Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Foto: Gun-Inger Arvidsson

Nyhetsbrev nr. 4 - september 2018

Ordförande har ordet

Vad jag vill ha sagt med nedanstående är, att våra hembygdsföreningars kunskaper kan vara en viktig resurs i nödtider. Jag kallar det ”Kulturarv för överlevnad”.

Sommaren 2018 blev något av en krisperiod med tre månaders kontinuerlig torka och höga temperaturer, vilket säkerligen gladde många semesterfirare men som skapade på gränsen till panik hos odlare och djurhållare. Vi fick uppleva en vattenkris och dess konsekvenser av sällan skådat slag.

Mitt i krisen visade det sig, att hembygdsrörelsen i Skåne och dess medlemsföreningar faktiskt kunde vara en resurs för drabbade människor genom att kunna erbjuda foder i form av hö från hembygdsparker med flera ställen.

Det finns säkert också andra kunskaper hos hembygdsföreningarna, vilka skulle kunna komma till nytta i kristider, såsom kunskaper om läkemedelsväxter, kryddor från naturen och konserveringsmetoder. Jag tror att vi ska fundera på detta inför tänkbara framtida scenarier. Vill gärna travestera på Sten Rentzogs boktitel ”Tänk i tid” med annat innehåll.

Jag skrev en debattartikel om ”Några tankar i torkan”, vilken publicerades i Kristianstadsbladet den 13 juli och den fick jag god respons på. Ännu bättre tyckte jag att det var att man skapade en Facebook-grupp, där t.ex. föreningar erbjöd foder från hembygdsparker med mera. I Östra Göinge kommun föreslog en medborgare insamling av fallfrukt till djurägare, vilket har blivit en realitet. Nöden är ju uppfinningarnas moder. Även lövtäkt och hamling har genomförts, vilket är kunskaper som många hembygdsföreningar har och kan hjälpa till med.

/Sven Jensén

ordförande Skånes hembygdsförbund

Läs gärna också Sven Jenséns debattartikel om dammutrivningar och det nya vattendirektivet. Publicerades i Kristianstadbladet den 29 augusti 2018.


Vi gratulerar Näsums hembygds- och fornminnesförening…

… som i somras hade 30-årsjubileum för sin hantverksdag! Dagen till ära hade man lyckats få både Björn Ranelid, författare, och Olle Jönsson, sångare i dansbandet Lasse Stefanz, att komma och uppträda. Ett femtiotal hantverkare var på plats, liksom ett antal veteranbilar och traktorer. Alltså en riktig folkfest som föreningen bjöd in till! Och ett gott bevis på att något som börjar i liten skala tack vare ideella krafter kan växa till en stor fest. Grattis säger vi, till en välbesökt 30-åring!

Billesholmstraktens hembygdsförening inviger helt nytt museum!

Föreningen äger Norra Vrams prästgård, med delvis bevarade interiörer från 1800-talet. På tredje våningen fanns tidigare även ett hembygdsmuseum. ”Men handikappade och äldre kunde aldrig ta sig dit upp” berättar vice ordförande Staffan Nilsson, som lagt mycket tid och engagemang på att bygga upp det nya museet. ”Vi bestämde oss för att flytta ner museet till det gamla svinstallet. Det var en lokal som vi tidigare bara använde någon enstaka gång om året. Men eftersom hela lokalen är i markplan så passade det mycket bättre som museum.” Tack vare stora ideella insatser och sponsring, samt viss finansiering från kommun och Sparbanken Ekeby, har nu föreningen byggt upp en ordentlig museilokal, där man planerar att visa olika tematiserade utställningar. ”Först ut blir en utställning med fokus på arbete” säger Staffan. ”Vi visar t.ex. spadar och räfsor och andra lantbruksredskap, men text och foton fokuserar på de som arbetade och använde redskapen.” Han tillägger också att just tematiken gör att föremålen presenteras på ett nytt sätt jämfört med hur de visades tidigare ”Att gå igenom alla föremål har också gjort det tydligt vilka föremål som kan gallras ut, och vad vi behöver köpa in. Men i denna första utställning har vi i stort utgått från det som vi redan hade i samlingarna.” Att utställningen skall byta innehåll och tema har också gjort att man fått tänka till kring själva uppbyggnaden av utställningen. Allt är byggt på ett sådant sätt att det lätt kan plockas isär igenom och kombineras på nya sätt. På så vis kommer hela utställningen att kunna byta utseende. På frågan om det finns något råd eller tips att ge till andra föreningar som vill ge sig på att bygga en ny utställning kommer snabbt svaret från Staffan att ”om du tror att det skall ta ett år så kommer det att ta fem! Men även om det känns tungt och motigt ibland så kommer det vägas upp av glädjen när det är klart!”

