Problem att visa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren
.

Konstfack - College of arts, craft and design

NYHETSBREV OKTOBER 2017

 

AKTUELLT

Hösten började bra – efter att vi firat att vi fått ytterligare tio miljoner till forskning tyckte UKÄ att "Konstfack har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling inom utbildning". Därefter fick vi besök av en grekisk eldsjäl och arkitekt, Aris Papadopoulos, som ordnade workshops och föreläsningar på temat Design for Peace. Nedan några exempel på att den, hösten alltså, fortsätter i samma goda anda.

 

Välkommen tillbaka till antropocen

Lektor Katja Pettersson är en av många bland Konstfacks personal som har en parallellt pågående karriär. Hon är också designer och aktuell med utställningen Welcome back på Gustavsbergs konsthall. Här utforskas antropocen, den nya geologiska tidsåldern som kännetecknas av människans avtryck på jordens klimat och ekosystem. I den postapokalyptiska gestaltningen agerar betraktaren en museibesökare från framtiden. Mycket tankeväckande. Pågår t o m 21 januari 2018.

Skolans digitalisering på schemat

Institutionen för Bild och Slöjdpedagogik står värd för två kunskapsdagar om digitalisering inom bild- och slöjdämnena, sista oktober och första november. Under dessa samlas forskare, lärare och studenter som i föreläsningar, wokshops och diskussioner synar programmering, datorspel, sociala medier och andra uttryck för skolans digitalisering. Här dryftas frågor som hur bild- och slöjdlärarna möter utmaningarna, hur kunskapsläget ser ut och vilka framtidsscenarier faktiskt är möjliga. Dessutom ges inblickar i framtidens medieteknologier och virtuella utopier.

Professor på Konsthantverkarna

Anders Ljungberg, silversmed och professor i konsthantverk med inriktning smyckekonst och corpus ställer ut på Konsthantverkarna i Stockholm. I utställningen, som han kallar Mellanting, ses ting manifesteras i mötet med andra ting, material, kroppar och rum. Vernissage lördag 28 november, visas till och med 18 november.

Sarkeesian om en bättre spelindustri

Open School heter en föreläsnings- och workshopserie arrangerad av lärare på Grafisk formgivning & Illustration/Visual Communication. Inom kort uppmärksammas det faktum att spelindustrin sedan begynnelsen har dominerats av män och att kvinnor betraktats som ett slags inkräktare vilket återspeglas i både spel och kultur. Idag pågår en förändring tack vare kvinnorna som ändå stannat kvar och arbetat för förändring till det bättre, det mer jämställda. Om detta har den prisbelönta mediakritikern och grundaren av Feminist Frequency, Anita Sarkeesian, bjudits in att tala i föreläsningen Space Invaders: The Fight for a More Inclusive Gaming Industry. Onsdagen den 8 november klockan 16 till 17.30 i vår aula Svarta havet, välkommen!

Lär känna våra masterprogram

Att studera på masternivå innebär att utmana sitt intellekt, formulera sitt kritiska tänkande och skärpa sitt eget projekt. Välkommen till oss, måndagen den 27 november klockan 16-18 och få reda på allt om programmen CRAFT!, Design, Konst, Visuell kommunikation samt Visuell kultur och lärande. Mer info här.

Nu är det jul igen

Helt otroligt att det snart är dags igen för en av mångas traditionsenliga helgbegivenhet inför den stundande högtiden. Konstfacks julmarknad, där våra studenters bord dignar av möjliga klappar och annat, går i år av stapeln första helgen i december, lördag och söndag 2 och 3 mellan klockan 10 och 17. Här finns också ett kafé. Ta med en guldtia i entréavgift och kom!

Masterutställning på Tribunalen

Alla våra konststudenter, både på kandidat- och masternivå, erbjuds möjligheten till en enskild utställning på skolan under det sista utbildningsåret. Masterstudenten Nathalie Gabrielsson väljer istället Teater Tribunalen och bjuder där in till sitt verk Noas Ark – De åtta moraliska imperativen som kretsar kring relationen mellan vetenskaplig forskning, teknisk innovation samt kulturell och ideologisk produktion. Genom performativa metoder undersöker hon en utopisk samhällsmodell som säger sig ha lösningen på vår tids stora kriser. Utställningen pågår mellan torsdag 30 november och söndag 3 december, Hornsgatan 92 i Stockholm. Välkommen!


ALLTID AKTUELLT
Det händer mycket på Konstfack: utställningar, föreläsningar och seminarier öppna för alla.
Här finns en kalender med allt som är på gång, plus nyheter och pressmeddelanden: www.konstfack.se/Aktuellt


LEDIGA TJÄNSTER
Vi söker löpande kompetenta medarbetare till Konstfack. Läs mer och prenumerera på information om lediga jobb här: www.konstfack.se/Om-Konstfack/Jobba-pa-Konstfack/


OM KONSTFACK
Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola och har sedan 1844 utbildat morgondagens konstnärer, designer, konsthantverkare, bild- och slöjdlärare. Alla våra utbildningar och forskning vilar på konstnärlig grund och vi har idag cirka 900 studenter och 200 anställda. Besök oss på Telefonplan eller på www.konstfack.se.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du tidigare har visat intresse för vår
verksamhet eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.