Senaste nytt från svensk konståkning Nr 2, 13 november 2020
 

Nyhetsbrev nr 2, 13 november, 2020
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Håll i och håll ut!

Vi befinner oss just nu i en annorlunda och svår tid med en pandemi som präglar hela samhället. Inom idrotten och konståkningen har vi tuffa, men nödvändiga restriktioner. Jag vill börja med att tacka alla distriktsförbund, föreningar, tränare och åkare som följer restriktionerna och anpassar sin verksamhet.

Nu gäller det att vi är uthålliga och orkar hålla i, för våra barn och ungdomar. Det är viktigt att våra åkare fortsätter att träna, men på ett annorlunda sätt och inom de ramar som ges vid varje given tidpunkt. Ett sätt är att ha on-lineträning med föreningarnas tränare. Här kan åkare i alla åldrar träna off-ice och teknikträning. Allt för att hålla igång och bidra till det fysiska och psykiska välmåendet och den sociala sammanhållningen även under coronapandemin. Min förhoppning är att så många som möjligt fortsätter att bedriva träningen på ett coronaanpassat sätt. Det vore roligt om ni kunde dela med er av kreativa träningssätt genom att lägga upp film eller bild på er Instagram och tagga inlägget med #skatesweden.

Förhoppningsvis kan pandemin svetsa oss än mer samman. Om vi och resten av samhället tar ett gemensamt ansvar så ska vi förhoppningsvis ta oss snabbare ur pandemin och sakta komma tillbaka till det nya normala. Vi kan visserligen inte välja bort pandemisituationen som vi alla befinner oss i, men vi kan välja hur vi förhåller oss till den. Vi kan därför välja att utvecklas och inte förminskas under rådande svåra förhållanden.  I svensk konståkning finns glädje, glöd och gemenskap och jag tror därför att vi kommer att uppleva en konståkningsrörelse som tar sig igenom och ur pandemin med gemensamma superkrafter för att fortsätta utveckla vår fantastiska sport!

I förra veckan meddelade vår sportchef Scott att han tyvärr slutar och flyttar tillbaka till Kanada. Jag och övriga i förbundsstyrelsen tackar Scott för hans fina insatser för svensk konståkning och önskar honom lycka till i sitt hemland. Sökandet efter en ny sportchef pågår nu för fullt.

Vi i förbundsstyrelsen sammanträder regelbundet och arbetar vidare med de viktiga frågorna kring handlingsplanen och förbundsutvecklingsplanen. På hemsidan hittar du Nytt från styrelsen där vi kommunicerar löpande om viktiga punkter från våra möten. Det finns ett stort engagemang och en stor tillförsikt hos oss i förbundsstyrelsen att vi tillsammans med kansli, kommittéer, distriktsförbund och föreningar ska leda konståkningen vidare till en ljus framtid.

Var försiktiga och ta hand om varandra!

Helena Rosén Andersson, ordförande

 

 
 

Svensk konståkning och covid-19.

Vi får in många frågor kring förbundets rekommendationer för träning/tävling och vi har full förståelse för den oro och osäkerhet som spridningen av covid-19 skapar. Förbundet är inte sakkunniga och agerar inte myndighet. Vi följer regeringsbeslut och myndigheters rekommendationer. Utifrån regeringsbeslut och rekommendationer har förbundsstyrelsen beslutat om att svensk konståknings aktiviteter inte ska bidra till ökad smittspridning.

Svenska Konståkningsförbundet följer den dagliga rapporteringen kring myndigheters rekommendationer och beslut och samlar löpande relevant information på hemsidan.

Det är viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen. Följ rekommendationer, var försiktiga och ta hand om varandra!

 
Till info om covid-19 →
 

OBS! Skärpta allmänna råd påverkar träning och tävling i flera regioner

Sedan den 19 oktober har Folkhälsomyndigheten möjlighet att besluta om lokala allmänna råd – med skärpta restriktioner – för en region eller del av region. Råden innebär fler åtgärder än de råd som gäller utanför det utpekade området. De lokala allmänna råden är främst riktade till allmänheten. Men verksamheter som idrottsföreningar eller förbund ska underlätta för allmänheten att följa råden.

