NSPH Nyhetsbrev nr 8 2018. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 8 - torsdagen den 18 oktober 2018

Ungas inflytande stod i centrum på World Mental Health Day 10 oktober

Vår inspirationsdag Visst går det! blev en händelserik och känslosam dag där ungas psykiska hälsa stod i centrum. Budskapet var att lyssna på de unga och låta deras erfarenheter spela roll när framtidens vård och stöd kring psykisk hälsa ska utvecklas. Dagen blev en succé med hjälp av vårt ungdomsteam från Växa och må bra projektet!
Läs mer >>


Tack alla ni som kom på Visst går det!

Vi är så glada för den positiva responsen från åhörarna, och det ni berättade att ni tog med er från dagen (bilden). Viss dokumentation finns att ta del av, bland annat interaktionen via Menti samt från Emma Fagerstrand, Barnrättskonsulterna, som höll ett intressant föredrag om barns rättigheter och Barnkonventionen.  Läs mer >>


Mer forskning behövs kring peer support

Forskaren Elisabeth Argentzell från Lunds universitet höll en föreläsning under Bokmässan om utvecklingen av peer support. Hör henne berätta om forskningsläget kring peer support och behovet av fler svenska forskningsstudier.
-Det mest spännande vi kan se är att peer support leder till ett ändrat vårdklimat, som är mer återhämtningsinriktat.
Titta här >>

Hallå Kjell Broström - vad händer 28/1?

Vi tar projektledare Kjell Broström på pulsen kring den kommande framtidskonferensen om peer support som PEER Support-projektet håller den 28 januari.
-Intresset för att komma igång med peer support i fler landsting och kommuner är mycket stort. På konferensen berättar vi om de erfarenheter och den kunskap vi samlat på oss hittills inom projektet. 
Läs mer >>


Irene kämpar mot fördomar och orättvisor

-Jag krigar för mitt eget liv – för att det ska bli bra, och jag krigar mot fördomar och orättvisor, säger Hjärnkoll-ambassadören Irene Oryema. Hon kom till Sverige från Uganda som 14-åring i mitten av 80-talet. I NSPH-podden berättar hon om sin livsresa från det att hon ensam kom till Sverige, efter en kämpig barndom. Det har stundom varit tufft, med depression och ångest som följeslagare.
-Jag känner idag hopp om en ljus framtid. Jag kämpar varje dag och gör så gott jag kan!
Läs mer och lyssna här >>


Mer tillgängliga sätt att klaga på vården

Socialstyrelsen har tagit fram informationsmaterial till patienter och närstående om vad man kan göra om man inte är nöjd med vården, utifrån de nya regler som gäller från 1 januari 2018. För att öka tillgängligheten finns nu anpassade versioner att ta del av, i utförandena lättläst, teckentolkad och punktskrift.
Läs mer >>


Nytt sätt för äldre att mötas i samtal om livet

Mer information om studiecirkeln finns här


Psykisk hälsa i fokus på galakväll

Mental Health Evening blev en minnesvärd kväll, som leddes av 1,6-miljonersklubbens grundare Alexandra Charles. NSPH och Hjärnkoll var samarbetspartners kring evenemanget. Erika från Hjärnkoll (vänster) och Jeanette från NSPH stod vid vår monter i Rivals foajé och möttes av många nyfikna frågor från galagästerna. Kvällen bjöd på berörande berättelser, banbrytande forskning och underhållning av bland andra Benny Andersson och Helen Sjöholm.  Läs mer >>


facebooktwitterhomepage

Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om NSPH:s verksamhet och viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se


Avregistrera din prenumeration, klicka här.  Kontakta NSPH info@nsph.se