Nyhetsbrev från Hemslöjden. Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 2017:05 - Handmade Issues


Konstverket Vamos de Paseo av Valeria Montti Colque

Bara tre veckor kvar till Handmade Issues. Här är hela programmet.

Från sockendräkter med påsömsbroderi till skrotkostymer av återvunnen plåt och elektronik. Från kulturarv och traditioner till socialt arbete och dragshowscenen.

Handmade Issues är Hemslöjdens kreativa forum för handgjort skapande. Under en intensiv eftermiddag på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm bjuds det på intressanta föreläsningar, spännande samtal, stipendieutdelning till slöjdgenier och mycket mer.

Boka in 7 september och läs mer om evenemanget och skaffa din biljett på vår hemsida: www.hemslojden.org/handmade

Påsömsbroderi av Anna-Karin Jobs Arnberg. Foto: Hemslöjden

Stadsmissionen Remake. Foto: Stadsmissionen


Kulturarv – Sverige kontra Latinamerika

Konstnären Valeria Montti Colque utför verk i tekniker såsom måleri, video, performance och installation. I hennes bildvärld med surrealistiskt anslag möter vi karaktärer ur världens alla religioner och mytologier. Berättandet är centralt och i sin konst flätar Valeria samman äldre sagor och myter från olika kulturer med aktuella samhällsfrågor för att spegla hur vår värld ser ut idag. Under Handmade Issues kommer hon att prata om sitt konstnärskap och hur hon ser på kulturarv, symboler och uttryck och hur hon tar det vidare. Sverige kontra Latinamerika.

Läs mer om Valeria Montti Colque


Frugalt i verkligheten

Hur kan vi med sparsamma metoder koppla ihop kreativitet med socialt arbete. Marie Teike på Stadsmissionen Remake berättar hur den kreativa processen ser ut när gamla kläder blir nya. Finns det likheter med slöjdens processer när det kommer till val av material, tillvägagångssätt och tekniker för vilka ändamål och behov det nya plagget ska fylla. Vem gör vad och hur mycket styr materialet den färdiga produkten?

Läs mer om Marie Teike


Att göra mer för fler med mindre - tillsammans

Helena Hansson är doktorand på HDK vid Göteborgs universitet. Hennes forskning kretsar kring frugal innovation, vilket handlar om hur vi med små medel kan göra mer för fler genom att arbeta tillsammans. Det handlar även om att anpassa sig till en föränderlig situation, att använda och bygga vidare på det som redan finns, att arbeta med flera små parallella processer samtidigt, som kan växa samman och därigenom skapa hållbarhet över tid. Hon kommer också att berätta om hur design och hantverk kan vara ett verktyg för att skapa hållbara städer och samhällen. 

Läs mer om Helena Hansson


Dräktskick i Dala-Floda - hur var det och hur blev det? 

Varför gick man klädd i sockendräkt långt in på 1900-talet i en liten by i Dalarna när modet såg helt annorlunda ut runt hörnet? Anna-Karin Jobs Arnberg, verksamhetschef på Dalarnas museum, menar att det handlar om olika förutsättningar som har gjort att det ser ut på ett visst sätt på en plats. Hon kommer även att prata om all den hantverksmässiga kunskap som ligger dold i plaggen och varför dräkten såg ut som den gjorde. 

Läs mer om Anna-Karin Jobs Arnberg


Kulturarvet – en möjlighet eller ett hot?

Hur skapas traditioner och kulturarv? Ska vi se dem som en möjlighet eller hot och vem är det som bestämmer vad som ska räknas som en tradition eller ett kulturarv? Det kommer konstvetaren, museiintendenten och feministiska forskaren Margareta Gynning att diskutera med evenemangets moderator Robert Fux.

Läs mer om Margareta Gynning


Moderator: Robert Fux, skådespelare och dragartist

Född 1979 på länssjukhuset i Kalmar, klassad A-barn. Uppvuxen i Småland och Österrike. Dubbel medborgare, surkålsfanatiker, lätt allergisk mot björkpollen. Robert jobbar som skådespelare (Stadsteaterns fasta ensemble), dragartist, konferencier, performer och föreläser ofta runt temat normer, makt och mångfald. I sin ateljé bygger han kreationer av upphittat material, glittrande tyger, gammalt julpynt och andra märkvärdigheter.

Läs mer om Robert Fux


Stipendier till slöjdgenier

Under dagen delas Hemslöjdens stipendier ut till personer som under året här utmärkt sig inom slöjd, design och handgjort skapande!

Läs mer om årets stipendiater

Ruber dub, 2017 av Theodor Ander


Köp din biljett redan idag!

Missa inte årets viktigaste dag för handgjort skapande. Köp din biljett via vår hemsida.

www.hemslojden.org/handmade


Instagram

Följ oss gärna på Instagram där vi delar med oss av lite bilder och tips från vår verksamhet. Sök på @hemslojden, @hemslojd eller @hemslojdensforlag direkt på Instagram.

Hemslöjdens Instagram

Hemslöjds Instagram

Hemslöjdens Förlags Instagram


Facebook

Om du vill ha tips och nyheter lite oftare så är det en bra idé att följa oss på Facebook.

Hemslöjdens facebooksida

Hemslöjds facebooksida

Hemslöjdens Förlags facebooksida


Bli medlem

Vill du bli medlem i en hemslöjdsförening? Läs mer om medlemskapet på vår hemsida.

Hemslöjdens hemsida


Du får det här nyhetsbrevet om du är medlem i en hemslöjdsförening eller om du har anmält dig som prenumerant hos oss. Nyhetsbreven skickas från riksförbundets kansli cirka en gång i månaden. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från oss klickar du på länken längst ner.


Klicka här om du vill avsluta din prenumeration.