Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


HÖSTNYHETER FRÅN COLOMBINE


ENGLAND

ALBION av Mike Bartlett

Ett storartat familjedrama med klanger av Tjechov och Ibsen samt med det engelska sinnet för klass. Med ingredienser som död, konst, förbjuden kärlek och en högst oväntad graviditet.

Audrey är en kraftfull kvinna mitt i karriären, och mitt i livet (50+), när hon bestämmer sig för att flytta ut på landet. Med henne flyttar den milde maken, den kuvade dottern och den hyperkänsliga svärdottern. Audrey är begåvad med en vass tunga och all den samlade okänslighet som krävts för att nå framgång som affärskvinna.
Rollerna är många, mångbottnade och utmanande - en riktig skådespelar-fest!

★★★★★  “Something remarkable” /Daily Telegraph

★★★★★  “A work of deeply absorbing emotional richness and symphonic density /Independent

★★★★  “A thoughtful, layered interrogation…powerfully bittersweet stuff” /Time Out

★★★★ “Mike Bartlett's fascinating, complex new play” /The Guardian

Roller: 10 (5k, 5m) Språk: Eng


ISRAEL

Maya Arad Yasur, Foto: Steve Alcemi

AMSTERDAM av Maya Arad Yasur

En ung musiker från Israel vaknar en morgon i sin lägenhet vid en pittoresk kanal i Amsterdam. Hon vill laga en omelett, men upptäcker till sin förvåning att spisen inte fungerar. Hon har ingen gas.
Utanför sin dörr hittar hon en obetald gas-räkning, med pålagd ränta, från 1944. Vem använde gasen under de där månaderna på 40-talet? Och vem ska betala?

Amsterdam är en originell och oavbrutet spännande berättelse om då och nu. En polyfoni av röster och historier som flätas till ett verk om sanning, fiktion, minnen, glömska, tragedi och skön musik.

Vinnare av Theatertreffen Prize Stückemarkt Berlin 2018

Läs den! Spela den!

Roller: 3 - 9 skådespelare   Språk: Heb, Ty, Eng


TYSKLAND

MARS av Marius von Mayenburg

För Achim står det klart: det går utför med världen. Naturresurserna är snart uttömda, dumheten premieras och människan jagar forcerat mellan on-line och irl. Då vill man vara beredd. Och eftersom Achim tillhör de rikare människorna förbereder han sig.
Han får höra att 'Settlers' söker folk till en koloni på en ny planet. En hård urvalsprocess väntar nu Achims familj. Fysisk kondition är det minsta problemet. Examinatorerna själva, och deras metoder, blir alltmer gåtfulla. Finns det ett test för om du kan mutera till en stridsmaskin? Eller är det viktigare att uppvisa moralisk integritet? Överansträngning och irritation hotar att krossa familjen. Men det får urvalsgruppen under inga omständigheter veta.
Marius von Mayeburgs nya stycke skapar en bisarr, dystopisk vision om en kanske inte så avlägsen framtid.

Roller: 5 (1k, 4m)  Språk: Ty


SVERIGE

Peter Holst

KOSACKERNA I PINSK av Peter Holst

Kosackerna i Pinsk - en bön för Adina Berenbaum.

I augusti 1938 besöker Golda Myerson (sedermera Meir) chefen för Gestapo, Reinhard Heydrich, för att diskutera förflyttning av tyskar med judiskt påbrå från Tyskland till det Brittiska Palestina. En verksamhet som vid den här tiden var i full gång med framför allt ekonomiska förtecken. Heydrich sekunderas av löjtnanten, tillika sekreteraren, Greta von Linden och han blir ständigt störd av en envis brittisk författare vid namn Christopher Isherwood. Mötet har sannolikt inte ägt rum i verkligheten men teoretiskt hade det kunnat ske.

Detta äger alltså rum strax innan Kristallnatten och Tysklands invasion av Polen och därmed inledningen av andra världskriget.

En stark text som väntar på sin urpremiär!

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv, Fr


NORGE

Fredrik Brattberg - Foto: Dag Jensen

POSISJONEN av Fredrik Brattberg

Ett helt vanligt äktenskap synas i mikroskåp och blir allt mer fascinerande för varje ny inzoomning.

