Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Februari 2020: Den här månaden tipsar vi om diverse artiklar, bl a om koldioxidlagring, föredrag om skogsträdgård och några intressanta filmer.

Koldioxidlagring, fungerar det?

bild från chalmers.se

Om drömmen att lagra koldioxid i marken slår in kan världens koldioxidutsläpp minska. Men snart 20 år efter att CCS-tekniken lanserades är resultaten magra. Sveriges Natur har samlat erfarenheter från olika projekt. Läs mer om CSS-tekniken.

Skogsträdgården – odla ätbart överallt

Drömmer du om en prunkande trädgård med nyttiga grönsaker och godsaker från tidig vår till sen höst? En trädgård som dessutom är bra för planeten och som blir bördigare och vackrare för varje år? En skogsträdgård inspireras av naturens lundar och skogsbryn, stor variation av ätbart i form av frukt-, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och perenner. Samtidigt lagras koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin och andra vilda vänner.

Möt författaren till Skogsträdgården - Annevi Sjöberg på Stadsbiblioteket i Örebro den 25/2 kl 19.00-20.00.

25/2 författarmöte med Annevi Sjöberg, Stjärnsund

Filmtips på SVTplay

2040 - framtidsfilmen

Filmaren Damon Gameau oroar sig för vilken värld hans fyraåriga dotter ska växa upp i. Han söker de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som eldsjälar har skapat, och som finns redan idag. Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? En film som ger oss hopp om en bättre framtid. 
2040 - framtidsfilmen på SVTPlay.

del av bild från filmens annonsbild
Bild fr ån filmens intro, bilar o cykel

Fredrik Gerttens internationellt uppskattade dokumentärer, Bananas, Push och Bikes vs cars, finns att se på SVT Play nu och några månader framåt. De väcker mycket tankar och sätter ljus och globala perspektiv på frågor som ofta kanske ses mer som privata dilemman eller lokala problem.

Här finns Gerttens filmer:   www.svtplay.se/genre/fredrik-gertten

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är även representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.