Tyck om din innerstad - Nyhetsbrev #25. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Seminarium om handel lockade många

Ett sextiotal besökare slöt upp när Citysamverkan och Tyck om din innerstad bjöd in till seminarium om handel, fastighetsutveckling och näringsliv. 

"Äta lunch, gå på café, umgås, promenera samt besöka kulturevemenang, det är det folk uppskattar att göra i innerstaden" berättade huvudtalaren Emma Hernell från United Minds. Stadskärnor förknippas med emotionella värden, den utgör stadens själ och är en naturlig mötesplats. Allt detta enligt en undersökning som gjorts tillsammans med Vasakronan.

Det enda området där stadskärnor generellt underpresterar är shopping. Emma jämför med shoppingen på en extern handelsplats, där fastighetsägaren kunnat lägga upp shoppingsvarvet så effektivt som möjligt.

För innerstaden gäller det att ta vara på känslan av puls, trivsamhet och de estetiskt tilltalande miljöerna. Samtidigt får innerstaden inte slarva med de värden som externhandel har, t ex parkeringstillgång, prisvärdhet och effektivitet.

Fullsatt när handel och näringsliv stod på programmet. Foto: Maria Fors

Jens Halvarsson från HEA Property Partner, som bl a står bakom Igor, menade att blandmiljöerna måste styra planeringen. "Tänk på staden med sina gator, torg och fastigheter som en enda plats" var hans medskick. Peter Sandberg från restauranggruppen Let me be Frank AB berättade om resor som sitt sätt att hitta nya restaurangkoncept. 

Kai Pasma från the Steam Hotel fick publiken att dra efter andan när han visade bild på bild från det nya hotellet som öppnar i augusti. Koncept och paketering, storytelling, flexibilitet och mystik är ledord i planeringen.

Den efterföljande gruppdiskussionen handlade bland annat om samverkan, att erbjuda upplevelser samt om allas uppdrag att vara ambassadörer för city.


Djäknebergets förskola kan prisas i Seoul

Djäknebergets förskola har deltagit i Tyck om din innerstad med sitt arbete "Barns möten med Västerås". Nu har förskolan blivit nominerad att representera Sverige i den internationella arkitekttävling Golden Cube Awards. Det är Sveriges arkitekter som står bakom nomineringen. Tävlingen handlar om att uppmärksamma projekt som gör att barn och unga förstår vad arkitektur är.

Barnens modell av Västerås

Barnen deltar i ett samtal med politiker på Sigmatorget

Om förskolan utses till vinnare i Sverige går barnens projekt vidare till en världsfinal i Seoul, Sydkorea. Vi på Tyck om din innerstad gratulerar till nomineringen och välkomnar barnen tillbaka till stadshuset om sisådär 20 år, då som nyanställda samhällsplanerare!  Läs mer i Västerås tidning.


En UNIK workshop

UNIK står för Ungt Nutida Inflytande i Kommunen. Det är en metod som ska få fler ungdomar att engagera sig i kommunala beslut. För ett projekt som Tyck om din innerstad är det guld värt att kunna bolla idéer med ungdomar. Därför bjöd vi genom UNIK in ett gäng ungdomar till en innerstadsworkshop en kväll i mars.  

Tolerans är grunden för att innerstaden ska bli en bättre plats, menar ungdomarna. Vi måste vänja oss vid att vi är olika. Det är viktigt med platser där människor i olika åldrar och av olika ursprung kan mötas. 

Lugna platser kommer bli viktigt i framtiden, ansåg gruppen. Parker ger avslappning, och grönskan är också viktigt för att få en vackrare innerstad och för den ekologiska hållbarheten.

En lugn plats: Vasaparken i vårskrud. Foto: Ulf Palm

Ungdomarna som deltog i workshopen tycker att Västerås är vackert, men att det kan bli mer färgglatt och mer välkomnande. De efterfrågar också nya saker, det får gärna hända något nytt varje år.

Arkitektur ska fascinera, tycker gruppen, det är inte samma sak som att det måste vara vackert. Både det vackra och det fascinerande ger stolthet. "Och om västeråsarna känner stolthet så är det ett kvitto på att vi jobbat bra med allt det övriga", avslutar en deltagare. Det är bara att instämma och tacka UNIK och ungdomarna för ett gott samarbete!

Workshop om en stad för alla

Skyltning i form av piktogrambilder, kartor med "här är du"-markeringar, en tillgänglighetsanpassad lekplats och flimmerfri belysning var några av idéerna som kom upp när VHS höll workshop om innerstaden. VHS är ett samarbetsorgan för föreningar för personer med funktionsnedsättningar i Västerås. 

Stadsmiljön ska vara tillgänglig för alla. Foto: Pia Nordlander, BildN

Den grundläggande tillgängligheten får inte glömmas bort även om man tänker stort och visionärt, det ger gruppen många exempel på. Tillgängligheten till småbutiker måste till exempel bli bättre. "Vi vill inte behöva gå in bakvägen!" menar någon.

Precis som i många andra forum diskuterades behovet av icke kommersiella mötesplatser. "Att hitta en plats för att äta en medhavd matsäck är särskilt viktigt för personer med funktionsnedsättning, som ofta har dålig ekonomi", säger en deltagareTyck om din innerstad tackar för samarbetet och alla bra idéer.


Stora torget och Bondtorget görs om

Många synpunkter från västeråsarna i Tyck om din innerstad handlar om Stora torget och Bondtorget. Man vill se mer grönska, sittplatser och evenemang. Och en förändring är faktiskt redan på gång. För de kommande åren finns pengar avsatta för att göra om de båda torgen.

Stora torget idag. Foto: Pia Nordlander, BildN

För närvarande pågår arbete med ett program för torgen. Projektledare Anders Nordberg på teknik- och fastighetsförvaltningen förklarar: "I programmet sammanställer vi förutsättningar, krav och önskemål på hur de nya torgen ska se ut och fungera. Det blir ett underlag för arkitekterna som sedan ska rita på uppdraget". Programmet kommer att färdigställas nu under våren.


Läs tidigare nyhetsbrev

I nyhetsbreven har vi samlat händelser i Tyck om din innerstad ända sedan starten i mars 2016. Läs några av våra tidigare nyhetsbrev:

Nyhetsbrev #18 Vi flyttar ut kontoret på stan

Nyhetsbrev #19

Nyhetsbrev #20 Framtiden i fokus!

Nyhetsbrev #21

Nyhetsbrev #22 Levande innerstad - vi vet hur!

Nyhetsbrev #23

Nyhetsbrev #24

Nyhetsbrev #25


facebook

Tyck om din innerstad finns på Facebook. #tyckomdininnerstad

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är engagerad i projektet eller för att du har skrivit upp dig för att prenumerera. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.