Museet invigs på lördagen den 8 september, kl 14.00. Och föreningen hälsar att alla är varmt välkomna!

Få bidrag till skolbuss

Som medlemsförening kan ni söka bidrag till att finansiera en buss för skolbesök. Bidraget är på max 5 000 kr, och skall gå till att bekosta bussfärd för skolelever i grund- eller gymnasieskola till och från en aktivitet som en medlemsförening arrangerar. T.ex. besök på hembygdsgården eller en visning av kulturmiljö/landskap i närområdet. Besöket skall genomföras under 2018, och ansökan görs tillsammans med en skola. För mer information och ansökan kontakta Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se. Först till kvarn gäller!

Foto: Sara Williamsson

Efterlysning: föremål som berättar om fest och glädje!

Varje år i november arrangeras Arkivens dag av arkiv runtom i landet. I år är temat fest och glädje. Skånes hembygdsförbund deltar med familjeverkstad och bokbord vid Skanörs bibliotek och på Arkivcentrum Syd i Lund, där hembygdsförbundet är med i en gemensam utställning på temat. Här vill vi gärna lyfta fram  de fantastiska arkiv och samlingar som finns i hembygdsrörelsen. Vi söker därför föremål som berättar om livets festligheter och glädjeämnen. Föremålen visas i låsta montrar, och ert föreningsnamn lyfts fram. Vår förhoppning är att fler på så vis skall få syn på allt fint och intressant som finns hos hembygdsföreningarna! Om ni är intresserade och vill veta mer, kontakta Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se

Denna ljuvliga hatt spelade en viktig roll i att Botilda Jeppsson och Emil Andersson från Hutoftagården på Kullen gifte sig år 1892. Botilda fick den nämligen i ett anonymt paket på posten. Men när det blev dans på hotell Schweiz i Höganäs såg hon att Emils syster bar en likadan hatt. Resten är så att säga historia... Hatten finns i Kullens hembygdsföreningars samlingar på Hustoftagården. Foto: Kullens hembygdsförening

Är du intresserad av äldre byggnadstekniker och byggnadsvård? Vill du hjälpa till att utveckla spännande, lärorika berättelser om detta?

Hvens hembygdsförening söker deltagare till en fokusgrupp som kan bidra med synpunkter på vilka berättelser om föremål som är särskilt intressanta och varför. Vi träffas tre gånger under hösten och vintern, ca 1,5 timme per gång. Vi kommer att ställa frågor och göra några övningar för att ta reda på vad gruppen tycker. Som tack för hjälpen får du en gåva vid sista träffen. Vi bjuder också på fika och resekostnader! Är du intresserad kontakta Malin Pehrsson senast 11/9, malin.pehrsson@skaneshembygdsforbund.se eller 0734 - 47 96 98.

Föreningsbesök Arkivcentrum Syd

Möt Riksarkivet för en presentation av vilka handlingar som finns på ACS och vilkenservice man kan få, följ med Folklivsarkivet in i magasinen för en titt på material som härrör sig från era trakter och fika hos Skånes hembygdsförbund. Vi pratar om gärna om hur vi kan stötta er som förening. Besöken tar ca 3 timmar och sker på dagtid, vardag. Vi kan ta emot högst två föreningar/termin. Först till kvarn! Det är gratis för er som medlemsförening. Anmäl till Maria Casagrande, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Foto: Sara Williamsson

Öppna visningar på Arkivcentrum Syd

Riksarkivet, Landsarkivet Lund bjuder in alla som är nyfikna på arkiv till öppna lördagar:

”Då berättar vi om Arkivcentrum Syd, vi visar spännande och intressanta exempel från våra samlingar. Besökarna får också titta in bakom kulisserna med rundvandring i magasinen. Slutligen får man information och tips hur man gör som besökare på Arkivcentrum, hur man söker och hittar bland samlingarna. Denna höst är det öppna lördagar den 15 september och 15 december. Dessutom håller vi kortare visningar på Skånska bokmässan den 13 oktober och på Arkivens dag den 10 november” berättar Jan-Eric Bruun, arkivarie.

Det goda exemplet: Ängelholms hembygdsförening fick över 600 nya medlemmar!

Förra året provade föreningen att få in medlemsavgiften på ett nytt sätt. I samband med att de skickade ut en folder med årets program till alla hushåll i Ängelholm satte de in en annons i den lokala tidningen.  ”Som så många andra föreningar har vi på vårkanten gjort ett medlemsutskick - medlemsbrev, foldern och inbetalningskort” berättar Birgitta Johansson, kassör i hembygdsföreningen ”2016 bladade vi inte in inbetalningskortet och reaktionen blev en nedgång i medlemsantalet. Vår sponsorgrupp kom med förslaget 2017 att, förutom brevutskick till våra medlemmar, lägga foldern som bilaga i Hallå, en tidningsbilaga till dagstidningen Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar. Hallå går ut till alla hushåll i Ängelholm, även de som inte är prenumeranter. Runt v11 sätter vi in en annons 80x90 mm och så får vi en artikel om parken. Veckan efter läggs foldern med årets program med i tidningen. Kostnad för annonseringen är visserligen hög, men det har vi igen på ökat antal medlemmar. Vi har gjort samma sak 2018 med bra resultat. Vi har även fortsatt att skicka ut foldern tillsammans med medlemsbrev till medlemmarna.” Genom annonseringen och tidningsutskicket har man gått från att ha 1059 medlemmar år 2016 till att ha 1715 medlemmar år 2017. Birgitta berättar också att föreningen har skaffat swish för att underlätta för  de som vill betala medlemsavgiften, eller skänka en slant till hembygdsparken. ”2017 på sommaren slutade banken att ta emot mynt och det kostade för mycket att lägga mynten i påsar i boxen. Vi hade då en träff med banken och det resulterade i att vi anslöt oss till swish. Vi har idag 11 swish-nummer; bl a inträde på resp museum, skattjakten, ponnyridning, pyttetåget, lotteri, medlemsavgift, sparbössorna och det har underlättat mycket för mig som kassör.”

Framgången består i att föreningen har gjort det enkelt att bli medlem. I annonsen står swish-numret samt att man bara behöver ange sin adress i meddelandefältet. Namnet på den som betalar in medlemsavgiften kommer automatiskt med. Att stödja den lokala hembygdsföreningen genom att bli medlem blir alltså något som man kan göra medan man äter frukost och läser tidningen.

Vill man veta mer om hur hembygdsföreningens arbete med swish och medlemsavgifter ser ut kan man kontakta Birgitta Johansson, kassör, ekonomi@ehbf.se

Virtual reality i besöksnäringen

Några av våra medlemsföreningar är med i projektet "Virtual reality i besöksnäringen", som drivs av Elkington Communication AB. Projektets syfte är att studera hur besöksmåls attraktionskraft kan stärkas genom VR-teknik. Korta dramatiserade sekvenser med skådespelare och statister kommer att filmas i 3D- och 360-gradersteknik. Betraktarna kan sedan genom att använda VR-glasögon eller sina egna smarta mobiltelefoner uppleva att de förflyttas bakåt i tiden och ser historiska händelser utspelas på platsen. De kan genom att vrida på huvudet titta i alla olika riktningar. Hembygdsföreningen i Lomma kommun, med Bjersunds tegelbruk, Uppåkra järnåldersby och VikingaTider i Löddeköpinge är några av dem som kan se fram emot att få använda filmerna i sin ordinarie besöksverksamhet och att få visningsutrustning i form av VR-glasögon. Projektet finansieras genom Leader Lundaland och de medverkandes egna insatser. Det ska vara avslutat i december 2019.

Bjersunds tegelbruk i Bjärred är en välbevarad bruksmiljö, med tegelmästarbostad, tegelugn och flera andra bevarade byggnader från brukstiden. Foto: Sara Williamsson

Tips: konferens ”Kunskap eller upplevelse – en motsättning? Museerna i en tid av fake-news”

Varje år arrangeras en konferens för museer och kulturarvsintresserade på båda sidor av Öresund. Samarbetet kallas för MUSUND, och i år hålls konferens i Helsingör den 19 – 20 september. Det är ett bra tillfälle att möta andra som brottas med frågor om förmedling och bevarande. Läs mer om konferensen på MUSUNDs hemsida. Programmet och annan information finns en bit ner på sidan.