Vad gäller i min region? Lokala skärpta råd är infört i flera regioner. På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du allmänna råd region för regionHåll er uppdaterade om vad som gäller i just er region!

Hur påverkas tävlingarna resten av året? Införandet av skärpta allmänna råd medför att alla tävlingar ställs in i regioner med skärpta råd, men även i andra regioner. Här kan du läsa mer om hur tävlingsverksamheten påverkas.

Vad innebär detta för träning? I korthet innebär de skärpta allmänna råden att personer födda tidigare än 2005 inte bör genomföra träning, matcher och tävling *. Personer födda senare än 2005 kan fortsätta träna om än med anpassningar. Här kan du läsa mer om träning och covid-19.  SKF har med anledning av skärpta lokala allmänna råd tagit fram rekommendationer och förtydliganden kring träningsverksamhet.

* Undantag görs för yrkesverksamma idrottare som kan fortsätta träna givet att de allmänna råden efterlevs. Här finns information om definition av yrkesverksam idrottare. Det är endast enstaka konståkare inom seniorlandslaget träffas av detta undantag. 

 

Nytt från sporten. 


Landslaget .

På grund av Covid-19 och restriktioner i hela Europa har det internationella tävlingsschemat för landslagsåkarna påverkats.

  • Warsaw Cup 12-15 november- Inställd
  • Golden Spin of Zagreb 2-6 december- Inställd

I dagsläget verkar det som om NRW Autumn Trophy (26-29 november i Tyskland) kommer genomföras som planerat.

 

Utvecklingslandslaget 2020/2021.

Nu är det klart vilka åkare och lag som tagits ut till Utvecklingslandslaget 2020/2021. Här hittar ni alla åkare och lag i Utvecklingslandslaget, och här hittar ni kriterierna för uttagning.

Utvecklingslandslaget kommer representera Sverige internationellt 2021.  På grund av den pågående pandemin är den internationella tävlingskalender dock oviss.

 

Scott Rachuk avslutar sin tjänst som sportchef.

På grund av personliga skäl väljer Scott Rachuk att sluta sin tjänst på Svenska Konståkningsförbundet och flytta tillbaka till Kanada.

 
Läs mer här →
 
 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Med grund i svensk konståknings gemensamma värdegrund har förbundet tagit fram en uppförandekod som omfattar alla inom svensk konståkning. Uppförandekoden utgör en gemensam syn på hur vi ska uppträda och kan fungera som ett verktyg för att förebygga och lösa konflikter. Genom att leva och leda i enlighet med Uppförandekoden kan vi säkra sunda verksamheter i föreningarna och säkerställa att våra medlemmar mår bra. På vår hemsida hittar ni mer information och tips på hur ni kan arbeta med uppförandekoden!

Uppförandekoden på 1,5 minut! (film)

 
Till Uppförandekoden →
 
 

Lär dig något nytt.

På vår hemsida har vi under rubriken "Att läsa själv" samlat tips på intressanta böcker och webbsidor om idrott och prestation. Här hittar du bland annat länkar till ISU:s webbsida Athlete 365 och  Riksidrottsförbundets webbsidor om idrott, prestation, hälsa psykisk ohälsa.

Att läsa själv riktar sig till både aktiva och ledare.

 
Till Att läsa själv →
 
 

Glöm inte.

15 december - skicka in föreningsrapporten!

Svarsperioden för föreningens Föreningsrapport  (medlemsstatistik) för 20191201-20201130 är nu öppen.  Här hittar du en guide till hur du skapar och skickar in rapporten.

Tidigare har sista datumet för föreningsrapporten varit 30 november men är i år förlängt till 15 december.

 
Läs mer →
 
 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 
Till webshopen →
 
 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på lönken här nedanför: