000 kronor

Vi som arrangörer är inte helt nöjda med priserna. Vi har svårt att få auktionen att gå runt. Men med många ideella krafter, klarar vi av att genomföra den.

Än en gång välkomna till vår åttonde auktion år 2020!

Hälsar Barbro Nord ordförande ”Baggauktion Mälardalen”


Kurser och aktiviteter i distriktet

 

Projektet Ullkompetens ska lyfta svensk ull

 

Ullkompetens är ett nytt kompetensutvecklingsprojekt som ska bidra till att företag inom får- och ullnäringen främst verksamma i Uppsala län ges möjlighet att utveckla sina verksamheter med ullen i fokus för att mer svensk ull ska tas tillvara. Tillsammans med Fia Söderberg från Ullförmedlingen arrangeras kompetensutvecklande aktiviteter inom ullområdet under 2020 för alla företag som arbetar med ullen - från fårföretagare till hantverkare och alla där emellan.

Aktiviteterna kommer bestå av både kurser och andra informationstillfällen för att öka kompetensen kring ullen och dess potential. Aktiviteterna startar i januari 2019 med en affärsutvecklingskurs, “Ull som affärsidé”. Sista datum för anmälan till den kursen är 15 januari. Läs mer och boka här. Nästa tillfälle är den 26 februari 18.00, “Ullskörd i teorin”, där du lär dig mer om vad du ska tänka på före, under och efter klippning för att få bra kvalitet på ullen. Alla kurser och aktiviteter kommer att läggas ut som evenemang i länsstyrelsens kalendarium, så hall utkik här.

För mer information

Projektledare Hanna Bjärnlid, e-post hanna.bjarnlid@lansstyrelsen.se
Fia Söderberg, e-post fia@ullformedlingen.se


Fårkurser på Vreta Gård i Enköping 2020

 • Dagkurs 20/3
 • Fårkurs med fem träffar, start 13/2
 • Lamningskurs 27/3 halvdag
 • Får på bete 29/5 halvdag

Det kan även bli fler kurstillfällen, hör gärna av dig även om du inte kan dessa datum.

Annette håller även studiecirklar kring skötsel av diken (odlingslandskap) genom Studieförbundet Vuxenskolan (EU-finansierat projekt genom Jordbruksverket).

Mer information och anmälan på http://www.vreta-gard.se


Gård och djurhälsan

Informationsträff för fårägare om klövsjukdomen CODD.

Plats: Jällaskolan, Uppsala
Tid: tisdag 28 januari kl. 14.00–16.00

Läs mer och boka här


Fårfesten I Kil – Får the future

Nu är det snart dags igen för den stora Fårfesten i Kil, 28 februari – 2 mars. Temat är framåtsyftande – Får the future. Fåret och ullen har framtiden för sig och festen kommer att manifestera det på som vanligt ett fantastiskt sätt. Läs mer om kurser och utställare och boka din plats på den klassiska modeshowen på föreningens webbplats. Vill du vara med och jobba som volontär? Anmäl dig direkt till Fårfesten.

Läs mer här


SUF-bladet
Sekreterare Fia Söderberg fia.soderberg@telia.com
Ordförande Frida Öhlund frida_ohlund@hotmail.com

 

2020-01-14

Styrelsen Stockholm Uppsala fåravelsförening
Följ föreningen på Facebook

Poddtips
Det finns nya avsnitt av både Fårpodden och Ullpodden, med rapporter bland annat från branschträffen om svensk ull som ägde rum i Uppsala i november 2019. Lyssna i en poddläsare nära dig, eller här:

http://www.faravelsforbundet.se/om-sf/farpodden/

https://ullformedlingen.se/ullpoddenBesök Svenska Fåravelsförbundets hemsidan och följ oss i våra sociala kanaler.

facebooktwitteryoutubeinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.