Ett gift par i övre trettioårsåldern anländer till sitt nya hus. Flytten till det bättre och trevligare huset har möjliggjorts av mannens nya arbetsposition, men det har inneburit en del kompromisser.
Brattberg presenterar flera variationer av scenen, där han ändrar karaktärernas inbördes hierarkiska positioner, deras humör eller den innebörd de ger sina repliker. Textens atmosfär förändras ständigt: ena gången är kvinnan entusiastisk över det nya huset, i en annan variant är hon rädd för förändringen, och har kanske flyttat mot sin vilja. På samma sätt kan vi se mannen som beslutsam och självsäker, men också djupt deprimerad över sina sexuella misslyckande.
Genom varje scenisk variation får vi ny information, rollerna ges fler dimensioner och situationen kompliceras. Än är det komiskt, än är det smärtsamt och ofta är det igenkännbart.

Vinnare av det tjeckiska Ferdinand Vanek-priset 2017

Roller: 3 (2k, 1m)  Språk: No, Tje


MINNER OM OSS  av Arne Lygre

En enaktare av mästaren Arne Lygre, om ett par som mister sitt enda barn.

Ursprungligen framförd i samband med utställningen Det kollektive mennesket. Konstnär: Sverre Bjertnes.

Roller: 3 (1k, 2m)  Språk: No


FINLAND

I WOULD PREFER NOT TO av Milja Sarkola i samarbete med arbetsgruppen, fritt efter Herman Melvilles Bartleby – the Scrivener

"Jag hade bråttom att få ett ärende färdigt och ropade därför på Bartleby och bad honom att gå igenom ett dokument tillsammans med mig. Föreställ er min förvåning, eller nej, min bestörtning, när han med en egendomligt lugn röst svarade: - Jag skulle föredra att inte göra det."

Historien är enkel, en skrivare på Wall Street slutar en dag att utföra sina arbetsuppgifter. Det är inte en direkt vägran – han föredrar bara att inte göra dem. Han föredrar att inte kontrollera sina dokument. Föredrar att inte skriva dem. Och till sin arbetsgivares stora förtvivlan föredrar han att inte ge någon förklaring till sitt handlande.
I Would Prefer Not To, av den prisbelönta dramatikern Milja Sarkola, presenterar denna gåtfulla person för oss. Vem är Bartleby? En rebell? Deprimerad? Oansvarig? Vem är den, som vägrar säga vem den är?

★★★★★ "inte bara djup den är rolig också" (Helsingin Sanomat)

”En fullträff" (HBL)

En samtidssatir med finess!
En förförisk kombination av skarpa iakttagelser och subtil humor” (YLE)

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Sv


Och vi vill gärna påminna om:

THE WRITER av Ella Hickson

★★★★★ "Wow. Here's a drama that channels all the righteous anger of the moment, the pent-up fury that women have found themselves at last allowed to express... Ella Hickson hits the jackpot with this coruscating examination of power structures both artistic and personal... blazes with passion and conviction." /Evening Standard

★★★★★ "...an eloquent, intellectually agile, vividly written and frequently furious play" /The Stage

★★★★ "Painfully good." /Time Out

"[There's] epic beauty in this poetically messy, brilliantly clever piece of work.... [Ella Hickson is] a genius. /Exeunt

"A sophisticated play for the MeToo generation" /Telegraph

★★★★ "Ella Hickson’s new play is an assault on the stage. The Writer /.../ shakes and splinters with wrath. It is not under control. It will be much imitated and most of the imitations will be terrible. But it may change the way people frame their thoughts.
The Writer is already sending audiences out divided between those who can’t stand it and those who want to stand up for it. It is also planting new conversations. It has not just passion – that excuse for sloppy sentences – but delving, fiery scepticism. Of a truly theatrical kind. For Hickson argues not only with words but with form. Anyone interested in the theatre should see The Writer." /The Guardian

Roller: 4 (2k, 2m) Språk: Eng


THE PRUDES av Anthony Neilson

De har inte legat med varandra på ett år. Eller fjorton månader och fyra dagar för att vara exakt. Och inte kan det vara sjuårskrisen - de har ju faktiskt varit tillsammans i nio år. Nu gör de ett sista desperat försök att rädda relationen. Men mycket har hänt det senaste året. Både med dem och med världen.

En satirisk relations-komedi om det rådande sexuella klimatet.

★ ★ ★ ★ ★ 'A veritable feast of silliness, wit and satire... laugh-out-loud funny.' /The Upcoming

★ ★ ★ ★ 'Smart, sketchy, amusing, awkward, stimulating' /The Times

★ ★ ★ ★ 'Provocative, powerful and challenging' /London Theatre

Roller: 2 (1k, 1m)  Språk: Eng


Vi önskar er alla en vacker höst!

Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka och Lena

PS. Kontakta oss gärna om du önskar fler läs-förslag och pjäs-idéer! DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.