Gratis brandsläckare!

Länsförsäkringar Halland, som är försäkringsgivare bakom Hembygdsförsäkringen, skänker en pulverbrandsläckare till alla hembygdsföreningar som har tecknat en byggnads- eller verksamhetsförsäkring via Hembygdsförsäkringen. Här i Skåne gäller det drygt 70 föreningar. Skånes hembygdsförbund tar emot brandsläckarna i höst och meddelar aktuella föreningar när och var det är möjligt att hämta ut dem. Frågor? Kontakta Maria Casagrande, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Brandsprutor i hembygdsparken i Boarp, Bjäre härads hembygdsförening. Brandsläckarna från Hembygdsförsäkringen är av aningens modernare modell... Foto: Sara Williamsson

Ny hemsida på gång

Hembygdsrörelsen får under hösten en ny hemsida. Skånes hembygdsförbunds hemsida finns fram till årsskiftet på nya.hembygd.se/skane och kommer därefter att lyftas över till www.hembygd.se Det kan hända att den gamla hemsidan inte uppdateras lika frekvent, och att information är svår att hitta. Vi hoppas att ni kan ha tålamod med detta under övergångsperioden.

Stenmangel bortskänkes

I en lada utanför Munka-Ljungby står en gammal stenmangel som ägarna vill bli av med. Om någon är intresserad får ni gärna kontakta Thord Kristiansson, thord.kristiansson@gmail.com eller tel. 0763 – 44 66 89.

Prova 3 nummer av Populär arkeologi för endast 149 kronor. Ord pris 237 kr.

Populär arkeologi handlar om vårt ursprung och vår tidiga historia. Läs om hur människan vandrade över jorden, upptäck de första civilisationerna, häpna över hur stenåldersmaten kan ha smakat och se vikingatidens vackraste föremål. Prenumerationen är tidsbegränsad.

Länk: http://populararkeologi.prenservice.se/KodLandning/Index/?Internetkod=315-3151080

Kommande kurser och arrangemang...

Kretsmöten

Krets

Tid, plats

Anmälan till

1

Össjö församlingshem,

13 sept. kl. 18 - 21

Pia Sander

2

Hästveda hembygdspark,

 2 okt. kl. 18 - 21

Maria Casagrande

3

Broby hembygdspark,

4 okt. kl. 18 - 21

 

Pia Sander

4

Hembygdsparken på Kjugekull,

26 sept. kl. 18 - 21

Maria Casagrande

5

Hasse och Tage-museet,

3 okt. kl. 18.30 - 21.30

Sara Williamsson

6

Kulturhuset i Östra Sallerup,

18 sept. kl 18 - 21

Maria Casagrande

7-8

Norra Ugglarps bygdegård,

27 sept. kl. 18 - 21

Sara Williamsson

9

Kulturfabriken Stockamöllan,

11 okt, kl 16 - 19

Sara Williamsson

Kretsmötena är öppna för alla medlemmar, och man kan besöka vilket kretsmöte man vill. Anmälan görs till fornamn.efternamn@skaneshembygdsforbund.se

Dela kulturarvet! Perspektiv på Ballingstorp

På kulturarvsdagen låter vi några olika röster berätta om kultur- och naturmiljön Ballingstorp. Vad ser byggnadsarkeologen, landskapsvetaren, biologen? Också du som besökare har chansen att dela med dig av dina kunskaper.

För barnen anordnas en spännande skattjakt, lekverkstad och gammaldags lekar. Möjlighet finns att gå en natur- och kulturstig samt att köpa enkel fika.

Läs hela programmet här.

Tid: lördagen den 8 september, kl 13 – 16
Plats: Ballingstorp. Se karta.
Kostnad: fri entré

Kurs hembygdsportalen, Käglinge

Välkomna på ett kurstillfälle där vi gemensamt tittar på hur man bygger hemsidor i den nya hembygdsportalen. Ta gärna med egen dator, då vi även provar praktiskt på plats.
Vi bjuder på fika.

Tid: måndagen den 24 september, kl 18 – 20
Plats: Kummingården, utanför Käglinge. Se karta.
Kostnad: gratis
Värdförening: Oxie härads hembygdsförening
Anmälan senast den 17 september till Sara Williamsson,  sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se eller 046 - 158072

Kurs hembygdsportalen, Simrishamn

Välkomna på ett kurstillfälle där vi gemensamt tittar på hur man bygger hemsidor i den nya hembygdsportalen. Ta gärna med egen dator, då vi även provar praktiskt på plats.
Vi bjuder på fika.

Tid: tisdagen den 9 oktober, kl. 18 - 20
Plats: Österlens museum, Simrishamn. Se karta.
Kostnad: gratis
Värdförening: Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne
Anmälan senast den 2 oktober till Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se eller 046 - 158072

Seminarium - folkbildning och kulturarv

Du är välkommen till en föreläsning om folkbildning och kulturarv med historikern Samuel
Edqvist och delta i efterföljande workshops där vi diskuterar begreppen med sikte på
framtiden. Seminariet arrangeras av Skånes Arkivförbund, Skånes Hembygdsförbund och
Studieförbundet Vuxenskolan.

Fokus kommer att ligga på organisationernas gemensamma begrepp folkbildning och
kulturarv. Hur ser dess roll ut idag och i framtiden, deras betydelse för delaktighet och
demokrati samt hur kan vi stärka och fördjupa vårt samarbete.

Tid: Onsdagen den 10 oktober, kl. 12.00 - 16.30
Plats: Arkivcentrum Syd, lokalen Fascikeln, Porfyrvägen 20 Lund. Se karta.
Målgrupp: Förtroendevalda och anställda inom de arrangerande organisationerna
Kostnad: gratis. Vi bjuder på lunchmacka och fika
Anmälan, senast 30 september, görs via länk: https://simplesignup.se/private_event/132249/5382d36a05

Foto: Maria Casagrande

Att producera film med enkel teknik

Välkomna till en kurs i hur man med hjälp av enkel teknik kan skapa egen film. Kursen ges på Fridhems folkhögskola i Svalöv tisdagen den 2 oktober och fredagen den 12 oktober (samma utbildning båda dagarna) och innehåller moment om hur man blir bekväm framför kameran, hur man gör för att spela in film med mobilkamera eller surfplatta, enkel redigering i gratisprogram samt om hur man kan publicera sina filmer online. Mer information kommer på hemsidan inom kort.

Tid: tisdagen den 2 oktober eller fredagen den 12 oktober
Plats: Fridhems folkhögskola, Rönnebergsvägen 10 i Svalöv. Se karta.
Kostnad: 400 kr för medlemmar, 800 kr för övriga.
Frågor och anmälan till Maria Casagrande, 046 - 158071 eller maria.casagrande@skaneshemygdsforbund.se

Skånska bokmässan 2018

Temat är berättande. Berättelser om människoöden idag, igår och i framtiden. Välkomna till föredrag, panelsamtal,Speakers' corner, bokförsäljning och mingel med författare och föreningar. Ett trettiotal utställare.

Bokmässan kl 10-16. Forskarsalen öppen kl 10-13. Visningar Arkivcentrum syd kl 10 och 13. Fri entré. Kaffeservering.

Tid: lördagen den 13 oktober, kl 10 - 16
Plats: Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20 i Lund. Se karta.
Mer information kontakta Pia Sander, 046 - 158073 eller pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Kurs hembygdsportalen, Osby

Välkomna på ett kurstillfälle där vi gemensamt tittar på hur man bygger hemsidor i den nya hembygdsportalen. Ta gärna med egen dator, då vi även provar praktiskt på plats.
Vi bjuder på fika.

Tid: tisdagen den 30 oktober, kl. 18 - 20
Plats: Naturbruksgymnasiet, Marklundavägen 9 i Osby. Se karta.
Kostnad: gratis
Värdförening: Osby hembygdsförening
Anmälan senast den 23 oktober till Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se eller 046 - 158072

Arkivens dag

Arkivens dag firas alltid den andra lördagen i november. Årets tema är "Fest och glädje" och eftersom Skånes hembygdsförbund fyller 90 år hakar vi gärna på! Vi kommer att finnas med på två platser i länet, Skanörs bibliotek och Arkivcentrum Syd. På båda platserna blir det spännande föredrag och familjeverkstad, håll utkik på vår hemsida efter programmen. 

