NSPH Nyhetsbrev nr 2 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2 - torsdagen den 20 februari 2020

NSPH Skåne på plats i riksdagen

Något så ovanligt som att fem riksdagsutskott höll ett gemensamt seminarium om psykisk ohälsa med fokus på hållbarhet och Agenda 2030 genomfördes nyligen. Förutom föredrag om arbetsplatsens, skolans och friluftslivets betydelse för människors välmående bidrog Michelle Nilsson från NSPH Skåne med ett föredrag om hur vården och brukarorganisationerna kan samverka för att stärka patienternas röst och för att utveckla vårdens kvalitet. Michelles medverkan börjar ca 1 timme och 47 min in i sändningen.

Titta här >>


Vi söker projektledare - ansök idag!

Vi letar nu efter en projektledare till vårt nya och banbrytande projekt som rör ökad delaktighet, egenmakt & brukarinflytande inom rättspsykiatri. Brinner du för att skapa bättre vård & minska stigma kring psykisk ohälsa? Sista ansökningsdag 20/2. 
Läs mer>>


Grattis till Kjell Broström - nu 70 år

NSPH:s nestor och”grand old brukarinflytande-man” Kjell Broström har nyligen fyllt 70 år, vilket vi vill uppmärksamma! Han var med när våra medlemsförbund inledde sitt trevande samarbete och har varit en viktig medarbetare i utvecklingen från nätverk till dagens samarbetsorganisation.Stor tack för ditt mångåriga engagemang för brukarinflytande och en mer jämlik, patientsäker vård. Tillsammans har vi fått en starkare röst – och Kjell har spelat en viktig roll i att ge brukarrörelsen en samlad och konstruktiv röst i samhällsdebatten. Missa inte avsnittet av vår podd där Kjell berättar om NSPH:s historia:
Lyssna här >>


Nominera bästa rapportering kring suicid

För sjätte året i rad utlyser Suicide Zero sitt pris för bästa rapportering om självmord. Syftet med priset är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt, med prissumman 10 000 kr . Nu vill de få in bidrag för urval om bästa rapportering kring självmord under 2019. Läs mer >>


Nytt om NSPH i sociala medier:

Podden på Insta

Vår alldeles egna podd Kafferast i kunskapsfabriken finns numera på Instagram. Där kan man enkelt ta del av poddens innehåll, som kommer uppdateras alltmer framöver. Tagga gärna poddinlägg med #nsphpodd.
 Läs mer och följ här >>

Äldreprojektet på FB

Inte alla vet om att vårt arvsfondsprojekt Åldras och må bra har en egen Facebook-sida. Där kan man följa projektets arbete med att uppmärksamma äldres psykiska (o)hälsa.  Tagga gärna inlägg om projektet med #åldrasochmåbra. 
Läs mer och följ här >>


PODDEN: Anna Thalén om autism i verkligheten

Möt Anna Thalén som har autism och är utbildad stödpedagog i neuropsykiatri. Hon diagnostiserades sent i livet och berättar om hur det var att växa upp och känna sig annorlunda och vad diagnosen har betytt för henne. Hur hanterar man samhällets förväntningar och att inte passa in vad allmänheten tycker är ”normalt”? Hon reflekterar över när något trevligt som en adventsfika istället blir fullständigt överväldigande - men också om hur mycket glädje och lugn man kan finna i att sortera pennor. 
Lyssna här>>


Kampanj kring ätstörningar på mjölkpaketen

Vår medlemsorganisation Frisk & Fri har under våren en informationskampanj på Arlas mjölkpaket där de uppmärksammar ätstörningar. Kampanjen är främst riktad till barn och ungdomar, men även till anhöriga. Målet med kampanjen är att förbättra kunskapen kring ätstörningar och öka chanserna för tidiga insatser.
 Läs mer>>


Skolor får inte prioritera budget framför elevstöd

Högsta förvaltningsrätten har slagit fast i en vägledande dom att det är de individuella behoven som ska styra hur mycket en kommun ska betala för en elev som har särskilda behov – och inte kommunens budget. "Kommunen får inte minska det med hänvisning till budgetnedskärningar, vilket redan har skett på flera håll i landet."  Läs mer>>


facebooktwitterhomepagelinkedin

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet samt viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra medlemsorganisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.seAvregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se