Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETER 10 MARS 2021


6 frågor till Gunilla Linn Persson

Gunilla Linn Persson, författare och dramatiker. Foto: Bonniers.

Buster Keaton på månen, som repeteras just nu på Unga Klara i regi av Suzanne Osten, är skriven av författaren Gunilla Linn Persson. Gunilla Linn Persson har skrivit en rad romaner och barn- och ungdomsböcker och är även verksam som dramatiker, samt skriver manus till filmer och tv-serier. Suzanne Osten och Gunilla Linn Persson samarbetade redan 1992 när de satte upp Delfinen på Unga Klara och sedan dess har de hållit kontakten. När Gunilla skrev några rader om Buster till Suzanne, replikerade Suzanne: ’Ge mig pjäsen!’

- På den vägen är det, säger Gunilla Linn Persson.

Buster Keaton på månen är en historia om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar, och pjäsen innehåller lika delar vaudeville, akrobatik, fars och slapstick. Det är en poetisk och grym berättelse om en familj där tvära känslokast och explosiva vredesutbrott är en del av vardagen. Gunilla Linn Persson har låtit sig inspireras av Buster Keatons liv, men det finns också mycket av hennes egna erfarenheter med i texten. Läs mer om föreställningen här.

Vi passade på att ställa några frågor om Buster Keaton på månen till Gunilla! Läs mer på vår hemsida här.


Välkommen till Salong: Om samtalet efter scenkonstupplevelsen

Anna Berg, foto Johan Eriksson. Julian Vigil, foto privat.

I Unga Klaras serie med salongssamtal får vi denna gång träffa teaterdramaturgen Anna Berg, som har skrivit det pedagogiska materialet kopplat till föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Samtalet kommer att handla om hur vi som publik kan använda olika verktyg när vi vill tolka och analysera vår scenkonstupplevelse. Anna Berg är frilansande teaterdramaturg och har arbetat på Riksteatern, Unga Dramaten och Backa Teater. Hon har flerårig erfarenhet av analyssamtal och workshops tillsammans med barn och vuxna.

Samtalet leds av Unga Klaras pedagog Julian Vigil och sker på den digitala plattformen Zoom. Du som publik är välkommen att ställa dina frågor i chatten. Det är kostnadsfritt att delta, men förbokning krävs.

När du har bokat via bokning@ungaklara.se får du ett mejl med en länk till samtalet från oss. Märk din bokning med "Salong 31/3" i ämnesfältet, tack!

Se gärna den digitala versionen av föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via Voyd här innan salongssamtalet. Läs mer om föreställningen här.


Unga Klara träffar publiken i digitala samtal

Rita Lemivaara och Tina Pour Davoy i De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Foto Mats Bäcker.

Gymnasieklasser har sedan premiären av den digitala versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar den 13 januari kunnat boka skolvisningar och efterföljande samtal med föreställningens ensemble och Unga Klaras pedagog Julian Vigil. Eleverna har varit nyfikna på varför Unga Klara har valt att spela just den här pjäsen, hur det är att arbeta på en teater och hur det var att spela in föreställningen. Julian och ensemblen har i sin tur kunnat fråga publiken hur de upplevt olika delar av föreställningen och fått ta del av elevernas reflektioner och funderingar.

- Det har varit mycket givande samtal som fört oss närmre varandra, trots att de sker digitalt, säger Julian Vigil, pedagog på Unga Klara.

- Vi är så tacksamma för att skolorna vill göra det möjligt för oss att träffa vår publik på det här sättet! Vi längtar väldigt mycket efter att få spela för publiken och mötas live. Att vi kan samtala digitalt gör att tiden fram till dess känns lite mindre frustrerande.

Hittills har samtal genomförts med gymnasieelever på skolor i Stockholm och Uppsala. I mars väntar samtal med elever i Malmö, Södertälje, Umeå, Skara, Varberg och Lycksele. Läs mer om föreställningen här.


Vi tipsar om:

Läs gärna TT:s fina intervju med Suzanne Osten, där hon berättar om arbetet med pjäsen Buster Keaton på månen, om hur det är att regissera under corona-pandemin och om läget för scenkonsten för barn och unga idag. Läs hela intervjun här

Och missa inte heller att Barnradio Sveriges Radio uppmärksammar att klassapan Alba besökte Unga Klara här!


Vill du ändra något?

Vi uppdaterar våra adresslistor kontinuerligt efter mottagarnas önskemål. Kontakta oss gärna om du inte vill ha nyhetsbrev från oss eller om du vill ändra dina kontaktuppgifter: info@ungaklara.se.


Unga Klara är en teater i barns och ungas tjänst. Vårt uppdrag är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt för mångfald, jämlikhet och människors lika värde.

Vill du också bli delägare och medlem i Unga Klaras Vänner?

Swisha till 123-330 61 72.
50 kr/år för dig upp till 25 år och 150 kr/år för dig över 25 år.

Glöm inte att sända din epostadress till oss på info@ungaklara.se. Då kan vi hålla dig uppdaterad om vad som händer på Unga Klara, bjuda in till visningar, seminarier, Unga Klara salonger och annat dit du har företräde.

UNGA KLARA

Sveriges nationella scen för barn och unga

 Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen. Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff är Unga Klaras konstnärliga ledare sedan 2014. Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.


facebookinstagramyoutubehomepage

Unga Klara AB
Box 164 12
103 27 Stockholm 
Sweden
Copyright © 2021 Unga Klara AB


 Avregistrera  -  Kontakta oss

Du som får detta nyhetsbrev har antingen registrerat dig eller varit i kontakt med oss. Vi tror att du är intresserad av nyheter från Unga Klara om vår verksamhet för barn och unga. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.