Tid: lördagen den 10 november
Plats: Arkivcentrum Syd, porfyrvägen 20 i Lund. Se karta.  Skanörs bibliotek, Bäckatorget. Se karta.

Hembygdsföreningarna har många inspirerande och spännande möteslokaler! På bilden Åstradsgården, Staffanstorps hembygdsförening. Foto: Maria Casagrande

Hyr ut er lokal!

Välkomna till en kurs där vi lyfter frågor om vad som gäller vid uthyrning av lokaler. Vi tar bl.a. upp frågor om skatt, försäkringar och matservering. Mer information kommer.

Tid: måndagen den 12 november
Plats: Perslunds hembygdsgård, Åstorp. Se karta.
Värdförening: Åstorps hembygdsförening
Anmälan och mer information kontakta Maria Casagrande, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Studiebesök i Historiska museets magasin

Vad händer med de arkeologiska föremålen efter att de har grävts upp? Följ med på studiebesök i magasinet, se hur antikvarierna och konservatorerna på Historiska museet vid Lunds Universitet arbetar för att bevara de arkeologiska fynden. Vi pratar också om hur man som hembygdsförening skall gå tillväga om man är intresserad av att få se föremål från hembygden. Visning och presentation av verksamheten. Studiebesöket riktar sig till medlemsföreningar.

Tid: tisdagen den 13 november, kl 13 – 15

Plats: Historiska Museet vid Lunds Universitets magasin. Samling på Porfyrvägen 19, Lund. Se karta.

Kostnad: ingen avgift. Vi bjuder på fika.

Anmälan och mer information, kontakta Sara Williamsson, sara.williamsson@skaneshembygdsforbund.se senast den 6 november

Skämtteckning från en utgrävning, ritad av Harald Olsson (landsantikvarie 1943 - 1961)

90-årskalas!

För 90 år sedan bildades Skånes hembygdsförbund. Sedan dess har förbundet hunnit arbeta med många olika frågor, och en stor mängd människor har hunnit arbeta hos oss, både ideellt och som anställda. Alla inom rörelsen är välkomna till en kväll då vi minns, minglar och firar de innehållsrika åren tillsammans!

Tid: torsdagen den 15 november, kl 16 - 20
Plats: Arkivcentrum Syd, porfyrvägen 20 i Lund. Se karta.
Anmälan och mer information kontakta Pia Sander, pia.sander@skaneshembygdsforbund.se eller 046 - 158073

Ordförandeträffar

Tag chansen att möta andra förtroendevalda från hembygdsföreningar i hela Skåne. Dagordningen sätts gemensamt. Välj mellan två tillfällen:

Tid och plats: Tisdagen den 13 november i Kristianstad alt. Hässleholm, kl 17.30-20.30. Lördagen den 24 november på Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 20 i Lund, kl 11 - 14

Anmälan och mer information, kontakta Sven Jensén, sven.jensen@skaneshembygdsforbund.se eller 0708 - 421231 

Tidsmaskinen - nylansering och kurs

Nu kommer en ny version av Tidsmaskinen, den app för rundvandringar som ni som medlemmar får använda er av helt utan kostnad för att berätta om era platser! Appen blir enklare och bättre för era besökare, bl.a. blir det lätt att se vilka rundor som finns. För er som användare kommer några nya funktioner, men det blir fortsatt enkelt att skapa rundor. Kom och lär er hur det fungerar, nybörjare eller van Tidsmaskinen-användare spelar ingen roll! Kursledare är Magnus Wallon, Do-Fi, och Maria Casagrande, Skånes hembygdsförbund. 

Tid: måndagen den 10 december, kl 10 - 15
Plats: Arkivcentrum Syd, porfyrvägen 20 i Lund
Kostnad: Kursen är gratis för medlemmar i Skånes hembygdsförbund. Övriga betalar 400 kr/person. Det bjuds på fika. Lunch intas på valfri restaurang i närområdet.
Anmälan och mer information kontakta Maria Casagrande, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se eller 046 - 158071

Önskar ni en egen utbildning i Tidsmaskinen, närmare er? Hör av er till Maria Casagrande.

facebookinstagram

Följ oss gärna på Facebook och Instagram. Där lägger vi bl.a. upp aktuell information och fina tips på utflytksmål!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.